Масляний тиждень: значення та традиції кожного дня

Зовсім скоро стародавнє свято, що символізує проводи зими і зустріч весни. Гуляння народу триває тиждень і завершується Прощеною неділею. У 2019 святкування Масляної розпочнеться 4 березня і завершиться 10 березня. Кожен день масляного тижня несе має сенс.

Понеділок, 4 березня - перший день Масляної - «зустріч»

У цей день розгортають крижані гірки. За старих часів вірили, що чим далі котяться сани і чим голосніше сміх над крижаною горою, тим краще буде врожай. Після санних активностей, звичайно, біжать поласувати смачними млинцями. А ще у цей день зазвичай організовується опудало Масляної і катання на санках.

Вівторок, 5 березня - «загравання»

Читай также: А что внутри? ТОП-10 несладких начинок для блинов

У цей день прийнято заводити веселі ігри і пригощати за створені веселощі млинцями.

Середа, 6 березня - «Лакомка»

Всі господині в цей день готують різні смаколики у великих обсягах і прикрашають ними багатий стіл. На першому місці, звичайно, млинці.

Четвер, 7 березня - «розгуляй»

Читай также: Найтонші млинці - на окропі: покроковий рецепт

З цього дня Масляна розгортається на всю широчінь - гуляють з ранку до вечора, водять хороводи навколо чучела, співають пісні.

П'ятниця, 8 березня - «тещині вечори»

Цілий ряд давніх звичаїв в цей день направлений на прискорення весіль і сприяння молоді в знаходженні собі підходящої пари. Зяті з вечора особисто запрошують в гості своїх тещ - пригощають їх млинцями, які самі спекли.

Субота, 9 березня - «посиденьки зовиці»

Читай также: Копилка рецептов: блины на майонезе

У цей день молода невістка запрошує своїх рідних до себе. Тут вже її черга хвалитися млинцями власного приготування. І в цей день спалюють опудало Масляної, що символізує відхід зими і прихід весни.

Неділя, 10 березня - «Прощена неділя»

У цей день прийнято просити вибачення у всіх близьких і скривджених за заподіяне зло, за якісь свої проступки. Це дуже світлий день перед початком Великого посту.

З 11 березня гуляння припиняються, так як в силу вступає Великий піст, який триватиме до 27 квітня - Великодня

Цікаво знати

Раніше Масляна називалася Комоїдицею. «Ком» - ведмідь, який прокидався після зимової сплячки на початку весни, а люди йому давали млинці в якості жертви. Саме звідси пішов вислів «перший млинець комом».

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK