Про ці зміни йшлося давно. І ось - маємо. Вступають в силу нові норми харчування в закладах освіти та в дитячих закладах оздоровлення та відпочинку. Зокрема, для того, аби запровадити всі зміни в життя їм дають час з 1 вересня до 1 січні 2022 року, повідомляє vgorode.ua.
Що нового?
- Сніданок по калорійності складатиме 25-30% від суточної потреби дитини, обід - 35%.
- Кількість цукру зменшується в 2-2,5 рази. Його кількість не повинна перевищувати норму в 7,5 г на один прийом їжі
- Кількість хліба зменшується в 2 рази. Кількість не має перевищувати відповідно - 30-50 г.
- Збільшиться вміст фруктів, м'яса і молока: фруктів буде до 100 г на один прийом їжі, м'яса - дві порції по 70 г, 100 г або 120 г кожна (в залежності від віку дітей).
- З меню шкіл виключать кондитерські вироби, оскільки вони містять велику кількість цукру і трансжири, а також м'ясні, рибні та овочеві консерви.
- Під забороною опиняться технологічно оброблені продукти - ковбаси, сосиски, копчене м'ясо, непастеризоване молоко і соки, вироби з кремом, снеки, вміст цукру або солі в яких перевищує норму.
- Тепер школярам можна готувати страви з такими спеціями, як куркума і ароматні трави.
- Автори меню виходили з принципу, що діти повинні щодня отримувати порцію молока або молочних продуктів на вибір: 200 мл молока, 125 мл йогурту або кефіру, 125 г сиру, 75 г сиру м'якого, або 15 г сиру твердого, 25 г сметани.
Які будуть страви
Різні: традиційні українські, середземноморські, сезонні, безлактозние і безглютенові страви, наприклад:
- сирна запіканка з бананом і ягодами,
- чахохбілі з куркою,
- кускус,
- шпундра,
- рибні нагетси,
- полтавський борщ,
- банош,
- пудинг,
- лобіо,
- бефстроганов.
Нове меню розробила команда шеф-кухаря Євгенія Клопотенко і CultFood за допомогою фахівців МОЗ. Тепер в меню буде 160 страв, і його можуть повторювати раз на місяць, а не раз на два тижні.