Українці стали їсти більше екзотичних грибів

Рідні печериці та гливи вже не задовольняють гастрономічні забаганки українців. І все частіше гурмани вживають в їжу екзотичні гриби. Японські шиїтаке, еринги, еноки, герицій вносять смакове різноманіття в щоденний раціон.

І зрозуміло, що сегмент екзотичних грибів в Україні зростає швидкими темпами. Хоча, як розповідає Максим Єнченко - директор національного грибного агентства (УМДІС), це все ще дуже малий ринок.

Для того, щоб наші грибоводи швидше освоювали технології вирощування "екзотики", у нас проводять міжнародні конференції і запрошують ділитися досвідом грибоводів з інших країн. Цього року на конференції "Українське грибоводство 2018: погляд в майбутнє" взяли участь представники 18 країн.

Читай также: Грибна екзотика: як під Києвом ростуть рідкісні японські шіїтаке

Цікаво розповідали, як вони вирощують різні види грибів. Так, наприклад, щоб виростити еринги, потрібна лабораторія, автоклав, ламінарна шафа і повністю стерильна технологія. А кропіткий повний цикл починається від міцелію у пробірці.

Трохи більше 300 грибних господарств наразі працюють в Україні, вони невеликі, і кожна з них в середньому виробляє 5-10 тонн грибів на місяць. Це переважно печериці (51,3 тисячі тонн за 2017 рік) та гливи (4,9 тисячі тонн).

Наші грибні ферми також намагаються задовольнити потреби споживачів в грибах-екзотах. Так в Україні вирощують екзотичних грибів (шиїтаке, агроцибе, ерінги) близько 120 тонн на рік. Але цього не достатньо, і невеликі партії свіжих екзотичних грибів все-таки закуповують закордоном.

Хоча, приємно вражає той факт, що вже кілька років поспіль на український ринок не поставили жодної тонни грибів з Польші, яка є лідером Европи з експорту грибів.

Купуйте та смакуйте українську екзотику.

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK