Дієта підлітка: які харчові компоненти впливають на роботу мозку та самопочуття?

Сьогодні життя підлітків, як і наше, сповнене стресів. Ми проводимо мало часу з іншими людьми, на лоні природи, а наш раціон часто бідний цінними, корисними інгредієнтами. Ми також занадто часто користуємося безрецептурними препаратами. Все це впливає на нашу поведінку та психічне самопочуття. Не говорячи вже про ситуацію вторгнення росії в Україну, яка не може не впливати ані на батьків, ані на підлітків. 

Як помогти собі та нашим дітям с точки зору харчування?

Кишечник давно називають другим мозком. Кишковорозчинна нервова система за допомогою нейронів реагує не тільки на сигнали, що надходять із зовнішнього, а й внутрішнього світу. Підраховано, що їх до 100 мільйонів! Тому найчастіше в шлунку відчуваються як позитивні, так і негативні емоції. Тому роздратування, погіршення настрою, а й поліпшення самопочуття можуть бути пов’язані з бактеріями, які живуть в кишечнику.

Те, що ми їмо, має величезний вплив на наше самопочуття. Дієта з низьким вмістом клітковини в поєднанні з малорухливим способом життя і стресом може погіршити ваш настрій і навіть призвести до депресії.

Саме в кишечнику відбувається вироблення деяких вітамінів, у тому числі вітаміну К і групи В. Тому здоровий кишечник гарантує нам вищу стійкість до бактерій і вірусів!

Правильно складений раціон, який забезпечить організм необхідними поживними речовинами, є чудовою підтримкою та основою для створення середовища для кишкових бактерій, а отже, вплине на наше здоров’я та самопочуття.

Що включити в раціон учня, щоб вплинути на його здоров’я та самопочуття, зменшити стрес?

В основному це омега-3 жирні кислоти, фолієва кислота, вітаміни групи В, магній, залізо, цинк, калій, вітаміни А, Е, С.

Також дуже важлива добова кількість калорій, що надається, без перевантаження енергії, правильна пропорція простих і складних вуглеводів, а також жирів і білків.

Очевидно, що правильна кількість води також має величезний вплив на здоров’я та самопочуття, оскільки вона транспортує всі поживні речовини в організмі до кожної клітинки тіла.

Раціон також повинен містити багато клітковини і цільного зерна. Отже, крупа, цільнозернові макарони, крупи, висівки, рис, цільнозерновий хліб, житній або цільнозерновий хліб. Клітковина «змітає» накопичені в кишечнику залишки метаболізму, скорочує час кишкового проходження і викликає регулярне випорожнення. Він також посилює кишкове бродіння, оскільки є середовищем для позитивних кишкових мікробів.

Читай также: Ежедневный рацион детей и подростков: чем отличается от взрослого

Не забуваємо про овочі та фрукти. Вони містять поліфеноли, які збільшують кількість позитивних кишкових мікроорганізмів.

Дуже важливим фактором покращення вашого самопочуття є уникнення солодощів, оброблених продуктів, що містять транс-жири, рафінованого цукру та великої кількості солі.

Фото: www.istockphoto.com  

Шоколад - так чи ні?

Варто відзначити, що гормон щастя серотонін виробляється в кишечнику понад 90%.

Шоколад – це поєднання жиру та цукру, яке приносить величезне задоволення від споживання та активізує центр винагороди в мозку. Разом з шоколадом ми забезпечуємо організм цинком і селеном, які підвищують рівень серотоніну та ендорфінів у мозку, сприяючи кращому настрою. У той же час магній, що міститься в шоколаді, регулює працездатність нервових клітин. Не дивно, що навіть невелика порція шоколаду відразу витягує нас з депресії душевної і фізичної слабкості.

Читай также: Как правильно питаться подростку

Він також є джерелом психоактивних речовин, таких як анандамід — сполука з групи ендоканабіноїдів, яка має дію, подібну до канабіноїдів, що містяться, наприклад, у марихуані, тому ми відчуваємо себе розслабленими після її вживання. Однак, як відомо, у всьому потрібно робити помірно – навіть передозування вітамінів може завдати шкоди здоров’ю.   Підсумовуючи, здорове харчування – найкращий спосіб підтримувати гарний настрій не лише для школяра. Підтримати гарний настрій допоможе мінімально оброблена дієта, багата овочами, фруктами, насінням, насінням, горіхами, цільним зерном, бобовими, жирною рибою та олією.

Фото: www.istockphoto.com