Останній місяць літа знаменується відразу трьома церковними святами - Спаса: Медовим, Яблучним, Горіховим, що слідують один за іншим. Їх об'єднує не тільки сакральне значення, а й те, що в кожен зі Спасів освячують різні продукти, які дозрівають до цього часу.
У проекті «Медовий Спас з Духмяною Хатою» ми ділимося з читачами найцікавішими рецептами випічки до найпершого Спасу - Медового або, як його ще називають, Маковія.
14 серпня на Медовий Спас наші предки починали збирати мед з пасік, освячували його і готували з ним різні страви. Також в це свято вважався особливим продуктом мак. Адже перший Спас був пов'язаний з братами Маккавеями, які прийняли мученицьку смерть за віру. Тому випічка з маком була обов'язкова на святковому столі.
До світлого свята пропонуємо вам рецепт ефектного і смачного відривного пирога. Ідея випічки в тому, що їсти пиріг потрібно, відриваючи собі шматочок. Для застілля у колі рідних - ідеально! Ви можете попросити близьких, відриваючи шматочок, ділитися побажаннями або подяками та зробити частування таким пирогом щорічною традицією.
Рецепт святкового пирога з маком до Медового (Макового) Спасу
Інгредієнти (вказані з розрахунку на 2 середніх пирога):
Безпосередньо для пирога:
- Молоко - 200 грам
- Дріжджі "Духмяна Хата" - 50 грам
- Сметана - 150 грам
- Яйця - 4 шт.
- Цукор - 200 грам
- Масло вершкове - 100 грам
- Сіль - 1/2 чайної ложки
- Ванілін - 2 грами
- Борошно - приблизно 700-800 грам
- Масло рослинне без запаху для змащування форми для випічки
- Цукор, кориця для посипання верхівки - за бажанням
Для начинки:
- Мак - 100 грам
- Цукор, мед - за смаком
- Яйце - 1 білок (жовток залишити для змащування верху пирога)
- Молоко - 80 грам
Спосіб приготування:
Начинка
- В першу чергу приготуйте начинку: мак залийте окропом так, щоб вода покривала зерна на 2-3 см і залиште на 1 годину. Після процідіть мак.
- Молоко доведіть до кипіння. Додайте в нього мак. Проваріть на слабкому вогні 10 хвилин і залиште остигати.
- Коли маса охолоне, знову процідіть. Після подрібніть мак (в блендері чи в ступці). Додайте цукор або мед або і те, і інше. Зазвичай 3 ст. ложки цукру + 1 ст. ложка меду вистачає.
- Збийте білок і додайте в мак. Ретельно перемішайте.
Тісто
- Тепер приготуйте опару. Стакан молока підігрійте до температури, трохи тепліше кімнатної. Покладіть Дріжджі "Духмяна Хата", додайте 1 столову ложку цукру, близько 100 р борошна, розмішайте. Консистенція опари має бути як у тіста на млинці. Накрийте і залиште на 30 хвилин в теплі. Опара повинна сильно збільшитися в обсязі.
- Далі сметану, цукор, ванілін і сіль змішайте. Додайте яйця. Збийте вінчиком.
- Розтопіть і додайте вершкове масло. Змішайте отриману масу з опарою.
- Порціями додайте просіяне борошно.
- Замісіть тісто, воно має майже не липнути до рук тісто. Накрийте і залишіть його в теплому місці на 30-40 хвилин.
- Після потрібно буде обмяти тісто. Змастіть руки маслом або припорошіть борошном і вимісіть тісто, намагаючись по мінімуму підсипати муку.
- Розділіть тісто навпіл (якщо готуєте 2 пирога). Тісто для першого пирога требу знову розділити навпіл.
Читай также: Медовий Спас: рецепт рогаликів до святкового столу
Пиріг
- Розкачайте 2 круглі заготовки для дна та верхівки. Зручно буде одразу застелити деко змащеним маслом пекарським папером і викласти на нього дно пирога.
- Викладіть на дно пирога половину начинки. Накрийте верхівкою і защипніть краї.
- За допомогою кружки позначте середину і розділіть пиріг на 4 сегменти.
- Кожен сегмент надріжте навпіл, і потім - знову навпіл. Можна і ще подрібнювати сегменти, орієнтуйтеся в цьому на свій смак.
- Два сусідніх сегмента перекрутіть 2 рази в протилежні сторони. І таким способом - всі сегменти по колу. Перекручені сегменти з'єднайте.
6. Збийте жовток зі столовою ложкою води і половиною отриманої суміші змастіть верхівку пирога.
7. Посипте цукром або сумішшю цукру з корицею. Залиште пиріг трохи підійти, поки нагрівається духовка.
8. Випікайте святковий пиріг до Медового (Макового) Спасу при 180 градусів протягом 40-50 хвилин.
Смачного!
Редакція Foodandmood і партнер проекту «Медовий Спас з Духмяною Хатою» Дріжджі "Духмяна Хата" бажають вам світлого свята Спаса!