Рецепт італійської паски Панеттоне

Панеттоне -  це обрядовий здобний кекс, який в Італії традиційно готують на Різдво і Великдень. "Панеттоне" перекладається як "хліб розкоші", і вже в назві закладено ідею цієї випічки - бути розкішною на смак, багатою родзинками, ягодами.

Цікаво, що під час повстання 1821 року Панеттоне став символом об'єднання Італії. Тоді родзинки в тесті замінили на червоні зацукровані вишні і зелені цукати в честь кольорів італійського прапора.

За формою і способом приготування він нагадує традиційну паску. Панеттоне зазвичай має куполоподібну форму і становить близько 30 см у висоту. Виготовляється з м'якого, в повному обсязі пропеченого тесту з зацукрованими фруктами і родзинками і подається порізаним на шматочки.

Інгредієнти:

  • сухі дріжджі - 1 ст. л.,
  • цукор - 100 г,
  • вода - 200 г,
  • лимонна цедра - 1 ст. л.,
  • йогурт без добавок - 100 г,
  • вершкове масло кімнатної температури - 1 ст. л.,
  • жовтки - 2 шт.,
  • сіль - 1 ч. л.
  • без гірки, борошно - 600 г,
  • ванільний екстракт (емульсія) - 1 ч. л.,
  • родзинки - 100 г,
  • сушена журавлина - 100 г,
  • цукрова пудра - 50 г.

Спосіб приготування:

  1. У посуді змішайте дріжджі, цукор і теплу воду. Залиште суміш в теплому місці (наприклад, біля відкритої духовки) на 15-20 хвилин, поки опара не запузирітся.
  2. Далі в опару додайте лимонну цедру, йогурт, жовтки, ванільний екстракт, сіль і м'яке вершкове масло. Всі інгредієнти добре змішайте в кухонному комбайні або вручну, і поступово, невеликими порціями, всипте просіяне борошно, продовжуючи вимішувати тісто.
  3. Тісто має вийти повітряним, м'яким і трохи прилипати до рук. Сформуйте з тіста кулю, накрийте рушником і залиште в теплому місці на 1 годину.
  4. Сухофрукти посипте цукровою пудрою. Робочу поверхню посипте борошном, замісити тісто разом з сухофруктами.
  5. У форму з антипригарним покриттям викладіть панеттоне (воно повинно доходити до половини висоти форми), і знову дайте йому піднятися: накривши рушником і відправити в тепле місце на 1 годину.
  6. У розігріту до 175 градусів духовку відправте панеттоне на 45 хвилин.
  7. При подачі прикрасьте цукровою пудрою або глазур'ю.

Смачного!

Читай также: В какие цвета оказывается нужно красить яйца на Пасху

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що означають кулінарні традиції Пасхи, а також ділилися рецептом трендового куліча-краффіна

Выбор редакции

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK