Смачна пасха: ТОП-5 перевірених рецептів

Великодні приготування це безліч різного роду робіт: прибирання дому, збирання великоднього кошика, фарбування яєць. Але мабуть найважливішим є випікання пасок. Здавна господині пекли їх зазвичай декілька: для сімейного столу, для церкви, а також для різного роду обрядів. Адже паски вважалися такими, що наділені силою збільшувати врожай, сприяти лікуванню худоби.   

Було вкрай важливо, аби паски вийшли добрі. Навіть існувало повір'я, що якщо паска - висока, пишна, красива, то попереду буде родючий рік, хороші події і здоров'я всієї родини. А якщо паска не піднялася, не пропеклася, то родині слід побоюватися нещасть та хвороб. 

Тому перевірені рецепти гарних пасок передавалися з покоління в покоління і цінувалися. Саме такі рецепти ми вирішили зібрати в окремій добірці. Їх всіх поєднує наявність спільного інгредієнта - дріжджів "Духмяна Хата", що можуть похвалитися високою підіймальною силою.

Дріжджі "Духмяна Хата" виготовляються з активного штаму дріжджових клітин, тому працьовиті та легкі на підйом дріжджі, які не підведуть вас і допоможуть приготувати чудове тісто. Сміливо використовуйте цей інгредієнт у пасхальній випічці та будьте впевнені у вдалому результаті. 

В цій добірці ми раді познайомити вас із рецептами паски з мигдалем, шоколадної паски, паски з горіхами. За доцільне ми вирішили включити в добірку й рецепт традиційної паски з родзинками. Та звернули увагу на досить незвичну, але смачну паску з ананасом та курагою. 

Сподіваємося, з-поміж цих рецептів ви оберете якийсь на свій смак до великоднєго столу. 

Паска з мигдалем 

Інгредієнти:

  • 60 г пресованих дріжджів ТМ «Духмяна Хата»
  • 1 кг борошна
  • 350 г цукру
  • 5 яєць
  • 300 мл молока
  • 150 г вершкового масла
  • 100 г сметани 20% жирності
  • 250 г в’яленої вишні
  • Дрібка солі
  • 1 пакетик ванільного цукру

Для мигдалевої помадки:

  • 50 г мигдального борошна
  • 100 г цукру
  • 3 г (1 ч.л.) крохмалю
  • 2 яєчних білки
  • мигдальні пластівці або цілий мигдаль для прикрашання

Спосіб приготування:

  1. Замісити опару – легкі на підйом дріжджі Духмяна Хата розчинити в теплому молоці і додати половину борошна.
  2. Гарно перемішати і залишити на бродіння в теплому місці приблизно на 50 – 60 хв.
  3. Потім в опару внести цукор, масло, сіль, яйця і сметану.
  4. Добре вимішати тісто
  5. Вишні заздалегідь бажано замочити у коньяку. Висушити вишні, обваляти в борошні
  6. Додати вишні в тісто, ще трохи вимішати
  7. Залишити в теплому місці на бродіння на 50-60 хв. потім тісто поділити на шматки масою приблизно 270 г і покласти в паперові форми на одну третину об’, залишити на вистоювання приблизно на 1 год. 

Мигдалева помадка:

  1. Змішати всі інгредієнти до отримання однорідної пасти, що легко відсаджується з кондитерського мішка з плоскою насадкою.
  2. Відсадити 100 г готової маси на поверхню вистояних заготовок.
  3. Потім випікати паски на 20 хв. при температурі 200 С.
  4. Готові паски прикрасити цілим мигдалем або мигдальними пластівцями, посипати цукровою пудрою. 

Шоколадна паска

Інгредієнти:

  • 25 г пресованих дріжджів ТМ «Духмяна Хата»
  • 450 г борошна
  • Дрібка солі
  • Цукрова пудра або горіхи (на посипку)
  • 45 г цукру
  • 10 г ванільного цукру
  • 45 г (3 ст. л.) топленого масла чи маргарину
  • 45 г какао порошку (можна більше, за бажанням)
  • 1 яєчний жовток
  • 0,25 л молока

Спосіб приготування:

  1. Перемішайте борошно, сіль, цукор, ванільний цукор та какао порошок. Додайте дріжджі пресовані ТМ «Духмяна Хата», яєчний жовток, молоко та розтоплене масло. Замісіть тісто. Залиште на бродіння на 50 - 60 хвилин.
  2. Покладіть тісто у змащену вершковим маслом форму для паски та залиште підходити, доки розмір заготовки не збільшиться вдвічі (50 – 60 хвилин). Якщо бажаєте оздобити паску горіхами, постипте їх зверху.
  3. Випікайте протягом 30-40 хв. при температурі 170-180°С. Готовому виробу дайте охолонути, посипте цукровою пудрою (за бажанням).

Паска з горіхами

Інгредієнти:

  • 35 г пресованих дріжджів ТМ «Духмяна Хата»
  • 500 г борошна
  • ½ ч. ложки солі
  • 180 г цукру
  • 180 г вершкового масла
  • 4 шт. яєчного жовтка
  • 170 г молока
  • 100 г лісових горіхів (або будь-яких інших на Ваш смак)
  • 1 ст. ложка меду
  • 1/3 ч. ложки ваніліну
  • 1 шт. яйце (для змащування)

Спосіб приготування:

  1. Розчиніть дріжджі пресовані ТМ «Духмяна Хата» у підігрітому до 35-38°С молоці. Додайте половину маси борошна (250 г), трохи цукру та замісіть опару. Дайте підійти у теплому місці доки вона не збільшиться в об’ємі вдвічі.
  2. Збийте жовтки із цукром, додайте м’яке вершкове масло, мед, сіль та ванілін. До опари додайте отриману масу та частину борошна, що залишилась. Замісіть м’яке тісто, накрийте рушником та залиште його в теплому місці на 30 – 40 хв.
  3. Зробіть обминку тіста та додайте при цьому подрібнені лісові горіхи. Залиште в теплому місці на 30 хвилин.
  4. Форму для випікання змастіть вершковим маслом. Тісто розділіть на кульки. 1 кулька має заповнювати форму для випікання на 1/3. Дайте кулькам піднятись, потім змастіть поверхню заготовки яйцем.
  5. Випікайте за температури 170 – 180 °С 20 хвилин, потім ще 25 хвилин при температурі 150 – 160 °С.

Традиційна паска з родзинками

Інгредієнти: 

  • 50 г пресованих дріжджів ТМ «Духмяна Хата»
  • 500 г борошна
  • ½ склянки цукру
  • 100 г вершкового масла
  • 1 ч. л. солі
  • 2 яйця курячого
  • 130 г молока
  • 1 ст. л. цедри апельсина
  • ванілін на кінчику чайної ложечки
  • 200 г родзинок
  • 3 ст. л. рому чи коньяку

Спосіб приготування:

  1. Розчиніть дріжджі пресовані ТМ «Духмяна Хата» у теплому молоці. Збийте яйця з цукром.
  2. Змішайте борошно, сіль, м’яке вершкове масло, збиті з цукром яйця, цедру апельсина та ванілін з розчиненими в молоці дріжджами. Вимішуйте тісто до однорідної маси.
  3. Ретельно промийте та висушіть родзинки, залийте їх 3 ст. л. рому чи коньяку та додайте у тісто. Залиште тісто в теплому місці на 30 хв. Потім зробіть обминку тіста та знов лишіть його на 30 хв.
  4. Змастіть формочки вершковим маслом. Розділіть тісто на декілька частин та розкладіть у форми так, щоб тістова заготовка займала 1/3 форми. Формочки із заготовками поставте в тепле місце на 30 хв, щоб заготовки піднялися. Змастіть поверхню заготовок яйцем.
  5. Випікайте перші 15-20 хв при температурі 180 °С, потім ще 20-25 хв при температурі 150 °С.

Паска сирна з курагою та ананасом

Інгредієнти: 

  • 50 г пресованих дріжджів ТМ «Духмяна Хата»
  • 1 кг борошна
  • 1,5 ч. л. солі
  • 250 г цукру
  • 3 шт. яєць
  • 150 г вершкового масла
  • 200 мл молока
  • 200 г сиру (бажано сухого)
  • ванілін на кінчику ч.л.

Для начинки:

  • 200 г кураги
  • 1-2 баночки ананасів кільцями

Спосіб приготування:

  1. Розчиніть дріжджі пресовані ТМ «Духмяна Хата» у теплому молоці. Змішайте з борошном усі сухі інгредієнти (сіль, цукор, вінілін). Додайте м’яке масло, яйця та дріжджі з молоком.
  2. Почніть вимішувати тісто, додайте сир, продовжуйте вимішувати до однорідного стану тіста. Наприкінці замісу додайте порізану попередньо вимочену курагу. Помістіть тісто у ємкість, накрийте тканиною, поставте в тепле місце на 1 годину.
  3. Поки тісто бродить, підготуйте формочки – змастіть їх вершковим маслом, з боків покладіть 1-2 кільця ананасу (залежно від розміру паски). Поділіть тісто на частини, сформуйте кульки та покладіть у формочки (тісто повинно займати 1/3 частину форми). Залиште у теплому місці доки тісто не підніметься майже до верху форми.
  4. Випікайте у попередньо розігрітій духовці протягом 30-40 хвилин, залежно від маси паски, при температурі 170 - 180 °С.

Ви можете бути впевнені у своїй випічці, адже з легкими на підйом дріжджами "Духмяна Хата" Хата тісто вийде бездоганним! Такі дріжджі легко впораються з будь-якою випічкою – від улюблених пиріжків до великодніх пасок!

Смачного!

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK