Фото: www.istockphoto.com
Більшість людей в середньому вживають в два рази більше солі, ніж рекомендує ВООЗ, і тим самим піддають себе ризику серцево-судинних захворювань та інсультів, від яких у світі щорічно помирає 3 мільйони осіб. Про це йдеться в нових рекомендаціях для країн і підприємств щодо допустимого рівня вмісту солі в харчових продуктах.
За даними організації, велика кількість солі міститься в напівфабрикатах, популярність яких постійно зростає. Серед найпоширеніших напівфабрикатів, що відрізняються високим вмістом солі, - продукти з переробленого м'яса, різні закуски і деякі види сиру.
Фахівці Всесвітньої організації охорони здоров'я нагадують, що безпечна для здоров'я норма споживання солі - 5 грамів в день.
«Більшість людей навіть не знають, скільки натрію вони споживають. Влада країн повинна вжити заходів щодо зниження споживання солі серед населення, а також надати людям інформацію, яка дозволить їм зробити правильний вибір щодо продуктів харчування», - сказав глава ВООЗ Тедрос Гебрейесус.
Фото: www.istockphoto.com
Експерти підкреслюють, що якість продуктів, в тому числі напівфабрикатів, в різних країнах відрізняється. Тож рекомендації ВООЗ стосуються і того, як врахувати особливості місцевої кухні і доступність тих чи інших продуктів. Мета, яку ставлять перед країнами фахівці ВООЗ, - до 2025 року знизити глобальне споживання солі на 30%.
Успіх Великобританії
У ВООЗ відзначають, що, наприклад, владі Великобританії, який запропонував виробникам на добровільній основі знизити вміст солі в харчових продуктах, вдалося домогтися досить вражаючих результатів: в період з 2003 по 2011 рік споживання солі серед дорослого населення країни скоротилося на 15%.
Читай также: Названа страна, где едят больше всего соли
Нагадаємо, раніше ми розповідали, як треба правильно солити їжу та радили, чим можна замінити сіль.