Блюдо дня: межіво з баклажанів

Межіво - популярна українська закуска, рецепти якої зустрічалися ще в давніх кулінарних книгах. Вона являє собою різновид овочевого рагу: попередньо обсмажені баклажани доводяться до готовності разом з томатами і цибулею, але відмітною особливістю є присутність в страві оцту.

Взагалі в думці про походження цього слова фахівці не єдині. Деякі стверджують, що слово «межень» походить від слова "межень" - середина літа. Мовляв, з'являється багато плодів, і можна готувати з ними все, що захочеться. Інші ж наводять як приклад слово "мезе", що означає закуски в деяких азіатсько-близькосхідних регіонах.

Читай также: Що подати до шашлику: рецепт баклажанів на вогні

Але, як би там не було, приготувати смачне межіво в сезон баклажанів варто обов'язково!

Інгредієнти:

  • Баклажани - 400 гр
  • Помідори - 150 гр
  • Ріпчаста цибуля - 150 гр
  • Оцет (краще 6% білий винний) - 10 гр
  • Цукор - 10 гр
  • Сіль за смаком
  • Рослинна олія для обсмажування - скільки знадобиться
  • Чиста вода або бульйон (якщо знадобиться)
  • Ароматні трави для подачі - за бажанням; найчастіше в подібних рецептах використовується петрушка

Спосіб приготування:

1. Помідори розрізати навпіл, швидко обсмажити на сухій сковороді (за бажанням - з краплею олії). Зняти шкірку і розрізати м'якоть на часточки.

2. Баклажани очистити від шкірки, нарізати кружальцями, обсмажити на олії до м'якості. Великі баклажани можна нарізати так, як буде зручніше їх обсмажувати.

3. Цибулю нарізати кубиками або півкільцями (можна теж попередньо обсмажити до золотистого відтінку).

4. Підготовлені овочі скласти в посуд для гасіння, додати сіль, цукор, оцет і перемішати.

5. Тушкувати на невеликому вогні під кришкою до повної готовності баклажанів, додавши воду або бульйон, якщо буде потрібно. Охолодити або за бажанням подати теплим.

Смачного!