Відсвяткувавши новий рік, українці почали жваво обговорювати нову назву вітчизняного напою, який зараз називають коньяком. Напій українського виробництва треба переіменувати до 2025 року через Угоду про асоціацію з ЄС.
Про те, чому в Україні зникнуть коньяк та шампанське, ми вже писали восени.
Коньяком називають алкогольний напій з білих сортів винограду, який, згідно з міжнародним торговельним правом, походить з округу міста Коньяк в регіоні Нова Аквітанія у Франції.
Українські виробники мають відмовитись від використання захищеного географічного зазначення "коньяк" для власного продукту. Замість цього терміну для національної продукції мусимо підібрати інший або називати напій просто "бренді".
І хоча для вибору та затвердження назви у нас є ще майже 8 років, з варіантами вже визначилися. Їх аж 32!
Як українці обирають нову назву для коньяку
Шампанське ми вже звикли іменувати ігристим вином. З коньяком - складніше. Щоб знайти цікаву і зрозумілу альтернативу слову проводили мозкові штурми за участю представників виробництв, торгових мереж, рестораторів, маркетологів, сомельє і навіть філологів. Обирали за основними критеріями: унікальність, автентичність, звучання, простота та запам'ятовуваність.
Тож проект «Географічні зазначення в Україні», який фінансує ЄС, запустив на свой сторінці опитування споживачів, яка назва коньяку їм більше довподоби. На вибір три десятки найменувань: від укрньяк та к'янок до дивина.
Повний перелік майбутніх назв такий:
Читай также: ТМ Швейків – український сидр, вина, кальвадос, шнапс, настоянки, коньяк та бренді
-
Гайстер (одна з назв лелеки – відсилає до відомого молдовського бренді «Белый аист», добре обігрується в латинському написанні)
-
Каннук (утворене з перших літер слів «кращий алкогольний національний напій українських коньячистів» - за звучанням близьке до слова «коньяк»)
-
К’янок
-
Мизаро́н (утворене з літер назв виноробних областей: Миколаївська, Закарпатська, Одеська, Херсонська)
-
Узвин (український з вина)
-
Укрньяк / Украньяк
-
Український бренді / Бренді України
-
Винбренді (виноградний бренді)
-
Бурштин / Буршти́нок / Бурштиняк (асоціація з кольором напою та зі схожими передумовами постання: дерево, сонце, тривалий час)
-
Брунат (асоціація з кольором напою)
-
Златець (асоціація з кольором напою)
-
Златовин (асоціація з кольром напою)
-
Пломінь (асоціація з кольором і теплом)
-
Моспан
-
Шовкаль (асоціація з текстурою напою)
-
Вояк
-
Бревіс
-
Виналь (винний)
-
Винкур (вино + курити – перекурка вина)
-
Виняк
-
Лозавин
-
Грогон (гроно + перегонка)
-
Грокур (гроно + курити – перекурка грона)
-
Виндист / Виндис / Вінді (винний дистилят)
-
Грондіс / Гронді (гроно + дистилят)
-
Дивина (дистилят вина)
-
Дувин (душа вина, подвійне вино (перегонка), дуб+вино)
-
Винбук / Виндуб / Дубвин
-
Дубовик / Дубняр
-
Кверку (лат. quercu - дубовий)
-
Сонцет
-
Сонцедар / Сандар / Виндар
Читай также: Зеленый мексиканец и еще 5 душевных новогодних коктейлей
Найбільше вподобань у назв “укрньяк”, “дубовик” і “сонцедар”. Одночасно подобаються українцям і оригінальні назви: бурштин, полум’я, грогон, виналь тощо.
А ви б яким словом замінили назву "коньяк"?