22 березня - День 40 святих: чого не можна робити

22 березня по православним календарем - день 40 Севастійських мучеників. Цей день в народі пов'язаний перш за все з весною і птахами, а головним символом дня весняного рівнодення ще з часів Стародавньої Русі є жайворонки.

Історія цього дня 

Згідно з переказами, в 320 році у вірменському місті Севастії знаходилося римське військо з 40 воїнів-християн. Воєначальник Агрікола-язичник зажадав від них принести жертви язичницьким ідолам. І коли воїни відмовилися, їх жорстоко закатували, тіла спалили і кинули в річку. Через три дні вони з'явилися уві сні єпископові Севастійських Петру, розповіли про свій духовний подвиг і попросили поховати їх останки за християнським звичаєм. Що і було виконано.

Тепер це один з найбільш шанованих християнських свят. Він символізує героїзм і стійкість в ім'я Христа.

Що можна, а що не можна робити в цей день 

  • В цей день для віруючих полегшується строгий пост. Можна вживати їжу з олією, а також випити трохи кагору.
  • У День всіх святих слід сходити до церкви, де подякувати Богові за все і попросити захисту від негараздів і хвороб. Також сьогодні слід помолитися за здоров'я тих, хто далеко від будинку.
  • На 40 святих ні в якому разі не можна лаятися, злитися і навіть думати про погане.
  • У День 40 святих не можна прибирати і взагалі працювати. Забороняється шити, в'язати, щось ремонтувати. Вважалося, що якщо знехтувати цією забороною, то "40 болячок заробити можна".
  • Також в цей день небажано позичати гроші.
  • В цей сакральний день потрібно будувати плани на майбутнє, навіть записувати їх на папері і мріяти.

Давайте  дружити!

Нагадаємо, раніше ми розповідали про книгу "Україна. Їжа та історія", яка порведе вас по кулінарній історіюї України та яка містить цікаві рецепти традиційної кухні. 

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK