Медовий Спас: рецепт святкового пирога

Останній місяць літа знаменується відразу трьома церковними святами - Спаса: Медовим, Яблучним, Горіховим, що слідують один за іншим. Їх об'єднує не тільки сакральне значення, а й те, що в кожен зі Спасів освячують різні продукти, які дозрівають до цього часу. 

У проекті «Медовий Спас з Духмяною Хатою» ми ділимося з читачами найцікавішими рецептами випічки до найпершого Спасу - Медового або, як його ще називають, Маковія.

14 серпня на Медовий Спас наші предки починали збирати мед з пасік, освячували його і готували з ним різні страви. Також в це свято вважався особливим продуктом мак. Адже перший Спас був пов'язаний з братами Маккавеями, які прийняли мученицьку смерть за віру. Тому випічка з маком була обов'язкова на святковому столі.

До світлого свята пропонуємо вам рецепт ефектного і смачного відривного пирога. Ідея випічки в тому, що їсти пиріг потрібно, відриваючи собі шматочок. Для застілля у колі рідних - ідеально! Ви можете попросити близьких, відриваючи шматочок, ділитися побажаннями або подяками та зробити частування таким пирогом щорічною традицією.

Рецепт святкового пирога з маком до Медового (Макового) Спасу

Інгредієнти (вказані з розрахунку на 2 середніх пирога):

Безпосередньо для пирога:

  • Молоко - 200 грам
  • Дріжджі "Духмяна Хата" - 50 грам
  • Сметана - 150 грам
  • Яйця - 4 шт.
  • Цукор - 200 грам
  • Масло вершкове - 100 грам
  • Сіль - 1/2 чайної ложки
  • Ванілін - 2 грами
  • Борошно - приблизно 700-800 грам
  • Масло рослинне без запаху для змащування форми для випічки
  • Цукор, кориця для посипання верхівки - за бажанням

Для начинки:

  • Мак - 100 грам
  • Цукор, мед - за смаком
  • Яйце - 1 білок (жовток залишити для змащування верху пирога)
  • Молоко - 80 грам

Спосіб приготування:

Начинка

  1. В першу чергу приготуйте начинку: мак залийте окропом так, щоб вода покривала зерна на 2-3 см і залиште на 1 годину. Після процідіть мак.
  2. Молоко доведіть до кипіння. Додайте в нього мак. Проваріть на слабкому вогні 10 хвилин і залиште остигати.
  3. Коли маса охолоне, знову процідіть. Після подрібніть мак (в блендері чи в ступці). Додайте цукор або мед або і те, і інше. Зазвичай 3 ст. ложки цукру + 1 ст. ложка меду вистачає.
  4. Збийте білок і додайте в мак. Ретельно перемішайте.

Тісто

  1. Тепер приготуйте опару. Стакан молока підігрійте до температури, трохи тепліше кімнатної. Покладіть Дріжджі "Духмяна Хата", додайте 1 столову ложку цукру, близько 100 р борошна, розмішайте. Консистенція опари має бути як у тіста на млинці. Накрийте і залиште на 30 хвилин в теплі. Опара повинна сильно збільшитися в обсязі.
  2. Далі сметану, цукор, ванілін і сіль змішайте. Додайте яйця. Збийте вінчиком.
  3. Розтопіть і додайте вершкове масло. Змішайте отриману масу з опарою.
  4. Порціями додайте просіяне борошно.
  5. Замісіть тісто, воно має майже не липнути до рук тісто. Накрийте і залишіть його в теплому місці на 30-40 хвилин.
  6. Після потрібно буде обмяти тісто. Змастіть руки маслом або припорошіть борошном і вимісіть тісто, намагаючись по мінімуму підсипати муку.
  7. Розділіть тісто навпіл (якщо готуєте 2 пирога). Тісто для першого пирога требу знову розділити навпіл.

Читай также: Медовий Спас: рецепт рогаликів до святкового столу

Пиріг

  1. Розкачайте 2 круглі заготовки для дна та верхівки. Зручно буде одразу застелити деко змащеним маслом пекарським папером і викласти на нього дно пирога.
  2. Викладіть на дно пирога половину начинки. Накрийте верхівкою і защипніть краї.
  3. За допомогою кружки позначте середину і розділіть пиріг на 4 сегменти.
  4. Кожен сегмент надріжте навпіл, і потім - знову навпіл. Можна і ще подрібнювати сегменти, орієнтуйтеся в цьому на свій смак.
  5. Два сусідніх сегмента перекрутіть 2 рази в протилежні сторони. І таким способом - всі сегменти по колу. Перекручені сегменти з'єднайте.

6. Збийте жовток зі столовою ложкою води і половиною отриманої суміші змастіть верхівку пирога.

7. Посипте цукром або сумішшю цукру з корицею. Залиште пиріг трохи підійти, поки нагрівається духовка.

8. Випікайте святковий пиріг до Медового (Макового) Спасу при 180 градусів протягом 40-50 хвилин.

Смачного!

Редакція Foodandmood і партнер проекту «Медовий Спас з Духмяною Хатою» Дріжджі "Духмяна Хата" бажають вам світлого свята Спаса!

Выбор редакции

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK