Найвідоміший ужгородський експерт з туризму і гастрономії Федір Шандор розповів нашому сайту про 5 смачних закладів, які обов’язково треба відвідати.
Що спробувати: смажена осетрина, женгалов хац, власне крафтове пиво, сир "Кілікія", хачапурі, кілікійська смаженина.
Для транзитного туриста з дітьми. На території - чудова альтанка з оливковими деревами, басейн, тераса, паркінг та міні-скульптура Пісяючого хлопчика. Вся зелень - з власної ферми. Крім того, заклад має мікро-сироварню. Тому обов’язково раджу спробувати їх м’який сир і хачапурі за особистим рецептом шеф-кухаря. Фішка «Кілікії» - женгялов хац, традиційна вірменська перепічка. Запивати – крафтовим пивом. Найкраще смакує світле «Берчені» та темне «Чакі».
Що спробувати: айнтопф, брецель, карівурст, фламкухен, власне крафтове пиво.
Унікальна ресторація з терасою-перголою. Тут дбайливо зберігають швабські (німецькі) традиції Закарпаття. Тільки в цьому закладі ви можете скуштувати страви відродженої кухні швабів 18 століття. Наприклад, овочево-м’ясний суп «айнтопф». Або справжній швабський крендель «брецель» - це відома німецька закуска до пива. Ще можна спробувати «карівурст» – це популярний в Німеччині стрит-фуд, смажена сосиска зі спеціальним соусом. Або ніжний хрусткий пиріг «фламкухен». Власне крафтове пиво за швабською рецептурою – обов’язково.
Що спробувати: бограч, татарський біфштекс, веселка, ракоці-левеш, жаб’ячі ніжки.
Музей-ресторація. Красива зона для фото. Є паркінг. Тут готують дуже смачний угорський бограч. Якщо хочете не тільки смачно, але й видовищно – заказуйте татарський біфштекс з гастрономічною анімацією. Особистий рецепт шеф-кухаря – веселка. Не буду розказувати, що це, хай залишається сюрпризом. Ще раджу історичний суп 17 століття «ракоці-левеш». Це унікальная страва, реконструкція юшки докартопляної ери.
Що спробувати: гарбузовий суп, брускетті, паста, карпачо з буряка.
Ресторація присвячена родині італійців Другеті, аристократам, які заснували місто і володіли Ужгородським замком. Майже всі продукти в цьому закладі - з локальної ферми. Раджу легкий гарбузовий суп, закарпатське брускетті на італійський манер, пасту від шеф-кухаря, карпачо з буряка, сира та горіхів.
Що спробувати: панакотта, грибний крем-суп, перепілка, теплий салат, качина грудка.
Ресторація в стилі Енді Ворхола з єврейською, італійською, американською, закарпатською кухнями. Рекомендую панакотту, грибний крем-суп із білих закарпатських грибів, перепілку з локальної ферми, теплий салат (рецепт від шеф-кухара), качину грудку з регіонального продукту.