Сало повертається у меню мішленівських ресторанів

В українців сало завжди було на столі, і в свята, і в будні. Проте у світі є країни, які понад 70 років тому розпочали кампанію проти цього смачного продукту, оголосивши його головною причиною судинно-серцевих захворювань та ожиріння. А нині реабілітують і урочисто повертають його в своє меню. Бо воно не тільки смачне, а й корисне, і його можна їсти без шкоди для здоров'я.  

У січні 2019 лондонська газета Financial Times присвятила цілу колонку салові, детально описуючи де, як та яке "лардо" подають у Великобританії та інших країнах. Сало почали подавати навіть у ресторанах із зірками Мішлен, пише авторка статті Аліса Хенкок. А найцікавіше, що розповідаючи історію сала у світі, вона в першу чергу згадує про гастрономічні фестивалі сала в Україні! 

Тонке біле сало повертається в кулінарію!

Англійці називають сало - лардо - "lardo" або "lard". З 1950 року британці вважали сало гидким і не корисним для здоров'я. Репутація сала постраждала від рук учених-дієтологів 20 століття, та зараз ставлення до продукта змінюється. І попит, і продажі у Великобританії стрімко ростуть.

У 2018 році шеф-кухар австрійського ресторану Taubenkobel Ален Вайсгербер під час престижного обіду із 15 страв, пригощав гостей хлібом не з маслом, а з салом! Журналістка, що була на обіді, порівнює смак сала з копченим кремом. До речі, заклад має дві зірки Мішлен. І сало, яке є в меню, привозять щодня з ферми, розташованої всього в 10 кілометрах від ресторану.

"У кожному ресторані є домашнє масло з хлібом, і вважають, що воно найкраще, - пояснює свою позицію щодо хліба з салом шеф-кухар,- Ми хотіли додати новинку у меню". Новинка швидко поширилася. І нині сало можна знайти в меню різних ресторанів у будь-який час доби.

Читай также: Что происходит в организме, когда вы едите сало

У гламурному Del Posto в Нью Йорку сало подають як намазку до фокаччі, в іспанському місті Кадіс є Casa Manteca, що приблизно перекладається як "дім сала". У Лондоні можна куштувати сало хоч 5 разів на день: від витриманого сала з оселедцем у ресторані Borealis біля Лондонського моста на бранч до кальмара та шашлику із свинини з "лардо" від шеф-кухаря Йотама Оттоленги (Yotam Ottolenghi) у новому ресторані Rovi, який переважно спеціалізується на овочах!

Про відродження попиту на тваринний жир говорить і м'ясник Дому Маккорт, чия родина протягом 20 років обслуговує покупців-м'ясоїдів на ринку London’s Borough Market.

І звичайно, найбільше смакує європейцям сало від свиней угорської породи Мангалиця. А найбільшим делікатесом і усих видів сала вважається lardo di Colonnata. Роблять його в італійському селищі Колонната в Апуанських Альпах муніципалітету Каррара. Шматки сала по півроку витримують у мармурових ваннах у суміші морської солі та ароматних спецій. 

У кінці статті авторка рекомендує лондонцям кілька місць, які варто відвідати гурманам та поціновувачам сала. У переліку два паби, які відзначені зірками Мішлен. 

Читай также: В Украине создали сало для веганов: из чего - не догадаетесь

Цікаво, що читачі активно коментують статтю про сало та діляться своїми враженнями від продукта: "Я їв українське сало весь час, поки жив там. Подавали його на житньому хлібові з хріном. Абсолютно смачно!" 

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK