Ми не відновлюємо старі традиції – ми започатковуємо нові!

Ще якихось 300 років тому плоди помідора вважали отруйними, а рослину вирощували виключно як декоративну. У наш час помідори їдять майже всі, а вчені вже давно довели беззаперечну їх користь. У помідорах  міститься цілий ряд вітамінів групи В, вітаміни Е і К, вітаміни С, Р і РР, провітамін А, мікроелементи (фосфор, магній, натрій, калій), органічні кислоти, антиоксиданти і лікопен.  Вони позитивно впливають на склад крові і роботу серцево-судинної системи, покращують процеси травлення, зменшують ризик виникнення раку і зміцнюють наш імунітет.

Але помідори – сезонний продукт і тепличні варіанти не завжди такі ж корисні як ті, що виросли на полях… От якби знайти спосіб збереження цих чудових властивостей на цілий рік! І його знайшли! Сьогодні з великим задоволенням познайомимо вас зі ще одним достойним і корисним продуктом – Українськими в'яленими помідорами! Поговоримо з Людмилою Держипольською, однією із засновників виробництва.

Прекрасна задумка! А чи зберігають в'ялені помідори корисні властивості свіжих помідорів?

Помідори під час сушіння не тільки не втрачають своїх корисних якостей, а ще й концентрують їх. Адже із 1 кг свіжих помідорів виходить близько 100 г кінцевого продукту, і це лише за рахунок видалення води! Олія від помідорів також корисна, вона насичена жиророзчинними лікопенами.  До того ж помідори в процесі приготування  набувають посиленого і водночас витонченого смаку!

Як виникла ідея виготовляти в'ялені помідори самостійно в Україні? За яких обставин ви самі познайомилися з цим продуктом?

Мозком нашої команди є Андрій Держипольський (мій чоловік). Він фізик-оптик за спеціальністю, а кулінар в душі. Стара робота вимагала багато часу і мандрівок по світу. Він куштував різні кухні і страви. І якось із чеському ресторанчику привіз рецепт салату із в'яленими помідорами. Ми знайшли в'ялені помідори на полицях супермаркетів, але нас не влаштувала ні їхня якість, ні їхня ціна. І Андрій почав робити їх вдома. Всі друзі, які куштували наші помідори, запитували, де їх можна придбати. Їхні гарні відгуки і бажання зробити свій цікавий проект підштовхнули нас створити УКРАЇНСЬКІ В'ЯЛЕНІ ПОМІДОРИ. Ми подумали: чого це італійці, турки та навіть поляки можуть це робити, а ми ні? От всі обставини склались в одне ціле, і ми почали!

Бізнес з нуля – наскільки це складно?

Важко відповісти на це питання однозначно. Це звичайно не просто, але в той же час дуже цікаво. Якщо не підходити до бізнесу, як до механічного процесу то це захоплююча гра, де постійно потрібно вигадувати щось нове і проявляти креатив. Але звичайно є обов’язкові складові бізнесу, такі як стартовий капітал і команда. Стартовий капітал вклала наша сім'я і наш партнер в Херсоні, до речі, також Андрій! А ще свою душу і сили в проект вкладають Настя і Сашко – наші друзі. Партнер із Херсону повністю займається виробництвом, адже воно у нас там, в Херсоні, ближче до полів з помідорами. Сашко займається сайтом і рекламою, Настя - організаціями виставок, а ми з Андрієм –  всім іншим: і продажами, і логістикою, і бухгалтерією, і перемовинами з різними мережами магазинів і ресторанів, і багато чим іншим.

Дуже сміливо, ви викликаєте захоплення! Скільки часу ви вже радуєте українських покупців своїми помідорчиками? Бізнес, я так розумію, сімейний?

Так, бізнес сімейний. Розпочали ми  минулого року у липні. У цьому році у нас пройшов другий заготівельний сезон, під час якого змогли збільшити об’єм сировини для виробництва вдвічі, у порівнянні з минулим роком.

Розкажіть трішки про сам процес виробництва.

Особливість нашого виробництва в тому, що заготівля сировини (сушка помідорів), може відбуватись тільки в певний період – коли достигають помідори. Це, зазвичай, період з липня по жовтень. А вже протягом року, із заготовленої сировини, ми виробляємо нашу кінцеву продукцію – в'ялені помідори в різних оліях і з різними приправами. В цьому році частину сировини ми змогли висушити на сонці. Помідори для сушки брали у фермерів на полях. Вся продукція, яка сушилась, мала необхідні сертифікати якості і лабораторні висновки. Частину сушили в промислових конвекційних сушках. В сушках помідори сушаться при невисоких температурах до 70 градусів 12-18 годин, а на сонці – 3-10 днів.

Ви перші в Україні стали виготовляти в'ялені помідори. Чим виділились серед іноземних аналогів, які також у нас в магазинах є?

Концептуально, ми не намагались зробити просто імпортозаміщення, а мали на меті створити новий автентичний український продукт. Якщо ж говорити про конкретні відмінності то:  

По-перше, ми не додаємо жодних консервантів і стабілізаторів, підсилювачів смаку, ароматизаторів чи барвників. Все абсолютно натуральне. Тому наші помідори можна їсти як дорослим, так і дітям (звичайно, якщо немає алергії на компоненти: помідори, часник і приправи). Наші діти їдять помідорчики із задоволенням.

По-друге – це різні смаки. Ми пропонуємо чотири рецепти в’ялених помідорів: “Класичні”, “Пікантні”, “Оригінальні” та “Екстра”,  з різними оліями та приправами. Кожен може обрати смак, що до вподоби саме йому, або ж під конкретну страву чи навіть настрій!

І по-третє – ціна. Процес виробництва досить довготривалий, тому цей товар не з дешевих, але ми пропонуємо гарне співвідношення якості і ціни.

Чи залучали ви зарубіжних або власних технологів до винайдення рецептури?

Головним технологом у нас був Андрій (мій чоловік). Він спочатку на нашій кухні експериментував з різними приправами і оліями. Робив мікс із соняшникової і оливкової олій. Досліджував якість оливкової, яку якісну, як виявилось, знайти в Україні не легко. А ми з дітьми були головними дегустаторами. Смак "Пікантні" Андрій, після першої проби, відкинув, але ми з дітьми переконали, що вони смачні. І після удосконалення рецептури цей смак став другим за популярністю! Всі пропорції з приправами також розписував Андрій, і на початку саме він вчив людину в цеху, як все вірно потрібно робити.

Вам вдалося налагодити заводське виробництво?

Про заводське виробництво говорити зарано. Наразі у нас є невеличкий цех в Херсоні, що виробляє близько 2000-2500 одиниць продукції на місяць. Там працює кілька постійних працівників. Додатково наймаємо людей на заготівлю.

Як знайомите покупців із власною продукцією?

Відвідуємо  різні виставки і фестивалі, даємо людям дегустувати нашу продукцію, окремо працюємо зі споживачами у соціальних мережах.

З чим в'ялені помідори поєднуються найкраще?

З м’ясними стравами, салатами, кашами, варениками, випічкою і навіть супами! Вони чудово гармонують з сирами і хорошим вином, з них можна швидко зробити вишукані канапки і смачно перекусити, чи здивувати гостей.

Ми і самі розробляємо рецепти різних страв і регулярно публікуємо їх у себе на сторінці  в Facebook  з фотографіями.

Хто ваші постійні шанувальники і де та як можна придбати Українські в'ялені помідори всім бажаючим?

Основі наші споживачі – це молоді і середнього віку люди із середнім достатком, ну і, звичайно, це ресторани. Наразі ми співпрацюємо з двома мережами ресторанів і з кількома десятками маленьких гастрономічних магазинчиків. Наша продукція представлена в мережі Wine Time по всій Україні. Можна знайти наші помідорки на полицях супермаркетів МегаМаркет, але під іншою торговою маркою (контрактне виробництво). У нас на сайті є карта магазинів, де представлена наша продукція: http://ukrtomat.com.ua/kupyty.html. Є дві точки самовивозу, які знаходяться в центрі Києва. Є доставка кур'єром по Києву і Херсону, а в інші міста ми доставляємо на відділення Нової Пошти. Так що, всі хто бажає –  завжди можуть купити УКРАЇНСЬКІ В’ЯЛЕНІ ПОМІДОРИ!

Яких новинок варто чекати у майбутньому, які плани на розвиток?

Ми дослухаємось до побажань наших клієнтів і створюємо нові рецептури. У цьому сезоні ми вже підготували новинку – в'ялені помідори зі смаком «Екстра» – свіжозав'ялені помідорчики с середземноморськими травами і в 100% оливковій олії  EXTRA VIRGIN. Плануємо випустити ще кілька нових смаків один із яких буде для любителів гостренького. Паралельно з цим плануємо роботу по залученню інвесторів, щоб і далі збільшувати обсяги виробництва. Пишемо бізнес-план і вже почали готуватись до наступного сезону з урахуванням помилок, які зробили цього разу.

Що ви побажаєте нашим читачам?

Вірте в себе, смакуйте життя і насолоджуйтесь кожним моментом!

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK