Нові світові фуд-тренди

У майбутньому рослина їжа витіснить м'ясо з нашого раціону. Такий висновок зробила національний консультант Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН в Україні Жанна Дуфіна після участі у найбільшій в світі інноваційній виставці продуктів харчування та напоїв SIAL Paris 2018.

Своїми спостереженнями за трендами у харчовій галузі координаторка Секретаріату з підтримки експорту ФАО та ЄБРР поділилася у блозі на ukrainefood.org.

Хто презентує світові фуд-тренди

Яку їжу та напої ми будемо споживати у майбутньому презентували на SIAL Paris 2018 виробники, компанії-учасники виставки та студенти аграрних та харчових факультетів 350 університетів із 17 країн світу. І якщо перші показували продукти-новинки, запущені у виробництво, то другі - демонстрували концепти.

В цілому ж, чітко вималювалися тренди, які формуватимуть їжу майбутнього.

Їсти м'ясо стане не модно

Як пише Жанна Дуфіна, закінчиться епоха м'ясоїдів. У харчуванні домінуватиме рослина їжа: боби, злаки, сушені овочі, фрукти та ягоди, водорості та жолуді. Подекуди на виставці були представлені молочні продукти, здебільшого безлактозні, а м'ясо та м'ясні продукти взагалі можна було побачити тільки у нинішних виробників і то, в спеціально виділеній для нього категорії.

Студенти харчових факультетів презентували їстівні футуристичні розробки, які за складом повністю вегетаріанські. Деякі інгредієнти звучать страшнувато, зате, як пише авторка, все технологічно та натурально! Тож що пропонують? 

Читай также: Какой будет еда будущего: 5 наметившихся тенденций

  • Італійський веганський снек Spire, виготовлений на основі спіруліни, гороху та рисового борошна.
  • Харчову суміш Cheese it! - винахід Technical University of Denmark. Виготовляється вона на основі молотих горіхів кеш'ю (60%), агару, картопляного крохмалю, дріжджів, солі та лимонної кислоти. При додавані до суміші аквафаби (відвару, що лишається після варки нуту), перетворюється на веганський сир. Аквафаба - модний веганський інгредієнт, яким можна замінити яйця у стравах.
  • Соєвий замінник м'яса.

Їжа повинна бути екологічною

Тобто всі продукти, навіть локальні інгредієнти мають відповідати певним критеріям, наприклад:

Мають бути вирощені з мінімальною шкодою для навколишнього середовища, вироблені максимально природнім шляхом, у відповідній місцевості та кліматі.

Бути здоровими та корисними, створювати корисні звички, замінюючи собою шкідливу їжу, та інші.

Виробництво їжі пропонують зробити максимально безвідходним. Так, з'явилися британські Pom Puffs - багаті на клітковину палички, які чудово заміняють солоні та солодкі снеки. Основний інгредієнт продукту - яблучний жмих (вичавки), який є побічним продуком виробництва сидру та соку. До складу паличок входять: яблучні вичавки (23%), кукурудзяне борошно грубого помолу, ріпакова олія та приправи. Продукт корисний та максимально ефективно використовує яблука, на вирощення яких було витрачено багато природних та економічних ресурсів.

Популярною стає здорова їжа та без домішок

Читай также: Полезный фуд-тренд: свекольный латте

Не всім потрібно відмовлятися від глютену чи лактози, але надмірне споживання доданого цукру, солі, швидких вуглеводів та некорисних жирів - не йде на користь. Від них точно варто відмовитися, щоб зменшити ризик ожиріння та виникнення інших проблем, пов'язаних з харчуванням.

Жанна Дуфіна пише, що навіть такі не дуже дієтичні продукти, як паста та млинці, можна зробити здоровішими. Наприклад:

  • Іспанська свіжа паста Essenza di Vega. Роблять її із суміші різного борошна (звичайне пшеничне, цільнозернове пшеничне, борошно з кіноа, амаранту та хурми) з начинкою з локальних продуктів (сиру, насіння чіа та зерен гранату). До речі, виробники акцентують увагу, що пшениця, молоко та яйця – це алергени.

  • Здорова суміш для приготування млинців Pangies. До складу суміші входять: звичайне пшеничне борошно, цільнозернове борошно, а також – до 10% подрібнених овочів (броколі, спаржа, шпинат, гарбуз та морква).

У тренді будуть також снеки та їжа "на ходу"

Не дивуйтеся, цей тренд не суперечить попередньому. Снеки майбутнього - багаті на клітковину та корисні повільні вуглеводи, не містять доданого цукру, ГМО, консервантів і усього того, що прийнято називати харчовим сміттям. Цим трендом учасники виставки сподіваються вирішити дві проблеми сучасного життя у місті, а саме постійної нестачі часу та споживання великої кількості доступної некорисної їжі.

До речі, майже половина продуктів-номінантів European Food Innovation Student Awards – це снеки чи батончики, або готова до вживання їжа. Здорові та корисні, як от:

  • Снек Flipsos. Він зроблений із пресованого насіння гарбуза, конопель та кукурудзи.
  • Органічний батончик із гречки.
  • Високоенергетичний батончик із журавлиною, зроблений із залишків зерна, яке використовується у пивоварінні.
  • Здоровий вегетаріанський напівфабрикат – рагу із бобових.

Якщо захочеться десерту?

Здається, що з такими трендами все людство сидітиме на здоровій, безглютеновій та вегетаріанській дієті. Та право на маленькі приємності залишається! Здорові веганські десерти теж презентували:

  • шоколадний мус із аквафабою та фруктово-ягідними соусами
  • гарячі напої - шоколад із жолудем або перший гарячий смузі.

Новий підхід до пакування та презентації їжі

Читай также: Веганські продукти: ТОП-5 українських виробників

Усі продукти апелюють до основних емоцій - щирості, відчуття справжності, автентичності та природності. Їжу будуть загортати та пакувати у "необроблений"папір та картон, екологічну упаковку природних кольорів. Перевага за 100% біорозкладною упаковкою, яка робить продукт корисним для довкілля.

Як пише експертка, судячи з останніх кулінарних тенденцій, вже скоро наша їжа стане "чудернацьким міксом із природності та технологічності, старого і нового, традицій та фантазії".

Готові куштувати?

За матеріалами ukrainefood.org та sialparis.com.

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK