Пасіка Pcholnika – мед, сон на бджолах та апітерапія

Цілющі властивості меду  та продуктів бджільництва використовувалися людиною з сивої давнини. Сучасні дослідження та експерименти науковців показали,  що звичайна бджола є справжнім чудом: кожна комаха має п'ять  очей, що дає змогу уловлювати найменші рухи, оснащена природною системою навігації, у бджолиній сім'ї існує чіткий розподіл обов'язків… Багато відкриттів зроблено, але ще більше їх попереду. Про бджіл, мед та продукти бджільництва нам розповів Іван Цап, засновник ТМ Пасіка Pcholnika.  

Розкажіть, як життя пов’язало Вас з бджільництвом?

Після школи я навчався у сільськогосподарському коледжі, де у нас був предмет «Тваринництво», одним із розділів якого було Бджільництво. Я став додатково цікавитися у викладача інформацією по темі і саме цей викладач став моїм першим вчителем і провідником у моїх починаннях. На перших порах я допомагав йому на пасіці і вчився, а він подарував мені першого вулика та познайомив зі своїм племінником, котрий теж займався бджолами уже 15 років, працюючи у нього я заробив свої перші дві бджолині сім'ї. Мій перший вчитель відійшов у вічність, а з його племінником ми спілкуємось і зараз. Так, поступово, у 2009 році у мене з'явилася своя пасіка із 30-ти сімей.

Займаючись бджільництвом можна обрати один із існуючих напрямів розвитку: збирання меду, пакетне бджільництво (продаж бджіл), виведення маток… Особисто я обрав такий малопоширений, але дуже перспективний напрям, як апітерапія – це лікування за допомогою продуктів бджільництва та сну з бджолами, і збирання меду. Коли я зрозумів, що хочу займатися бджільництвом серйозно, я почав відвідувати семінари в Інституті Бджільництва в Києві та закінчив курси по апітерапії, щоб мати ґрунтовні знання у цій області.  

Де знаходиться ваша пасіка?

На разі пасіка у двох місцях: у Воловецькому районі, де проживають мої батьки знаходиться пасіка із 60 сімей, та в селі Нижнє Болотне Іршавського району, біля чоловічого монастиря Джублик. Описати атмосферу місцевості легко: гори, свіже повітря, багато трав та лісів.

У батьків пасіка для збору меду, а в Іршавському районі пасіка більш показова, де можна оздоровитися, поспати на бджолах, поспостерігати, як вони працюють та живуть, спробувати свіжий мед.

Чи багато людей до вас приїжджають та як вас знаходять?

Про нас дізнаються із соціальних мереж, а також через сарафанне радіо. Щоб оздоровитися через сон на бджолах необхідно пройти курс із десяти сеансів. Коли лягаєш, то дуже швидко засинаєш, а одна година сну на бджолах замінює 4 години нічного сну. Можна провести з бджілками декілька годин, а можна поспати цілу ніч.

Скільки у вас таких кімнат для сну з бджолами?

На разі маємо три лежанки, котрі знаходяться біля монастиря, бо довго бджільництво було просто моїм хобі і за цей час я закінчив Ужгородську богословську академію імені блаженного Теодора Ромжи та став священиком. Бджілки знаходяться під ліжками і можна за ними спостерігати, побачити як пилок відбирається, як робиться мед.

Від чого походить назва «Пасіка Pcholnika»?

Пчольник –  це старе церковнослов'янське слово, так називали в давнину того, хто тримав бджіл, пасічника, а також місце, де знаходились бджоли.

Хто працює на пасіці?

Багато що я роблю сам, дружина допомагає з реалізацією, упаковкою, дизайном, а батько з усім, що пов’язано з деревом. Також, у роботі з бджолами допомагає брат, а з просуванням в Інтернеті – друзі. А загалом, якщо все правильно організувати та використовувати сучасні методи бджільництва, то пасічник може сам утримувати 150-250 сімей бджіл.

Як бджоли роблять мед?

Спочатку вони збирають нектар з квітів, він є дуже рідким, як вода. Бджілки несуть його до вулика у зобикові і складають у соти. Інші бджілки перекладають його з соти в соту доти, доки випарується волога, а маленькі крильця  бджілок слугують за маленькі пропелери і вентилюють нектар. Все це, до речі, дуже відчувається на лежанках, повітря насичене фітонцидами, а монотонне дзижчання заспокоює. Так бджоли отримують мед, і якщо вони запечатують його воском, значить він зрілий. Коли ж відкачати мед раніше, він може забродити.

Який мед ви пропонуєте? Розкажіть про його властивості.

З давніх-давен мед використовують при різних захворюваннях, і кожен вид меду має свої особливості. Але загалом  будь-який мед допомагає правильному функціонуванню травної системи, при захворюваннях печінки та хворобах жовчного міхура, його вживання сприяє зміцненню серцево-судинної системи, він володіє заспокійливими властивостями.

Мені не завжди вдається зібрати Весняний мед, оскільки часто холодає, тому перший мед у нас з білої акації. Він моно-флорний (тобто зібраний з однієї квітки) і дуже високо цінується за свою користь для дихальних шляхів, використовується навіть для лікування очей, найдовше не кристалізується, ріденький, не алергенний, має ніжний тонкий аромат, приємний на смак, ідеально підходить для чаю та кави, оскільки не перебиває їх смаку.  

Наступний мед липовий. Він має неповторний  аромат, виражений запах і смак. Корисний і для дихальних шляхів і серцево-судинної системи, органів травлення. Це медова класика, один з найпоширеніших видів меду, тому що липовий цвіт – чудове джерело нектару і бджолам його легко збирати.  

Різнотрав'я літнє дуже ароматне, жовтого кольору, може мати трішки різний присмак, виражений квітучий букет різнотрав'я, бо тут дуже багато нектару з різних квітів: дикої малини, конюшини, іван-чаю та інших рослин.

Мед гірський – це те ж саме різнотрав’я, але зібране в горах, у кінці серпня.  Мед гірський дуже темний, має темно-червоний, бурштиновий відтінок.

Насправді, існує багато різних видів меду і мені хочеться мати більше моно-флорних медів, але це мало можливо. Наприклад, буває мед з фацелії – медоносної рослини, яку ми раніше спеціально висаджували. Але зараз організуватися з іншими пасічниками  важко.

А як правильно зберігати мед?

Мед треба зберігати у щільно закритій скляній тарі невеликого об'єму, наприклад, у банці 200-500 мл, не допускаючи прямих сонячних променів. Трьох літрова банка – це ворог для меду. Якщо мед забродив, це означає, що його зібрали завчасно, незрілим.  Твердий мед взимку – ознака справжнього меду, адже рідкою у січні може лишитися тільки акація.

Особисто я намагаюся якнайшвидше розфасувати мед, щоб він не втратив свій аромат і не ввібрав сторонніх запахів. Використовую тільки скляну тару.

Ви робите крем-мед?

Так, крем-мед чудово смакує. А ще ми пропонуємо Медові набори або Медові подарунки – мед з різними добавками: грецькими горіхами, насінням соняшника, гарбуза, мигдалю, кеш'ю фундука, бразильського горіха. Взимку готуємо медово-цитрусові сиропи, заливаючи різні цитрусові медом та додаючи імбир або корицю. Є ще медовуха, віск. Ми навіть співпрацюємо з місцевим барбершопом,  який на основі нашого воску виробляє віск для укладки волосся бріолін.

Ви розумієтеся на лікувальних властивостях продуктів бджільництва. Що саме пропонуєте та розкажіть про цілющі властивості кожного продукту.

У нас можна придбати пилок, пергу, маточне молочко, прополіс, а також різні настої: прополісу, воскової молі, підмору.

Пилок –  це велике джерело білків, мінеральних речовин, вітамінів, амінокислот. Він зібраний з різних квіток, тому різнокольоровий, використовується для нормалізації тиску, лікування хвороб печінки та серцево-судинної системи, загального зміцнення організму.

Перга – це перероблений спеціальними залозами бджілок пилок: бджілки його складають у соти, утрамбовують, обробляють спеціальними ферментами  і отримують пергу.  Її ще називають бджолиним хлібом, адже змішаною з медом пергою бджоли вигодовують наступні покоління і без неї не буде сім'ї. Вона рекомендована для підвищення життєвих ресурсів організму,  при лікуванні чоловічого та жіночого безпліддя.

Маточне молочко — це надзвичайно корисний продукт, котрий виробляється залозами бджілок-годувальниць для вигодовування потомства перші три дні та щоб народилася нова матка, котру годують маточним молочком постійно.  Його дуже мало і його дуже важко зібрати, чим і зумовлена висока вартість маточного молочка. Щоб зрозуміти його цінність і користь можна порівняти тривалість життя звичайної бджоли – півтора-три місяці, та матки – три-сім років.

Прополіс – це своєрідний «бджолиний клей», котрий вони використовують для закриття щілин у вулику. Прополіс  складається з різних смол дерев та ефірних масел рослин, воску.

Настойка прополісу використовується для лікування ран, полоскання ротової порожнини при стоматологічних хворобах, при застуді, ангіні та багатьох інших проблемах. Прополіс дуже гарний антисептик і за ці властивості його називають природним антибіотиком.

Настойка воскової молі – це відносно новий, а тому не дуже відомий продукт бджільництва. Воскова міль живе у вулику та їсть віск, прополіс і пергу. Лічинки воскової молі дуже корисні, бо сама вона харчується корисними продуктами і живе в вулику, а настойка з них використовується для лікування дихальних шляхів, для профілактики і лікування туберкульозу, для підвищення імунітету.

Підмор – це тільця мертвих бджіл, зібрані після зими. Влітку їх зібрати неможливо, оскільки маленькі трудівниці помирають десь на вулиці, а взимку лишаються у вулику і з зібраних і висушених бджілок ми робимо настойку. Тільця бджіл складаються з бджолиної отрути, а також хітинового шару, котрий покриває комаху і містить величезну кількість цінних для людини компонентів. Вживання цієї настойки дуже підвищує імунітет, резистентність організму до різних інфекцій.

Як можна придбати мед та продукти бджільництва з Пасіки Pcholnika і чи робите ви доставку по Україні?

Так, робимо доставку, замовляйте продукцію у нас на сайті або за телефоном 0992522572, долучайтеся до нас у соціальних мережах Facebook та Instagram. Весь асортимент продукції завжди можна придбати у монастирській крамниці в Іршавському районі, в урочищі Джублик.

Також, ми постійно відвідуємо ярмарки у Мукачеві та Ужгороді, Берегово.

Дякую за надзвичайно цікаву та пізнавальну розмову, поділіться своїми мріями.

Моя мрія, щоб в Україні були такі красиві пасіки, як і за кордоном. Наприклад, як у Словенії, де можна побачити як живуть бджоли, звідки береться мед, дізнатися, як оздоровлюватися продуктами бджільництва. Хочеться розвинути апітуризм: гори, свіже повітря, дегустації меду і сон на бджолах. А ще, я намагаюся відновити пасіки по монастирях.

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK