Вчені попереджають: чим небезпечні пластикові кухонні прилади

Вчені попереджають, що яким би якісним і міцним не здавався пластик, вам варто бути з ним обережніше. Тому як мінімум, що його нагрівання (тобто, взаємодія з гарячою їжею) може стати причиною появи токсичних речовин у вашій тарілці.

Проблема в тому, що більшість кухонних ложок, ополоників, лопаточок містять олігомери - молекули, які здатні проникати в їжу при температурі 70 градусів Цельсія і вище. У невеликих дозах вони безпечні, але чим більше їх потрапляє в організм, тим вище ризики, пов'язані з хворобами печінки і щитовидної залози, безпліддям і раком.

Про це попереджають німецькі вчені в новій доповіді і відзначають, що хоча багато пластикового приладдя для кухні виготовляється з матеріалу досить міцного, щоб витримувати температуру кипіння, з часом пластик все одно руйнується. 

Додаткова небезпека полягає в тому, що досліджень на тему негативного впливу олігомерів на організм у нас не так багато. І висновки, якими оперує наука, в основному стосуються даних, отриманих в ході досліджень хімічних речовин з аналогічними структурами.

І навіть ці дані дозволяють говорити про те, що вже 90 мкг олігомерів досить, щоб становити загрозу для здоров'я людини вагою 60 кг. Так, тестування 33 кухонних приладів із пластику показало, що 10% з них виділяють олігомери в більшій кількості.

Читай также: Знаки Зодіаку, які просто ненавидять поратися в кухні

Тому, якщо ви можете замінити кухонний пластик на метал, краще зробіть це.

Будьте здорові!