Співачка, телеведуча, художник, науковець, волонтер, президент МА "Територія А" Анжеліка Рудницька в своєму Фейсбуці однозначно висловила свою позіцію щодо пасхальних кулінарних тенденцій останніх років.
Ось що вона написала:
"Крафіни і кулічі проти ПАСКИ
«Відкриття» передвеликоднє.
Цьогоріч у ФБ стало менше «кулічів», але тепер з‘явилися краффіни, які радісні господині виставляють на сторінках і весело вихваляють, як «нові» паски.
Нам не треба ворогів. Ми самі руйнуємо свою ідентичність із впертістю віслюка і завзятістю Проні Прокопівни.
Паска - це сакральний великодній хліб, а не просто здоба, якою ви доповнюєте свій стіл.
Паска - це кулінарний гімн життю.
Паска - це символ, у якого є свій рецепт, своя форма, свій сенс.
Паска - це традиція, яка демонструє тяглість поколінь, що робить нас не перекотиполем, а народом з глибоким корінням і унікальною культурою.
Паски - це смачна «нитка» пам‘яті, яка поєднує вас з вашими мамою, бабусею, прабабусею, прапрабабусею і т.д.
Якщо ми не підтримуємо цю традицію - вона вмирає, розривається родинна нитка пам‘яті; руйнується народний звичай; стирається символ нашої ідентичності; гімн перетворюється у одноденну попсу; втрачається таїнство.
Ми можемо пекти, ставити на стіл і їсти усе, що завгодно. Це наш смак і наше право.
Але, будь ласка, не називайте це пасками. Не створюйте кулінарні фейки. Не підміняйте понять.
Розповідайте дітям про НАШІ традиції. Не вбивайте Україну кулічами, мафінами, крафінами, керамічними кроликами і курочками і т.д. на ваших столах і ваших головах.
Мудрості нам усім і любові.
Буду вдячна, якщо наші берегині висловляться на захист великодніх символів."
Читай также: 5 советов, что можно делать с остатками пасок
Нагадаємо, раніше ми розповідали, які існують види пасхальних яєць та взагалі розширювали знання читачів про пасхальні традиції різних країн світу.