Українські їстівні каштани існують і зараз сезон

У жовтні традиційно розпочинається сезон смажених каштанів. Більше 10 років тому вони були для українських гурманів заморськими ласощами, бо до нас їх привозили з Франції. Хоча і там продукт знають завдяки монахам, які привезли їстівні плоди каштанів зі Сходу.

Батьківщиною їстівного каштану називають Малу Азію. Довгий час їх вважали їжею для бідних і до появи картоплі каштани залишалися основним інгредієнтом щоденних страв.

Тепер їстівні каштани не дивина. Ними досхочу можна поласувати в Ужгороді, Львові, Києві, майже в кожному містечку на Закарпатті. А в європейських країнах у жовтні-листопаді традиційно проводять осінні фестивалі каштанів. У Франції, Італії, Австрії, Іспанії, Швейцарії на міських площах розпалюють багаття, над якими у велетенських пательнях або металічних барабанах смажать каштани з нового врожаю.

Який він - корисний осінній стріт-фуд

В Україні каштан їстівний можна зустріти в Криму, Прикарпатті та Закарпатті. Найбільші ж врожаї збирають закарпатці. Щороку з жовтня по листопад прилавки ринків Закарпатського краю переповнені свіжими плодами ґестині – так закарпатці називають каштан (від угорського "gesztenye" – каштан).

Читай также: Чим Закарпаття дивує гурманів: ТОП-7 нових вишуканих страв

Поціновувачі делікатесу знають, що їстівні плоди тільки у одного виду каштанів - кугурдон. І їхати за смакотою варто в певні райони Закарпатської області: Берегівський, Виноградівський, Хустський, Іршавський, Ужгородський, Великоберезнянський та Воловецький.

Плоди каштану — це горіхи у гостроколючій плісці. За формою воним бувають овально-трикутні з кулястими бочками, якщо у плісці один плід, або з плоским боком, якщо два. За розміром горіх сягає 5-6 сантиметрів. У складі ядра каштану міститься 62 % крохмалю, 16,7% цукру, 6% білка і 2,3% жиру. 

Горіхи каштану їстівного дуже смачні: їх вживають у їжу в вареному, смаженому і печеному вигляді, а ще додають до вишуканих страв: супів, салатів, різотто та десертів. Горіхи каштану містять багато вітамінів і мають удвічі менше калорій, ніж звичайні горіхи.

До речі, каштани належать до категорії корисних стріт-фудів. Бо готується власне сам каштановий плід, без інших інгредієнтів та домішок. Смажені каштани продають у гарячій шкаралупі, не присипаючи ні цукром, ні сіллю. Вони поживні та ситні, а головне, що навіть маленька порція каштанів здатна замінити повноцінний обід.

Готуємо гестині вдома

Смакують смажені каштани як самостіні ласощі, можна запивати вином. Найпопулярніший рецепт приготування каштанів у Європі - це каштани під карамеллю з червоним вином.

Інгредієнти:

  • Каштани їстівні - 1 кг;
  • Цукор-пісок - 2 столові ложки;
  • Горілка - 100 мл;
  • Сухе червоне вино - 70 мл.

Приготування:

1. Каштани промити, обсушити. Шкірку на каштанах надрізати навхрест і викласти плоди на сковорідку. Сковорідка має бути з дірками, як дуршлаг.  

Читай также: ТОП-10 самых вкусных десертов в мире

2. Найкраще смажити каштани на відкритому вогні, але можна і на газовій плиті або в духовці. Смажити потрібно на середньому вогні близько 15-20 хвилин. Сковороду час від часу потрібно потрушувати, щоб каштани не пригоріли. Коли шкірка почне темніти, зняти з вогню.

3. Смажені каштани очистити від шкіри і викласти на звичайну сковорідку. Посипати їх двома столовими ложками цукрового піску і залити 100 мл горілки. Дати настоятися протягом двох годин.

4. Затим вміст сковорідки підпалити. Поки спирт вигоратиме, сковорідку потрібно струшувати, щоб каштани рівномірно карамелізувались. Як вигорить спирт, влити сухого червоного вина, ретельно перемішати. Гарячі каштани подати на стіл.

5. Ласувати карамелізованими каштанами краще, коли вони будуть теплими, а запивати варто прохолодним червоним вином.

Смачної осені!

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK