Вишня – чим може бути корисна, а чим небезпечна

Фото: www.istockphoto.com

Глянцеві налиті ягоди готові стати основою вашого раціону та запасів на зиму. Їстівних видів вишні існує чимало, і ми радіємо такій різноманітності, адже ягода ця дуже корисна. Варто дізнатися про неї краще.

Для приготування різних страв використовують не лише плоди дерева вишні, але й листя, гілки, кору та коріння. Вони дають незрівнянний аромат та приносять чимало користі.

Ягоди вишні багаті на речовини, що надають бактерицидну дію. Антоціан – червоний пігмент – добре засвоюється людським організмом і є сильним антиоксидантом. Кумарин, якого багато в соковій м'якоті ягід, знижує згортання крові, що безцінно при лікуванні артеріального атеросклерозу, недокрів'я. У вишні багато магнію, залізу, кобальту, вітамінів В1, В6, С.

Вишня відмінно впливає на кишечник і сприяє виведенню шлаків та токсинів. Вишневий сік збуджує апетит, вгамовує жажду, корисний при артритах, нервних розладах, мокрому кашлі.

У ягодах вишні присутня еллагава кислота, здатна зупиняти ріст ракових клітин, а також антоціанідини, що знижують вміст сечової кислоти в організмі.

Читай также: Рецепт літнього десерту: рисовий пудинг із вишнею

Вишня благотворно впливає на роботу всієї серцево-судинної системи, дубильні речовини з аскорбіновою кислотою і пігментами зміцнюють капіляри, підвищують їх тонус і знижують артеріальний тиск, знижується ризик розвитку інфарктів і інсультів.

Кому не можна вживати вишню

Слід прибрати вишню з раціону:

  • тим, у кого підвищена кислотність шлунка,
  • людям із цукровим діабетом,
  • страждаючим виразкою,
  • людям з ожирінням,
  • людям, які мають хронічні процеси у легенях
  • при розладі шлунка.

Розламана кісточка вишні містить яд, хоча в невеликих кількостях вони корисні при почковокам'яній хворобі та подагрі.

Фото: www.istockphoto.com

Вишня у кулінарії

Ягоди вишні відмінно підходять для приготування компотів, желе, варення, соків, морсів, сиропів, соусів, наливок та фруктової води. З вишнею готують випічку та м'ясні страви. Листя вишні використовують при маринуванні овочів. Вишня добре заморожується та консервується, втрачаючи при цьому мінімум витаминного складу. Ці корисні ягоди входять до складу ліків народної медицини.

Вишня у косметології

Вишня використовується для аромату багатьох кремів, шампунів та інших косметичних засобів. З вишень роблять маски для шкіри - вона оздоровлює, освіжає, позбавляє вугрової висипки, звужує пори.

Що приготувати з вишнею

Читай также: Віденський пиріг з вишнею: покроковий рецепт

У сезон їжте вишню у свіжому вигляді та використовуйте у приготуванні страв. Наприклад, вареники з вишнею - справжній кулінарний символ літа, а також Вишневий пиріг. Обов'язково подайте до м'яса вишневий соус. А на десерт радимо рисовий пудинг з вишнею або вишневий рулет.

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK