Найшкідливіші для зубної емалі продукти

Фото: https://istockphoto.com

Не тільки тверді чи липкі продукти шкідливі для наших зубів. Про шкоду цукру для ротової порожнини, зокрема й напоїв, написано чимало. Тут зібрані всі продукти, які так чи інакше завдають непоправної шкоди емалі зубів та яснам.

Солодкі напої

Фото: https://istockphoto.com

Газовані напої містять дуже багато цукру, а цукор є чудовим середовищем для розмноження бактерій у роті. До того ж такі напої змінюють склад слини, що теж негативно позначається на стані зубів та ШКТ.

У таких напоях міститься кислота, яка також руйнує емаль. Ідеально, якщо після таких напоїв ви прополощите рота звичайною водою. Але найчастіше газовані солодкі напої п'ються нон-стоп якраз для вгамування спраги, і запивати їх водою нікому не спадає на думку.

Натуральні пакетовані соки також містять цукор, особливо небезпечні вони для дитячих зубів. Мінімізувати їхню небезпеку можна, вживаючи соки через трубочку, а після сполоснувши рот водою.

Солодощі

Фото: https://istockphoto.com

Чим довше солодощі знаходяться в роті, тим більше від них шкоди. Тобто, жувальний мармелад і льодяник набагато шкідливіший, ніж тістечко. Але оскільки солодке змінює склад слини, то користь одних десертів перед іншими дуже сумнівна.Цукор заважає засвоюватися кальцію, адже це основа міцних кісток і зубів.

Зменшити збитки, заподіяні зубам солодощами, можна почистивши зуби після вживання десерту.

До речі, шоколад – єдина насолода, яка зубам навіть корисна. І нехай це спірне твердження, але флавоноїди та поліфеноли, що входять до його складу, мають антибактеріальний ефект. Це стосується шоколаду з високим вмістом какао.

Сухофрукти, всупереч очікуванням, теж не такі корисні. Оскільки концентрація цукру в них дуже велика, а ще вони прилипають до зубів і залишаються в міжзубних проміжках. Після того, як поїсте сухофрукти, почистіть зуби зубною ниткою і прополощіть рот водою.

Швидкі вуглеводи

Фото: https://istockphoto.com

Такі вироби, в склад яких входить рафінована мука, крохмаль, також є ворогами зубів. Крохмаль під дією слини відразу розпадається на цукор. Не потрібно повністю виключати хліб, макарони та картоплю з раціону, просто замініть їх на корисні житні вироби, цільнозернові, пропарений рис та варену картоплю.

Кофеїн

Фото: https://istockphoto.com

Кофеїн підступно вимиває кальцій із організму – це доведений факт. Загалом його сечогінні властивості не дають шансу вітамінам і мінералам закріпитися в організмі.

Навіть користь фтору та антибактеріального впливу чорного та зеленого чаю не перевищує вмісту в них кофеїну та шкоди від нього. Бажано пити трав'яні чаї та не зловживати кавовими напоями.

Смажене насіння та горіхи

Фото: https://istockphoto.com

Читай також: Як контролювати голод

Крім того, що сама по собі емаль зубів по краях від постійного вживання насіння або горіхів витончується, то від сирого насіння є хоча б користь. При жарці деякі вітаміни, амінокислоти та жирні кислоти не витримують високої температури та виділяють шкідливі речовини. Все це додає проблем та впливає на травмовану емаль не найкращим чином.

Оптимально, якщо ви купите сире насіння або горіхи і трохи підсушите їх удома так, щоб усередині вони залишалися сирими.

Алкоголь та ліки

Фото: https://istockphoto.com

І те, й інше викликає в роті сухість, а значить слина, яка потрібна для постійного очищення зубів від нальоту та створення гармонійного кислотно-лужного балансу, у роті дуже мало і зуби починають псуватися. До того ж алкоголь має у складі цукор, і його ми довше тримаємо у роті, смакуючи коктейлі та напої.

Молоко

Фото: https://istockphoto.com

Незважаючи на те, що молоко – джерело кальцію, такого необхідного для наших зубів, воно є причиною, через яку кальцій дуже швидко витрачається організмом. Молоко збільшує кислотність, а організм нейтралізує її за допомогою основного мінералу – кальцію. Замкнуте коло.

А також: холодне та гаряче

Емаль реагує на різкі перепади температури, розширюючись та звужуючись. У цей час на ній утворюються мікротріщини, в які постійно потрапляють бактерії.

Не слід пити гарячий чай, навіть якщо ваші рецептори притупилися. Опіки загрожують не тільки хворобою зубів, вони негативно впливають на слизову оболонку, з часом викликаючи небезпечні захворювання. А якщо ви дуже хочете випити холодний напій, то максимально захистіть зуби і скористайтеся коктейльною соломинкою. Не їжте морозиво, а їжте його акуратно ложкою.

Читай также: Напиток, который просто убивает зубную эмаль

І, звичайно, не поєднуйте два процеси в одному, не підсилюйте ефект. Наприклад, не запивайте гарячими напоями холодне морозиво.

Будьте здорові!

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK