Антивікова дієта існує: що їсти для збереження молодого вигляду

Фото: www.istockphoto.com   

Шкіра – наш найбільший орган, і водночас найважливіший бар'єр, який захищає організм від зовнішніх факторів. Це також показник нашого здоров'я – він одразу показує, чи достатньо ми зволожені, добре відпочили чи розслаблені. Тому варто пам'ятати, що шкіра, як зовнішній орган, не в останню чергу отримує поживні речовини з їжі. Так що їмо так, щоб наше меню залишалося якнайкраще!

Що шкіра любить найбільше? Про це розповіла польський лікар-дієтолог та психодієтолог Ева Бакота.

Основа антивікової дієти

Найбільше шкіра любить пити. Без води немає пружного та сяючого кольору обличчя! Без нього навіть гіалуронова кислота, що міститься в косметиці, аби підтримувати належний рівень вологи в шкірі, не працюватиме належним чином. Так що давайте випивати близько півтора літра води на день і включати у водний баланс усі рідини – і каву, і чай, навіть супи, і соки. Проте вживання цих останніх напоїв — не найкращий спосіб вгамувати спрагу — у них міститься шкідливий для шкіри цукор і мало клітковини, тому вони не такі важливі як чиста вода чи фрукти та овочі. 

Фото: www.istockphoto.com   

Читай также: Рецепт жиросжигающей "воды Сасси", которая наделала шуму в свое время

Фрукти та овочі – це те, що подобається шкірі найбільше! Вона потребує їх так само, як у білків та жирів. Оскільки серед них є з чого вибрати, ви легко зможете забезпечити свою шкіру практично всім, що їй потрібно. Їжте фрукти та овочі різних кольорів, тому що кожен із них вміщує різний набір вітамінів та мінералів і, отже, різну користь для краси шкіри. Ніщо не містить стільки антиоксидантів, як рослини!

Найкращі вітаміни для шкіри

Шкіра, як і весь організм, потребує всіх вітамінів, але є три, за які вона буде вам особливо вдячна – вітаміни А, С та Е повинні бути у вашій тарілці щодня. Навіщо вони та де їх знайти?

Вітамін А:

Це найважливіше для механізмів відновлення шкіри. Регулює роботу сальних залоз та процеси епідермального кератозу, завдяки чому шкіра оновлюється та самовідновлюється. Якщо до такого автопілінгу додати стимуляцію синтезу колагену, то ви вже знаєте, чому варто щодня їсти помаранчеві та зелені овочі та фрукти, багаті на вітамін А. Це морква, яблука, манго, абрикоси, персики, петрушка, шпинат, капуста або броколі... вони також певною мірою захищають від сонця.

Вітамін C:

Він спільно виробляє колаген та еластин, тобто два білки, що підтримують шкіру, завдяки яким вона стає пружною та пружною, а також захищає її від фотоушкоджень, найлютішого ворога молодості. На жаль, він нестабільний, тому їжте якнайбільше овочів та фруктів у сирому вигляді. На щастя, найкраще підійде чорна смородина, гранат, ківі, петрушка, червоний перець та цитрусові.

Вітамін Е:

Улюблене тріо шкіри замикає вітамін Е, який називають вітаміном молодості, і навіть частіше, ніж вітаміни А та С. Він заспокоює роздратування, але, насамперед, це потужний антиоксидант, тому він запобігає окисленню, що веде до передчасного старіння шкіри. Вітамін Е просто чудовий! І це мигдаль, насіння, горіхи та цільнозернові продукти, наприклад, хліб. Навіть із цієї причини видаляти його з меню не варто.

Фото: www.istockphoto.com   

Олія корисна для шкіри

Читай также: 3 шкідливих продукта, які слід прибрати з раціону

Також у жодному разі не виключайте з меню рослинні жири. Шкірі необхідні жирні кислоти, які будують стінки її клітин, утримують в них вологу і мають протизапальні властивості. Щодня використовуйте: авокадо, лляну, ріпакову олію, а також всі інші олії, що використовуються взаємозамінно: насіння соняшнику, гарбуза, чорного кмину, оливкова олія... Кожна з них містить трохи різний склад жирних кислот. І всі вони ще й регулюють секрецію шкірного сала!

Фото: www.istockphoto.com   

Зрештою, основна проблема, але завдяки нашим кулінарним традиціям вона забезпечена – достатня кількість білка. Основою шкіри є вже згадані еластин і колаген, але оскільки їхнє вироблення з віком знижується, що викликає появу зморшок і втрату тонусу шкіри, слідкуйте за тим, щоб білок, який ви вживаєте, був гарної якості. Його забезпечать: м'ясні та молочні продукти з непромислового господарства, яйця "від щасливих курей", дика морська риба, бобові – чергуйте ці продукти у своєму раціоні, адже кожен містить інший набір амінокислот, необхідних для шкіри.

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK