12-13 травня: на гурманів чекає гастро-фестиваль у Луцьку

У травні обов'язково треба відвідати гарне і стародавнє місто Луцьк на Волині. Він вважається одним із комфортних для життя міст в Україні і входить у трійку кращих міст в офіційному рейтингу. Обласний центр досить популярний серед туристів і дістатися до нього просто будь-яким видом транспорту.

З туристичним маршрутом вам завжди допоможуть путівники та місцеві гіди, бо подивитися в самому місті та його околицях є що: окрім десятків музеїв та культурно-історичних пам'яток, підземелля, замку-фортеці Любарта, вежі Чарторийських, тут гарна природа. А ще функціонують самобутні центри традиційної культури і проводять різноманітні фестивалі, арт-шоу, середньовічні лицарські турніри, етно-івенти.

Foodandmood запрошує вас до Луцька на гастрономічний фестиваль Lutsk Food Fest 2018, який проходитиме 12-13 травня.

У чому фішка фестивалю

Свято їжі відбуватиметься у стінах старовинного замку-фортеці Любарта. Різноманітними смаколиками пригощатимуть ресторани, кафе, кав'ярні, кондитерські, піцерії не тільки місцеві, але з усієї України та з-за кордону. Від самого початку, з 2015 року, участь у фестивалі беруть кілька десятків закладів харчування. Цьогоріч тут будуть кухарі усіх куточків України: Одеси, Києва Херсона, Тернополя, Дніпра, Запоріжжя, Рівного, Вінниці та ще багатьох інших міст.

Новинки меню, кулінарні шедеври і спеціальні святкові ціни - обіцяють організатори. А ще майстер-класи, конкурси та подарунки. Вартість входу символічна - 20 грн, для студентів та школярів знижка - 50%.

Читай также: Самые необычные наши блюда, что изумляют иностранцев

Якщо плануєте провести 2 дні як казкові Три товстуни, в атмосфері свята їжі та розваг, в оточенні сезонних страв, делікатесів, смачних напоїв і неймовірних їстівних шедеврів, то просто прямуйте одразу до замку.

Вам гарантована їжа до смаку: просто вулична, українські страви від кращих шеф-кухарів та пропозиції національних кухонь інших країн (грузинська, мексиканська, іспанська, італійська тощо). А ще найкращі напої: коктейлі, пиво, вино, соки, лимонади.

Якщо не встигли на фестиваль їжі

Відвідайте місцеві ресторани та кафе самостійно, а ми порадимо, куди варто піти їсти у Луцьку. Затишних місць багато. Страви української кухні можна спробувати у як в міських ресторанах, так в сільських.

Куди завітати на обід в місті:

  • Ресторація "Вогнем і Мечем". Для гурманів - найрізноманітніші страви української та старослов’янської кухні, які неодмінно запам’ятаються оригінальністю оформлення та феєрією смаків.
  • Читай также: Как приготовить вареники с капустой и грибами

    Ресторан "Каштан". Варто спробувати справжній український борщ, для приготування якого використовується близько 20 продуктів, ніжні вареники та пікантні пампушки з часником.
  • Ресторан "Візаві". В меню - екологічно чисті продукти: дбайливо вирощені на городах і в садах овочі та фрукти, м’ясо тільки з приватної тваринної та птахоферми.
  • За стравами авторської української кухні варто йди до ресторану "Здибанка", там і атмосфера порадує: справжня світлиця сільської хати.
  • Козацький бенкет з ріками міцного вина, медовухи, з горами ароматної та смачної закуски пропонує бар-ресторан "Місто".
  • Ресторан "Курінь". Запропонують національні страви під українську музику.
  • Ресторан "Корона Вітовта". Розташований під мурами середньовічного Луцького замку. Готують страви за старовинними рецептами з кулінарного записника королівського кухаря Сварога. Наскільки це правда - можете перевірити.
  • Ресторан "Срібні лелеки". Сюди радимо завітати за свіжим живим пивом, вином, морепродуктами та стравами з м'яса (телятина, свинина, гусячі ніжки).
  • Етноресторан "Панич". Куштувати радимо: смачнющі домашні вареники, галушки, тертуни, кров'янку, справжній закарпатський банош. Особливість інтер'єру: національні рядна та овечі настили на сидіннях, українські килими та хустини, ціла виставка українських старовинних предметів домашнього вжитку, ляльок-мотанок, тарілок з Васильківським розписом.

Вечеряти вирушайте у сільські ресторани

Найкращі страви на мангалі готують в ресторації "Добра хата" в с.Зміїнець, а в с. Струмівка працює два чудових ресторани:

  • "Рестпарк" - тут варто куштувати овочі-гриль, вишукані соуси, апетитні салати, фірмові холодні та гарячі закуски.
  • "Альтаміра" - цілий рік подають українські страви, приготовані в печі та на мангалі.

Що обов'язково варто їсти та пити у Луцьку

Пити: Крафтове пиво в місцевій броварні Карабас Барабас та місцеву воду " Йоданка Павлівська".

Їсти: Варених раків. Через місто протікає судноплавна річка Стир з трьома маленькими річками-притоками. Тож раки тут теж місцеві, вони мають насичений колір та більш м'ясисті. 

Здорові солодощі та десерти від шеф-кухаря Ольги Андріюк та сервісу EatFit прямо у місті.

Випічку з лохиною, бо ягоду якраз вирощують в садівництвах на Волині, хоча росте вона і в лісах. Влітку тарт з ніжним ванільним кремом та лохиною готують у пекарні BAKERY&WINE.

Продукти, які стали візитною карткою Волині

Крафтові делікатеси краще смакувати у місцях їх безпосереднього виробництва. Є на Волині м'який хліб з власного пшеничного, житнього та лляного борошна. Є апетитні курочки-чебатурки і натуральні м'ясні ковбаси. Де і що шукати?

Іван хліб - авторський хліб із органічного волинського борошна, спечений на дровах. За ним треба їхати до пекарні в смт. Іваничі, Волинської області.  Хліб готується на волинському борошні із використанням місцевої води "Йоданка Павлівська",

М'ясні делікатеси та ковбаски для грилю від місцевого виробника ТМ Дмитрук. Гриль.

Варені, копчені, напівкопчені та варенокопчені ковбаси, сосиски та сардельки, а також м'ясні делікатеси ТМ Забіяка, шукайте в с.Забороль.

І нарешті, варто скуштувати справжню натуральну сільську курочку-чебатурочку, яку вирощують в селищі Федорівка Володимир-Волинської району на Волині. 

Смачної і цікавої подорожі.