Як визначити, що в кавуні є нітрати

Кращий час для покупки кавуна - це кінець літа і перша половина осені. А ось в більшості «ранніх» кавунів, зростання яких стимулюється азотними добривами, часто багато нітратів. Яким же чином відрізнити придатні в їжу кавуни від нітратних?

Зовнішні ознаки нітратного кавуна

Звуковий метод. Якщо постукати по нитратному кавуну, то звук буде як від постукування по спущеному м'ячу, крім того, при стисненні такій гарбуз не буде тріщати, на відміну від стиглого «здорового» кавуна.

Метод "плями". Огляньте кавун, чи є у нього так звана "земляна пляма" - вона виходить від лежання на землі в місці зіткнення кавуна з ґрунтом. Якщо пляма відсутня, то кавун однозначно не вилежав певний термін і просто не встиг цією плямою обзавестися. Колір теж грає важливу роль - чим яскравіше і чіткіше малюнок шкірки кавуна, тим більше шансів, що перед вами кавун природно вирощений.

Причому, земляна пляма внизу збоку повинна бути жовтою, а не білою.

Внутрішні ознаки нітратного кавуна

Найбільш вірно визначити вміст нітратів в кавуні можна, звичайно, розрізавши його.

  • М'якіть у здорового кавуна повинна бути цукровою, а у нітратного часто вона занадто глянсова.
  • Якщо в м'якоті виявлені жовті або, що ще гірше, фіолетові прожилки - кавун краще викинути - він нітратний. М'якіть повинна бути червоного, але ніяк не блідо-рожевого кольору.

Читай также: Как выращиваются японские квадратные арбузы

Накришивши в стакан з водою кавунової м'якоті, зверніть увагу на те, якого кольору стала вода, якщо рожевою - кавуна варто позбутися, а якщо просто каламутною - кавун цілком придатний в їжу.

Смачних вам кавунів без нітратів!

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK