Квіти бузини: готуємо з них шампанське, варення, оцет та лимонад

Фото: www.istockphoto.com   

Якщо у вас на дачі чи в саду квітне бузина, то окрім того, щоб милуватися ніжним квітом, знайте, що з них можна ще й отримати користь у вигляді смачних страв.  

Як збирати квітки та ягоди бузини

Збір квіток і ягід бузини потрібно проводити вкрай обережно, оскільки бузина не виносить зайвої вологи і моментально псується. Збір квітів проводять в сонячну погоду, о 2-3 годині дня, але не після дощу. Розквітлі кисті квітів, звільнені від листя і товстих черешків ретельно висушуються на повітрі в тіні, температура не повинна перевищувати 35 градусів. Таким же чином висушуються ягоди.

Зберігають бузину в сухому, добре провітрюваному приміщенні не більше 6 місяців (для ягід) і не більше 3 років (для квіток).

Шампанське з бузини

Фото: www.istockphoto.com   

Складові: 

  • Вода 10 л
  • Суцвіття бузини 15 шт
  • Цукор 1 кг
  • Лимоннная кислота 20 г

Спосіб приготування: 

  1. У відро або велику каструлю наливаємо 10 літрів води. Кладемо бузину, цукор і лимонну кислоту. Добре перемішуємо дерев'яною ложкою, накриваємо кришкою і залишаємо настоятися 3 доби. За цей час напій стає жовтим і набуває легкого квіткового аромату.
  2. Після проціджуємо напій через марлю, розливаємо по пляшках і кладемо в темне прохолодне місце. Обов'язково кладемо пляшки в горизонтальному положенні - інакше вибухнуть
  3. Через 2 місяці шампанське з бузини буде готово. Відкриваємо обережно - шампанське виходить дуже ігристим.

Варення з квітів бузини

Фото: www.istockphoto.com   

Складові: 

  • лимон  - 1 шт.
  • квітки бузини - 80 грам
  • цукор - 500 грам
  • вода - 400 мл

Спосіб приготування: 

1. Готуємо ароматний настій. Щоб квіткова маса вийшла яскравою і насиченою, очищаємо суцвіття, за допомогою кухонного ножа відокремлюємо їх від гілочок. Зважуємо необхідну кількість бузини, викладаємо її в миску. Додаємо рекомендовану кількість води.

2. Варимо заготовку 25-30 хвилин (після кипіння) і залишаємо на 3-4 години. Так маса насититься ароматом квітів. Додаємо в суміш сік лимона. Його кількість можемо регулювати самостійно (в залежності від своїх смакових переваг).

3. Додаємо в масу рекомендовану кількість цукрового піску. Змішуємо компоненти для майбутньої заготовки.

4. Варимо масу 40-45 хвилин.

5. Після того, як сироп стане густим, витягаємо частину суцвіть з миски, а частину залишаємо. Розливаємо варення з квітів бузини по банками, герметично їх закриваємо. Зберігаємо 5-8 місяців в темному і прохолодному місці.

Оцет з суцвіть бузини з прянощами

Фото: www.istockphoto.com   

Складові: 

  • 2 чашки суцвіть бузини
  • 1 літр яблучного оцту
  • 2 лаврові листки
  • 3 зубчики часнику, подрібнюють
  • кілька горошин чорного перцю
  • кілька гілочок квітів чебрецю
  • кілька гілочок орегано

Спосіб приготування: 

  1. Помістіти всі інгредієнти в скляну банку і залити оцтом. Дати настоятися протягом 6 тижнів.
  2. Процідити, розлити в пляшки і закрити щільно пробками.

Лимонад з квітів бузини

Фото: www.istockphoto.com   

Читай также: 5 рецептів корисного домашнього лимонаду

Помістіть в глечик свіжі суцвіття бузини і кілька скибочок лимона, залийте питною водою щоб покривала квіти. Накрити кришкою і залишити настоюватися протягом дня. Процідити і додати мед за смаком.

Смачного!

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK