Рецепт італійської паски Панеттоне

Панеттоне -  це обрядовий здобний кекс, який в Італії традиційно готують на Різдво і Великдень. "Панеттоне" перекладається як "хліб розкоші", і вже в назві закладено ідею цієї випічки - бути розкішною на смак, багатою родзинками, ягодами. 

Рецепти, поради та корисну інформацію до Пасхи ми зібрали ТУТ. Заходьте!

Цікаво, що під час повстання 1821 року Панеттоне став символом об'єднання Італії. Тоді родзинки в тесті замінили на червоні зацукровані вишні і зелені цукати в честь кольорів італійського прапора.  

За формою і способом приготування він нагадує традиційну паску. Панеттоне зазвичай має куполоподібну форму і становить близько 30 см у висоту. Виготовляється з м'якого, в повному обсязі пропеченого тесту з зацукрованими фруктами і родзинками і подається порізаним на шматочки.

Інгредієнти:

  • сухі дріжджі - 1 ст. л.,
  • цукор - 100 г,
  • вода - 200 г,
  • лимонна цедра - 1 ст. л.,
  • йогурт без добавок - 100 г,
  • вершкове масло кімнатної температури - 1 ст. л.,
  • жовтки - 2 шт.,
  • сіль - 1 ч. л.
  • без гірки, борошно - 600 г,
  • ванільний екстракт (емульсія) - 1 ч. л.,
  • родзинки - 100 г,
  • сушена журавлина - 100 г,
  • цукрова пудра - 50 г.

Спосіб приготування:

  1. У посуді змішайте дріжджі, цукор і теплу воду. Залиште суміш в теплому місці (наприклад, біля відкритої духовки) на 15-20 хвилин, поки опара не запузирітся.
  2. Далі в опару додайте лимонну цедру, йогурт, жовтки, ванільний екстракт, сіль і м'яке вершкове масло. Всі інгредієнти добре змішайте в кухонному комбайні або вручну, і поступово, невеликими порціями, всипте просіяне борошно, продовжуючи вимішувати тісто.
  3. Тісто має вийти повітряним, м'яким і трохи прилипати до рук. Сформуйте з тіста кулю, накрийте рушником і залиште в теплому місці на 1 годину.
  4. Сухофрукти посипте цукровою пудрою. Робочу поверхню посипте борошном, замісити тісто разом з сухофруктами.
  5. У форму з антипригарним покриттям викладіть панеттоне (воно повинно доходити до половини висоти форми), і знову дайте йому піднятися: накривши рушником і відправити в тепле місце на 1 годину.
  6. У розігріту до 175 градусів духовку відправте панеттоне на 45 хвилин.
  7. При подачі прикрасьте цукровою пудрою або глазур'ю.

Смачного!

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що означають кулінарні традиції Пасхи, а також ділилися рецептом куліча-краффіна

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK