Брі - один з найвідоміших французьких сирів, він знаний по всьому світу. Однак, оскільки ця назва об'єднує велику кількість окремих різновидів, коректніше говорити про сімейство сирів брі.
Всіх їх об'єднує характерний блідий колір з сіруватим відтінком під «благородною» білою цвіллю. За формою сири брі це «коржі» діаметром 30-60 сантиметрів і товщиною 3-5 сантиметрів. Сир м'який і приємний на смак з легким, ледь помітним запахом нашатирю.
Чи можна їсти корочку сиру брі
Стів Тейлор, директор Програми досліджень і ресурсів харчової алергії (FARRP) запевняє: «Немає жодних підтверджень того, що сири з пліснявою можуть бути алергенними через те, що містяться в скоринці Penicillum Candidum.
Алергію найчастіше викликають спори цвілі, які потрапляють в дихальні шляхи (тому алергію на цвіль часто плутають з алергією на цвітіння). Цвіль на брі - це міцелій грибів. Чисто теоретично невелика кількість спор може потрапити в організм під час їжі, але шлунковий сік їх нейтралізує.
А Ліза Футтерман, менеджер з оптових продажів чиказького Pastoral Artisan Cheese, Bread & Wine, вважає, що поїдання скоринки брі є важливою частиною гастрономічної сирної культури, оскільки контраст між твердою кірочкою і м'якою серцевиною сиру додає особливі відтінки відчуттів.
Як подавати сир брі
Молодий брі має м'який і ніжний смак. У міру дозрівання м'якоть набуває гостроти. Чим тонше коржик брі - тим гостріше сир. Брі виробляють в будь-яку пору року, і він є одним з найбільш «універсальних» французьких сирів, так як добре підходить і до святкового столу, і до звичайного обіду.
Читай также: 6 сирів найбільш корисних для здоров'я
Брі краще їсти, коли він має кімнатну температуру, тому виймати з холодильника (або льоху) його треба заздалегідь. Зберігати краще при температурі + 2 ... + 4 ° C.
Брі зазвичай подають скибочками. Це вишукане блюдо можна їсти саме по собі, але ще краще доповнити його вишуканий смак:
- білими крекерами,
- французьким хлібом,
- грушами, яблуками або іншими фруктами,
- зацукрованими волоськими горіхами або мигдалем,
- медом, варенням з вишні або інжиру.
Які напої подати до брі
Брі відмінно поєднується з багатьма напоями, які вигідно підкреслюють його соковитість і м'якість:
- Стаутом і деякими сортами темного пива.
- Виньоне, Марсаном, Рислінгом і іншими сухими винами.
- Легкими червоними винами типу Піно Нуар.
- Свіжими соками, яблучним сидром.
Смачного!