Шпаргалка досвідченої господині: чим замінити відсутній інгредієнт

Фото: www.istockphoto.com 

Дуже поширена ситуація – зібралися щось готувати, але раптом з'ясовується, що для страви не вистачає одного інгредієнта. Що робити, якщо бігти за ним у магазин немає можливості? Відповіді ми підглянули у Кулінарній книзі однієї досвідченої господині.

Чим замінити.....

... молоко

Якщо у вас є в запасі згущене молоко, просто розведіть його водою 1 до 1. Також тримайте вдома про всяк випадок пакетик сухого молока - його слід просто розвести водою за інструкцією. Підійде будь-яке інше молоко: мигдальне, кокосове, кунжутне. Ці види молока корисніші і їх також можна використовувати як добавку до напоїв – чаю чи кави.

... кефір

Кефір легко замінюється натуральним йогуртом чи склянкою молока зі столовою ложкою оцту чи лимонного соку. Також замість кефіру додайте у випічку сметану, розбавлену водою.

... йогурт

Йогурт легко замінити будь-яким кисломолочним інгредієнтом – сметаною, кефіром, ряжанкою або скислим молоком, і  ніколи не позбавляйтеся від прокислого молока, воно може стати в нагоді для випічки та десертів.

... сир

У випічці найчастіше використовують маскарпоне - його також замінюють сумішшю вершків з сиром, перемелюючи їх в блендері до однорідності, щоб не було грудочок. Фета в грецькому салаті легко змінюється на малосольну бринзу, а дорогий пармезан можна замінити на будь-який твердий сир хорошої якості.

... згущене молоко

Згущене молоко легко замінюється порцією вершків великої жирності. Склянка згущеного молока дорівнює склянці солодких вершків.

... шоколад

Якщо для рецепту потрібна плитка гіркого шоколаду, замініть її сумішшю олії - однієї частини і какао-порошку - три частини. Добре запастися какао-порошком, спеціально призначеним для випікання, він врятує у несподіваних ситуаціях не раз.

... білий цукор

У солодку випічку просто додайте перебиті блендером банани або мед – пропорції підбирайте на свій смак. Також білий цукор замінюється дорожчим і корисним коричневим або сиропом (1 ложка = 1 склянка цукру), а ще – варенням.

... рослинна олія

Рослинна олія у випічці замінюється аж ніяк не жиром, як вирішили б багато хто. Нестачу склянки олії може заповнити склянка будь-якого фруктового пюре. Для смаження рослинне масло замінюють оливковим, тваринним жиром, салом і навіть водою.

... оцет

Рідко коли на кухні відсутній оцет. Але якщо раптом його тратегічні запаси добігли кінця, оцет легко замінить лимонним або цитрусовим соком, а також ложкою сухого білого вина.

... лимонний сік

Чайну ложку лимонного соку замінить чайна ложка сухого білого вина або соку лайма. Підійде і пів чайної ложки оцту. Цедру лимона замінить цедра будь-якого цитрусу чи екстракт лимона.

... панірувальні сухарі

В якості панірування можна використовувати суміш розмелених висівок і вівсяних пластівців. А можна підсушити хліб і подрібнити сухарі у кавомолці чи блендері.

... розпушувач

Досвідчені господині знають, що розпушувач можна замінити на соду. Для бісквіту її обов'язково слід погасити оцтом або лимонним соком, а в пісочне тісто соду кладуть просто так.

... крохмаль

Для загущення соусу або супу замість крохмалю можна додати борошно - гречане, вівсяне, кукурудзяне, житнє. Для випічки – борошно пшеничне або манну крупу.

Вдалого приготування!

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK