Продукт сезону: черемша (дикий часник) - з кам'яного віку до наших днів

Фото: www.istockphoto.com 

Має ніжний, свіжий аромат і виразний смак, що нагадує класичний часник, хоча, на відміну від нього, недовго залишається в роті. Дикий часник може бути чудовим різновидом у нашому раціоні. Особливо навесні, адже свіже має потужні кулінарні якості.

Його вживали в їжу ще в кам'яному віці, тобто 7-8 тисяч років до нашої ери. Його приймали на столах кельтів, римлян, а також ранньосередньовічних слов'ян, про що свідчать останки, знайдені в районах їх колишніх твердинь.

Протягом століть німці цінували його силу, не випадково відомий вчений 16 століття з Марбурга Йоганн Лоніцер приписував дикому часнику набагато більшу цінність, ніж його більш відомому родичу - часнику звичайному.

Найкраще дикий часник смакує на межі квітня-травня, поки не вкриється квітами – білосніжними зірочками. Пізніше його листя набуває невеликої гіркоти, хоча ще може стати цікавим доповненням до страв. Сушені є в магазинах цілий рік, але, за словами поціновувачів, вони не мають такого глибокого смаку і аромату.

За диким часником найкраще йти в магазин або на ринок, тому що, виростаючи в природних умовах, він частково захищений, а значить, його можна отримати в певній кількості, не пошкоджуючи підземні частини. 

Фото: www.istockphoto.com 

Дикий часник - харчова цінність

Незважаючи на те, що дикий часник цінується народною медициною протягом століть, лише в останні роки його піддають науковим дослідженням, спрямованим на підтвердження його оздоровчих властивостей.

Ароматичні листки містять ряд активних речовин, в т.ч. ефірні олії, найважливішим інгредієнтом яких є сполуки сірки – жодна інша рослина в Європі, включно з часником, не забезпечує їх більше. Варто знати, що сірка відіграє надзвичайно важливу роль в організмі, в тому числі регулює обмін речовин, сприяє виведенню токсинів, позитивно впливає на травну систему і піклується про стан шкіри та волосся.

Читай также: Рецепт салата "Бодрость" с черемшой и редисом

Перевагою дикого часнику є високий рівень заліза, яке легко засвоюється, завдяки чому рослина допомагає ефективно запобігати анемії. Завдяки вмісту аденозину (в 20 разів більше, ніж у звичайному часнику), він позитивно впливає на кровообіг, заспокійливо, зокрема. мігрені.

У дикому часнику також виявлено багато флавоноїдів, сапонінів, ферментів і амінокислот, а також ряд сполук з антибіотичними властивостями. Завдяки цьому він володіє сильними антибактеріальними та протизапальними властивостями, захищає від раку та серцево-судинних захворювань, знижує рівень «поганого» холестерину, детоксикує організм і чудово відновлює кишкову бактеріальну флору (наприклад, після антибіотикотерапії).

Фото: www.istockphoto.com 

Черемша на кухні

Часник, як свіжий, так і сушений, можна використовувати на кухні різними способами. Українці люблять його маринувати, а німці їдять, подрібнивши, посоливши і залививши оливковою олією. Різноманітні сири з коров’ячого, овечого чи козячого молока також збагачуються ароматною рослиною. Корніш ярг, сир, загорнутий у листя дикого часнику, виробляли в Корнуоллі протягом століть, завдяки чому він набуває специфічного смаку.

Свіже листя потрібно додавати в салати (наприклад, з огірком, редькою, круто звареним яйцем і соусом на основі натурального йогурту, заправленого сіллю, перцем і лимонним соком), ним можна збагатити бутерброди, омлети, деруни або домашню піцу. Він добре підходить як інгредієнт для начинки для вареників або млинців.

Подрібнене листя стане смачним доповненням до сиру або бутерброду на сніданок. Варто присмачити ними вершкове масло. Змішавши з подрібненими горіхами, сиром пармезан, лимонною цедрою та оливковою олією, ми отримуємо оригінальний варіант песто.

Дикий часник можна тушкувати на вершковому маслі (як шпинат), а потім подавати до рибних або м’ясних страв. Чудово поєднується з грибами на грилі або запеченими, кабачками, стручковою квасолею і цвітною капустою.

Читай также: Какие цветы и дикие травы можно есть весной

Цікавим продуктом є часниковий сік, який можна пити як суміш для зміцнення організму, а також використовувати як приправу, наприклад, для супу чи соусу. Завдання просте – промити жменю свіжого листя, подрібнити їх, покласти в блендер, залити водою, додати лимонний сік (ложку), перемішати на великій швидкості, а потім процідити.

Часникова олія стане смачним доповненням до таких страв, як салати. Подрібніть пучок свіжого листя, залийте рапсовою або оливковою олією (500 мл) і перелийте в темну скляну пляшку. Закриваємо, відставляємо на тиждень в темне місце, потім проціджуємо через марлю. 

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK