З лобіо і шпундрою: з 1 вересня вступають в силу нові правила харчування в школах

Про ці зміни йшлося давно. І ось - маємо. Вступають в силу нові норми харчування в закладах освіти та в дитячих закладах оздоровлення та відпочинку. Зокрема, для того, аби запровадити всі зміни в життя їм дають час з 1 вересня до 1 січні 2022 року, повідомляє  vgorode.ua.

Що нового?

  • Сніданок по калорійності складатиме 25-30% від суточної потреби дитини, обід - 35%.
  • Кількість цукру зменшується в 2-2,5 рази. Його кількість не повинна перевищувати норму в 7,5 г на один прийом їжі
  • Кількість хліба зменшується в 2 рази. Кількість не має перевищувати відповідно - 30-50 г.
  • Збільшиться вміст фруктів, м'яса і молока: фруктів буде до 100 г на один прийом їжі, м'яса - дві порції по 70 г, 100 г або 120 г кожна (в залежності від віку дітей).
  • З меню шкіл виключать кондитерські вироби, оскільки вони містять велику кількість цукру і трансжири, а також м'ясні, рибні та овочеві консерви.
  • Під забороною опиняться технологічно оброблені продукти - ковбаси, сосиски, копчене м'ясо, непастеризоване молоко і соки, вироби з кремом, снеки, вміст цукру або солі в яких перевищує норму.
  • Тепер школярам можна готувати страви з такими спеціями, як куркума і ароматні трави.
  • Автори меню виходили з принципу, що діти повинні щодня отримувати порцію молока або молочних продуктів на вибір: 200 мл молока, 125 мл йогурту або кефіру, 125 г сиру, 75 г сиру м'якого, або 15 г сиру твердого, 25 г сметани.

Які будуть страви

Різні: традиційні українські, середземноморські, сезонні, безлактозние і безглютенові страви, наприклад:

  • сирна запіканка з бананом і ягодами,
  • чахохбілі з куркою,
  • кускус,
  • шпундра,
  • рибні нагетси,
  • полтавський борщ,
  • банош,
  • пудинг,
  • лобіо,
  • бефстроганов.

Нове меню розробила команда шеф-кухаря Євгенія Клопотенко і CultFood за допомогою фахівців МОЗ. Тепер в меню буде 160 страв, і його можуть повторювати раз на місяць, а не раз на два тижні.

 

 

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK