Деякі люди вважають, що якщо взяти вино з полиці в магазині з кондиціонером і помістити його в кухню, то у нього буде ідеальна - тому що це кімнатна - температура. Але насправді немає нічого більш поганого для збереження вина.
Оптимальна температура для зберігання червоного вина: 10-15 ° С
Так, деякі виробники вказують на етикетках, що вино потрібно зберігати при кімнатній температурі. Але ця «кімнатна» температура, про яку йде мова, становить 17-18 градусів тепла, але ж у нас вдома зазвичай набагато тепліше. Особливо під час літньої спеки або опалювального сезону.
Але навіть якщо в спальних кімнатах і не так жарко, то в кухні, де зазвичай зберігається вино, температура за рахунок їжі, що готується, часто буває вище. В таких умовах вино швидко старіє, в ньому з'являються спиртові ноти. Також дуже висока температура прискорює процес старіння вина і призводить до окислення.
І ще один мінус кухні - в ній часті перепади температури: то жарко, коли випічка, а то - протяг. Від таких температурних коливань вино «втомлюється», втрачає життєву силу, руйнується його смак, ароматика.
Де ж зберігати вино в квартирі
- Комора. Тут темно і немає опалення.
- Простір під сходами. Їм обладнані дворівневі квартири. Тут так само немає яскравого тривалого освітлення і часто більш прохолодно, ніж в житлових зонах.
- У спеціальній винній шафі. Цей варіант підійде для цінителів хорошого вина. Якщо кількість пляшок перевалило за 20, може, варто задуматися над його придбанням? Тоді ваші запаси будуть зберігатися при оптимальній температурі і вологості.
Все вище написане є правомочним, якщо вино зберігається у вас в квартирі досить довго. При короткочасному перебуванні просто виберіть таке місце в квартирі, де немає прямих сонячних променів і постійного впливу джерела тепла.
Де не варто зберігати вино
Це місце - холодильник. В першу чергу тому, що на холоді припиняються природні процеси, що протікають у вині. Адже вино - це живий напій. А в другу чергу, вино вбирає в себе всі запахи холодильника. Так, вони цілком здатні проникнути через пробку і безнадійно зіпсувати тонкий аромат.
Читай также: Почему сладкое - самая вредная закуска к вину
У холодильнику можна зберігати лише почату пляшку. Червоні провина не зіпсуються до 2-3 діб, причому чим щільніше і більш насиченим напій, тим повільніше він розкривається і довше зберігається.