Французська кухня: готуємо Рататуй

Незважаючи на простоту і дешевизну рататуя, це блюдо намагається включити в своє меню кожен ресторан. У далекі часи ця страва була повсякденною їжею звичайних селян влітку, але з часом її смак і користь оцінила і знать.

Блюдо з перців, цукіні, цибулі, часнику, томатів і суміші прованських трав - розмарину, фенхелю, м'яти, кмину, базиліка бере свою назву з французьких слів rata - «їжа» і touiller - «перемішувати». 

Аналоги овочевого рататуя є практично в будь-якій країні, де інгредієнтів для нього зростає досить. Так, в Італії це капоната, в Іспанії - пісто, в Угорщині - лечо, в Туреччині - імам баялди.

Вважається, що рататуй придумав в 70-х роках минулого століття французький кухар Герар, зібравши рецепт з власних гастрономічних вражень різних країн. Його блюдо "Конфи баялди" принесло ресторану Герара три мішленівських зірки. А вже послідовники страви стали називати його "мішаниною" - рататуєм. 

Є три способи приготувати класичний рататуй.

  • Перший - овочі нарізати кубиками і протушкувати в маслі з травами.
  • Другий - кожен інгредієнт страви обсмажується окремо, і з'єднується лише в кінці перед подачею на стіл.
  • І третій - викласти компоненти в форму для випічки і приготувати в духовці.

Рататуй подається як самостійне блюдо, як супровід до м'яса разом з сочевицею і рисом.

Рецепт рататуя

Інгредієнти:

  • часник - 3 зубчики
  • баклажан - 1 штука
  • кабачок - 1 штука
  • помідор - 3 штуки
  • морква - 1 штука
  • солодкий перець - 1 штука
  • ріпчаста цибуля - 1 штука
  • рослинне масло - 3 столові ложки, трохи для смаження
  • сушений базилік - столова ложка
  • сушений орегано - столова ложка
  • чорний перець і сіль - за смаком.

Спосіб приготування:

  1. Приготуйте овочеву подушку для рататуя. Для цього цибулю і моркву наріжте невеликими шматочками і підсмажте їх на рослинному маслі. Додайте в сковороду нарізаний смужками перець.
  2. З помідорів видаліть шкірку і наріжте, додайте в сковороду разом з базіліком і присолите. Тушкуйте овочі на повільному вогні 10 хвилин.
  3. Збийте суміш блендером до однорідності і викладіть її на дно форми для випічки.
  4. Наріжте овочі кружальцями, очистивши баклажан і кабачок від шкірки.
  5. Викладіть їх в форму, чергуючи один з одним, по колу.
  6. Дрібно порубайте часник, змішайте його з маслом, сіллю і спеціями. Полийте цією заправкою овочі.
  7. Накрийте рататуй фольгою і поставте в розігріту до 200 градусів духовку на 45 хвилин.
  8. Зніміть фольгу і випікайте ще протягом 15 хвилин.

Смачного! 

Хочете ще рецептів цієї страви?

Читай также: Кулінарні цікавинки: як з'явився рататуй

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як приготувати рататуй із гарбузом та ділилися рецептами рататуя на галеті

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK