Як самотужки зняти нервову напругу з тіла

Фото: www.istockphoto.com    

Ви відчуваєте цю вагу на своїх плечах? Напружені щелепи? Болить часами голова? Цей стрес впливає на вас. Той, який не можна було ні прокричати, ні розрядити інакше.

Уже кілька тижнів ми живемо у великій напрузі. Війна в Україні....... Ми потихеньку починаємо виснажуватися... і наслідок тривалого стресу впливає на наше самопочуття. 
У стресових ситуаціях ми напружуємось, мобілізуємося. З точки зору фізіології, у стресових ситуаціях виділяється кортизол, гормон стресу. У тілі виникає напруга, пов’язана з підготовкою до бою та нападу. Наші предки використовували цей механізм за призначенням, напряглися - і пішли в атаку. А ми залишаємося в цій нерозрядженій напрузі. Немає ні нападу, ні втечі.

Польска терапевтка для обличчя Едіта Максимович порадила, що робити в ций ситуації та як відпустити стрес зі свого тіла. 

Чим ми можемо допомогти собі?

Це напруження необхідно випустити з тіла. Як повітря з надутої повітряної кулі. Перша порада — зосередитися на русі в ситуаціях тривалого стресу. Ходити, бігати, стрибати... Гарно буде вас збільшити фізичну активність, причому досить інтенсивно. Ідея полягає в тому, щоб достатньо втомити тіло, щоб у нашого розуму не вистачило сил для надмірного аналізу реальності та боротьби з негативними думками. Те, що ми хвилюємося, нічого не змінює, вірніше, змінює – це просто руйнує нас зсередини.

Чи можемо ми зробити щось інше для себе, крім більшої дози вправ?

Читай также: Як змусити себе поїсти та як перестати "заїдати стрес"

Після того, як ми звільнимо деяку напругу, ми можемо використовувати прості техніки розслаблення, наприклад, самомасаж. Варто зосередитися на конкретних місцях тіла, які накопичують стрес. В основному це м’язи навколо потилиці та шиї, формування черепа та грушоподібний м’яз, який докучає людям, які занадто багато часу проводять сидячі. 

Я закликаю всіх усвідомити, як вони відчувають верхню частину спини, як тримають плечі, що відбувається з їхніми щелепами.

Фото: www.istockphoto.com    

Просто усвідомлюючи, чи це може нам якось допомогти?

Це перший крок до зниження рівня стресу. Відчуття цих частин тіла, перевірка, в якому вони стані, допоможуть нам встановити контакт з цими ділянками тіла. Давайте перевіримо, чи тверді, як камінь, шийні м'язи, чи не постійно стискаються жувальні м'язи, тобто м'язи щелеп...

Багато людей перебувають поза контактом з тілом. 

Зараз увага приділяється мозку. Ми знаходимося в колесі думок, ми завжди функціонуємо в розумі. Це ознака нашого часу, такого не було колись. Наші предки більше відчували тіло, працюючи фізично, ходячи на великі відстані.

І зараз як ніколи потрібно повернутися до свого тіла, знову відчути його, вбудувати, заземлити... Це можна зробити, рухаючись і вивчаючи основні прийоми роботи з тілом. .

З чого почати?

Почнемо з верхньої частини спини. Для цього не потрібні спеціальні знання, просто притисніть тугу область шиї методом розминання, шукайте там напруженості, жорсткі місця. 

Потім доглядаємо за потилицю, масажуємо м’язи. Нарешті, витягніть шию, повертаючи голову з боку в бік, наближаючи вухо до плеча, а потім нахиляючи підборіддя вниз і вгору.

Хороший ефект розслаблення досягається підйомом і динамічним опусканням плечей з видихом і наміром зняти напругу.

Ми послабили шию, що далі?

Тепер варто подбати про щелепу. Але спочатку потрібно знайти рубець. Це великий м’яз, що йде від виличної кістки і прикріплюється до щелепної кістки. Щоб правильно помасажувати, потрібно натискати пальцями по ходу, роблячи кола.

Інша справа – розпушування щелеп – тут рекомендовані плавні рухи щелепою: вгору-вниз, п’ять разів. Відкриваємо рот і повільно, рахуючи до п’яти, піднімаємо нижню щелепу у вихідне положення. Знову крок за кроком, рахуючи до п'яти. Повторюємо кілька разів, приділяючи особливу увагу фазі змикання щелепи - саме тоді м'язи, що відповідають за зтискання щелепи, вчаться повертатися в свою гарну форму.

Стиснуті щелепи часто асоціюються з міцно стиснутими зубами.

Читай также: ПТСР: як подолати наслідки отруєння організму гормонами стресу, а також перенапруги

Так, але це не їх природне розташування. У роті має бути вільний простір – язик повинен знаходитися на верхньому небі, не втиснутий. Зуби повинні торкатися один одного тільки під час укусу, а в інший час вони повинні бути роз’єднані.

Пам’ятаймо про це щодня. Бо розслабленість тіла перекладається на розслабленість голови.

Будьте здорові! 

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK