Фото: www.istockphoto.com
Якщо у вас на дачі чи в саду квітне бузина, то окрім того, щоб милуватися ніжним квітом, знайте, що з них можна ще й отримати користь у вигляді смачних страв.
Як збирати квітки та ягоди бузини
Збір квіток і ягід бузини потрібно проводити вкрай обережно, оскільки бузина не виносить зайвої вологи і моментально псується. Збір квітів проводять в сонячну погоду, о 2-3 годині дня, але не після дощу. Розквітлі кисті квітів, звільнені від листя і товстих черешків ретельно висушуються на повітрі в тіні, температура не повинна перевищувати 35 градусів. Таким же чином висушуються ягоди.
Зберігають бузину в сухому, добре провітрюваному приміщенні не більше 6 місяців (для ягід) і не більше 3 років (для квіток).
Шампанське з бузини
Фото: www.istockphoto.com
Складові:
- Вода 10 л
- Суцвіття бузини 15 шт
- Цукор 1 кг
- Лимоннная кислота 20 г
Спосіб приготування:
- У відро або велику каструлю наливаємо 10 літрів води. Кладемо бузину, цукор і лимонну кислоту. Добре перемішуємо дерев'яною ложкою, накриваємо кришкою і залишаємо настоятися 3 доби. За цей час напій стає жовтим і набуває легкого квіткового аромату.
- Після проціджуємо напій через марлю, розливаємо по пляшках і кладемо в темне прохолодне місце. Обов'язково кладемо пляшки в горизонтальному положенні - інакше вибухнуть
- Через 2 місяці шампанське з бузини буде готово. Відкриваємо обережно - шампанське виходить дуже ігристим.
Варення з квітів бузини
Фото: www.istockphoto.com
Складові:
- лимон - 1 шт.
- квітки бузини - 80 грам
- цукор - 500 грам
- вода - 400 мл
Спосіб приготування:
1. Готуємо ароматний настій. Щоб квіткова маса вийшла яскравою і насиченою, очищаємо суцвіття, за допомогою кухонного ножа відокремлюємо їх від гілочок. Зважуємо необхідну кількість бузини, викладаємо її в миску. Додаємо рекомендовану кількість води.
2. Варимо заготовку 25-30 хвилин (після кипіння) і залишаємо на 3-4 години. Так маса насититься ароматом квітів. Додаємо в суміш сік лимона. Його кількість можемо регулювати самостійно (в залежності від своїх смакових переваг).
3. Додаємо в масу рекомендовану кількість цукрового піску. Змішуємо компоненти для майбутньої заготовки.
4. Варимо масу 40-45 хвилин.
5. Після того, як сироп стане густим, витягаємо частину суцвіть з миски, а частину залишаємо. Розливаємо варення з квітів бузини по банками, герметично їх закриваємо. Зберігаємо 5-8 місяців в темному і прохолодному місці.
Оцет з суцвіть бузини з прянощами
Фото: www.istockphoto.com
Складові:
- 2 чашки суцвіть бузини
- 1 літр яблучного оцту
- 2 лаврові листки
- 3 зубчики часнику, подрібнюють
- кілька горошин чорного перцю
- кілька гілочок квітів чебрецю
- кілька гілочок орегано
Спосіб приготування:
- Помістіти всі інгредієнти в скляну банку і залити оцтом. Дати настоятися протягом 6 тижнів.
- Процідити, розлити в пляшки і закрити щільно пробками.
Лимонад з квітів бузини
Фото: www.istockphoto.com
Читай также: 5 рецептів корисного домашнього лимонаду
Помістіть в глечик свіжі суцвіття бузини і кілька скибочок лимона, залийте питною водою щоб покривала квіти. Накрити кришкою і залишити настоюватися протягом дня. Процідити і додати мед за смаком.
Смачного!