Органічна продукція від Сирної Карти зі Старого Порицька

Душа радіє, коли знаходиться господарник і наводить лад на підприємстві, що прийшло в занепад. А таких, на жаль,  в Україні ще багато. Сьогодні саме така історія – завдяки інвестиціям та правильно організованій роботі збитковий колгосп перетворився в прибуткове органічне господарство. Про цю прекрасну метаморфозу та продукцію з якісного молока, без барвників, стабілізаторів та рослинних жирів нам розповіла заступник директора товариства, Наталія Ткач.

Для розвитку органічного виробництва обрали село Старий Порицьк, Іваничівського району, Волинської області. Поділіться історією створення підприємства.

Історія заснування фермерського господарства своїм корінням сягає 70-их років минулого століття, коли на цих землях хазяйнував ще Обштир-старший, батько Валентина Обштира. На той час він був головою колгоспу і, можна сказати, підняв з колін найслабший колгосп в районі. В складні часи перебудови змінювалися господарі, аграрна справа в країні занепала, занепало і колись успішне господарство в Старому Порицьку.

Обштир-старший вже давно був на пенсії, але продовжував перейматися його долею. Настав день, коли він вирішив діяти рішуче, і для відродження підприємства покликав синів, котрі мали для цього відповідну освіту: найстарший Олександр, практик лісівництва і чудовий організатор, а Віктор і Валентин — успішні економісти. В майбутньому саме Валентин став продовжувачем батькової справи і розвинув органічне фермерство на цих землях.

Які основні напрямки розвитку були обрані та що передбачає органічне ведення господарства?

Основні напрямки нашої діяльності – тваринництво, рослинництво та переробка.

У спадок від колгоспу залишилося стадо із 400 голів корів та молодняку, для яких було побудовано нові просторі корівники по сучасних технологіях, що дає можливість утримувати худобу в зручних умовах та чистоті. Харчуються тварини за бажанням: у вільному доступі корма та мінеральні добавки, вода. Перед доїнням корів миють, оглядають та дезінфікують вим’я  і так двічі на день. Саме доїння теж автоматизоване, а молоко просто від корови потрапляє в танкер, де охолоджується.

З самого початку було вирішено не застосовувати пестицидів і добрив, пильнувати за сівозмінами на полях. Багато вчилися, запрошували консультантів, зрештою, стало зрозуміло, що «органіка» це не щось нове, а повернення до традиційних способів землеробства. Дотримання принципів органічного землеробства привело до підвищення життєздатності рослин, відсутності тенденції до виснаження ґрунтів. Вже у 2013-му році ми отримали статус органічного господарства та сертифікати Євросоюзу, з 2014 року пройшли додаткову сертифікацію за внутрішнім стандартом Швейцарії та отримали сертифікат Bio Suisse.

Органічне ведення господарства передбачає бережне ставлення до землі, відновлення її родючості, відсутність хімії та синтезованих речовин. Це інша філософія господарювання і за нею майбутнє.

Яку площу займають оброблювані вами сільськогосподарські угіддя та яке поголів’я худоби тримаєте на сьогоднішній день?

У власності «Старого Порицька» близько 950-ти гектарів, ми вирощуємо гречку, спельту, льон та бобові культури, а також корми для власної худоби, а на фермі 270 дійних корів та 400 телят (теличок та бичків на відгодівлі).

Скільки людей працює на господарстві та як знаходите спеціалістів?

На фермі, на полях та на сироварні зайнято біля 70-ти працівників, кожен з яких має свою сферу відповідальності і отримує за свою роботу достойну оплату. Особливих проблем зі спеціалістами немає, в основному це жителі Старого Порицьку, прилеглих сіл в районі.

Коли вирішили почати самостійно переробляти своє молоко і яких принципів дотримуєтеся при виготовленні молочної продукції та сирів?

Бажання мати власну сироварню з’явилося під час подорожей Валентина за кордон, і було це ще років з десять тому. У Європі приватні сироварні це досить поширене явище, і побачивши все на власні очі, він загорівся ідеєю виготовляти сири за класичними європейськими рецептурами. Реалізувати все на практиці вдалося у минулому році – ми збудували сучасну сироварню та на основі власного молока налагодили виробництво сирів преміум-класу під маркою «Сирна карта зі Старого Порицька».

Які сири можна придбати від Сирної Карти зі Старого Порицька?

Зараз ми пропонуємо сім видів сиру, і їх число обов’язково буде збільшуватися:

Бринза – класичний розсільний сир з кисломолочним, в міру солоним смаком та приємним запахом. Його широко використовують в різних кухнях світу, в рецептах перших і других страв, у випічці, додають у гарніри, а також на його основі виготовляють найрізноманітніші закуски.

Сулугуні – має приємний кисломолочний, в міру солоний смак, досить щільну еластичну консистенцію. Сулугуні, як і бринза, належить до категорії розсільних сирів без кірки. Виготовляється без термічної обробки, а тому в його складі багато мінералів та вітамінів. Сулугуні чудово смакує з вином, в салатах, стравах з м'яса, овочів та  фруктів.

Качота – це напівм'який сир з ніжною, пластичної текстурою і солодкуватим молочним смаком. Його можна подавати самостійно, або в складі інших страв: в салатах, в якості гарячої начинки для млинців або як основа сирного соусу для пасти.

Чеддер – один з найвідоміших англійських сирів, що має блідо-жовтий колір та крихку тверду структуру. Його можна вживати і самостійно, і в інших стравах, зокрема в піці, супах, бутербродах, запіканках тощо.

Швейцарія – знаменитий твердий сир з пікантним солодкуватим смаком. Він чудово смакує з вином, фруктами та слугує прекрасним доповненням до салатів, супів, запіканок, піци та інших страв.

Фірмовий «Старопорицький» – абсолютно оригінальний, дещо пікантний, ароматний твердий сир з крихкою структурою, названий в честь Старого Порицьку. Має неповторний смак, що порадує найвибагливішого гурмана.

Також під ТМ «Сирна Карта зі Старого Порицька» ми випускаємо солодко-вершкове натуральне масло з 82,5% жирності, пастеризоване молоко різної жирності, кисломолочний сир і сироватку.

У яких магазинах можна знайти вашу продукцію та чи можна зробити індивідуальне замовлення на сир, наприклад?

Наша продукція є на полицях магазинів та супермаркетів, а також можна зробити замовлення у нас на сайті, а про всі новини ми активно повідомляємо на своїй сторінці в facebook.

Які плани на майбутнє?

Планів багато: задумуємось над переробкою м’яса, розводимо свиней породи мангалиця та бичків для цього, мріємо  організувати зелений туризм.

Що побажаєте нашим читачам?

Здоров’я, достатку та здійснення мрій!

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK