Нове меню для шкільних їдалень від Євгена Клопотенка затвердили

Збірник рецептів із 110 страв для шкільних їдалень, який майже два роки розробляла команда Євгена Клопотенка нарешті затверджено. 6 лютого його офіційно презентували в НВК №141 Києва. Про хід проекту та про те, що в шкільних їдальнях скоро будуть годувати дітей новими стравами ми писали у травні 2018 року.  Тоді Євген ділився планами і напрацюваннями, а сьогодні ми вітаємо його з вагомим результатом.  

Новий збірник рецептів страв для шкільних їдалень має довгу офіційну назву, та головне, що знайти його просто за ім'ям автора та кулінарного експерта Євгена Клопотенка.  Знайти в ньому можна буде рецепт поленти, авголемоно, курячих нагетсів, салата Табуле та інших страв.

Писали, розраховували, тестували: як розробляли рецептури

Над проектом “Нове шкільне харчування” працює команда кухарів на чолі з Євгеном. Також участь у ньому беруть представники міністерства охорони здоров’я, міністерства освіти та науки України та фонду Western NIS Enterprise Fund (WNISEF).

Тож до реалізації проекту від самого початку підійшли з різних сторін. І найперше - запропоновані зміни тестували.

У результаті опитувань школярів від 1 до 11 класу у 2017 році, з'ясували, що в середньому в їдальні харчуються 29% дітей. Коли ж у трьох школах Києва почали готувати тестове меню - діти до їдалень стали приходити частіше - і кількість тих, хто харчувався у школі, зросла у два рази! (до 47-60%).

А все чому? Бо в новому меню - страви, які діти хочуть їсти, і це цілком корисна та здорова, смачна, поживна та "сучасна" їжа.

Читай также: Питание ребенка: 6 самых главных принципов

До формування нового раціону школярів долучилися експерти з питань харчування та дієтологи. Тож у ньому максимально збалансовано консистенцію жирів, білків та вуглеводів. В новій формулі здорового харчування, виробленою Євгеном, менше солі, цукру, зате дозволено більше спецій, а соуси на основі фруктів.

У збірник внесли всі 110 рецептів, які пройшли тестування в шкільних їдальнях і дійсно сподобались дітям.

Євген запевняє, що 73% дітей бажають збільшити кількість фруктів у своєму раціоні в їдальні. До того ж більше половини дітей готові відмовитися від булочок та снеків, якщо їжа буде смачнішою та сучаснішою. Корисна страва готується з якісних продуктів і обов'язково з дотриманням санітарних умов у приготуванні. Тоді вона буде апетитною та привабливою як на смак, так і на запах та вигляд.

Безпечність та користь страв перевірили у лабораторії

Професор, доктор медичних наук Марія Гуліч каже, що "страви перевірили у спеціальних лабораторіях, де підтвердили їх безпеку та користь для дітей шкільного віку. Завдяки чому, у грудні 2018 року, Збірник отримав схвалення від Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів. І важливо, що вдалося зберегти вартість харчування, і приготувати нові якісні страви з тих же продуктів”.

Читай также: Ненавистная дюжина: продукты, которые мы не любили в детстве

Та власне після прес-конференції 6 лютого всі, хто задіяний у проекті, і журналісти мали змогу скуштувати страви з нового шкільного меню від Євгена Клопотенка, а саме: авголемоно - овочевий суп з лимоном, салат "Табуле" з буряка та ячневої каші, курячі нагетси (не смажені в олії, а запечені) з соусом каркаде та липовий чай.

Коли нарешті запрацює

Щоб повністю впровадити новий рецептурний збірник у шкільних їдальнях України, потрібна чітка позиція керівників шкіл. Навчання ж кухарів обіцяють проводити безкоштовно в рамках регіональних заходів проекту і без відриву від роботи. Команда Євгена готує онлайн-уроки приготовування нових страв.

Читай также: Школьный ланч-бокс по версии Евгения Клопотенко

Впровадження Збірника у шкільні їдальні розпочнуть із 3 шкіл у м. Київ, де команда кухарів разом з учнями буде готувати страви протягом 2 тижнів. Потім проведуть виїзні презентації в 6 обласних центрах України для вчителів, учнів та їхніх батьків.

Реформа шкільного харчування триває. І ви вже можете долучитися до змін. Завантажити повний варіант збірника рецептів шкільних обідів можна буде з 22 лютого на офіційному сайті проекту “Нове шкільне харчування”. 

Чи подорочають страви в новому меню  і чи зможе кожна школа оновити дитячий раціон - на ці та інші запитання Євген відповідав журналістам каналу 1+1. 

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK