Четвергова сіль - як її приготувати в Чистий четвер

Фото: www.istockphoto.com 

Четвергова сіль - в християнській традиції це засіб з цілющою силою. Слов'яни вірили здавна, що в Чистий четвер перед Великоднем слід і людині, і всьому навколо позбавлятися від усього зайвого і поганого. І тому в цей день за особливим рецептом готувалася сіль, яка і повинна була очистити від бід, хвороб, поганого ока. Бо період після Пасхи сприймався як наступ нового періоду, в який люди хотіли увійти очищеними.

Готувати четвергову сіль можна було тільки один день в році - в Чистий четвер перед Страсною п'ятницею. А використовувати - весь рік. Її просто додавали в їжу в невеликих кількостях - пару крупинок - під час хвороби людини або тварини, а також використовували в різних обрядах. Її носили з собою в маленькому мішечку як захисний засіб. Нею посипали поріг будинку, створюючи тим самим невидиму перешкоду для проникнення всередину житла всього поганого.

Рецепти, поради та корисну інформацію до Пасхи ми зібрали ТУТ. Заходьте!

Чому саме сіль? Відповідь на це питання може бути пов'язана з особливим статусом цієї приправи, який існував довгий час до появи грошей. Сіль просто служила їх аналогом.

З чого може складатися четвергова сіль 

"База" четвергової солі це, власне, сама кухонна сіль. Вона змішується з іншими інгредієнтами - борошном, житнім хлібом, подрібненим листям капусти, травами (підійдуть розмарин, м'ята, меліса, кропива) - в залежності від рецепту.

Таку суміш потрібно прожарити на вогні. При цьому термічному процесі в солі відбуваються хімічні реакції, що призводять до того, що сіль змінює свій колір на чорний.

Як приготувати четвергову сіль

Яким би рецептом ви не скористалися, головне готувати засіб в хорошому настрої, з добрими думками, передаючи свій позитивний настрій і четверговій солі. Є ще й такі спеціальні слова, які посилюють цілющі властивості солі: "Як до цієї солі НЕ горнуться ні призори, ні переговори, також би до мене (ваше ім'я), до мого ближнього, до мого дому і мого двору, чи не горнулися б ні прозори і ні переговори і не думи свої і ні думки. Навіки по віку, віднині довіку".

Рецепт четверговою солі з борошном

Цей рецепт вважається одним з найпростіших. Знабодиться 1 кг солі і 10 столових ложок житнього борошна. Сіль насипте на сковороду, додайте борошно. Нагрівайте, помішуючи дерев'яною ложкою за годинниковою стрілкою. При цьому тричі читайте над нею молитву «Отче наш» або спеціальну - для солі «Чистий четвер, від черв'яків і від будь-якого гада збережи і помилуй». Коли мука і сіль почерніють, дайте солі охолонути.

Фото: www.istockphoto.com 

Рецепт четвергової солі з хлібом і травами в духовці

Саме так готували цей засіб наші прабабусі - в печі, а ми, за браком її, можемо скористатися сучасним аналогом - духовкою. Знадобиться житній хліб (краще - випечений самостійно), перетерта в ступці суміш висушених трав (кропива, полин, чебрець, звіробій, ялівець), а також 1 кг великої кам'яної солі.

Хліб розмочить водою, подрібніть, перетріть його з сіллю і травами, Викладіть цю суміш на деко і відправте в заздалегідь розігріту піч. Будьте готові, що суміш може диміти, тому включіть витяжку або відкрийте вікна. Коли сіль почорніє, вона вважається готовою.

Як зберігати четвергову сіль

Саме цією сіллю наші пращури солили страви пасхального столу. А після прибирали на зберігання. Найкраще зберігати її в полотняному мішечку в затишному місці, дістаючи по мірі необхідності.

Нагадаємо, раніше ми ділилися вдалим рецептом паски на Великдень, а також розповідали, чим відрізняються різні види пасхальних яєць - крашанка, писанка, драпанка

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK