Рецепт каліти на День Андрія

Фото: www.istockphoto.com 

У календарі церковних свят в грудні є важливе релігійне свято, дату і прикмети якого потрібно знати кожному. Це День Апостола Андрія, 13 грудня. 

У цей день віруючі православної церкви шанують пам'ять святого Андрія Первозванного, який є рідним братом апостола Петра. Це свято хоч і церковне, але в той же час дуже глибоко пов'язане з народними традиціями, в тому числі й кулінарними. Так, на 13 грудня було прийнято пекти калиту. Це корж з білого тесту, який символізує сонце. Вважається також, що калита - символ щасливого шлюбу. Дівчина, замішуючи тісто, думає про свого улюбленого хлопця.

Апостол Андрій вважався шлюбним покровителем. Тому напередодні Андріївського свята молоді дівчата молилися про заміжжя і ворожили на наречених. Також дівчата ворожили на маленьких пиріжках - балабушках. Для цього вони разом пекли пиріжки, після чого викладали їх в ряд у дворі. Вважалося, чий пиріжок першим з'їсть собака, та вийде заміж найпершою.

Фото: www.istockphoto.com 

Рецепт Каліти, традіційної страви на День Андрія

Інгредієнти:

  • Борошно пшеничне - 2 стакани
  • Яйця - 2 шт
  • Олія - 3 ст.л. 
  • Цукор - 1 стакан
  • Вода - 80 мл. 
  • Сода -1 ч.л.
  • Сіль - 0,5 ч.л.
  • Мед - 1 ст.л.
  • Мак - 0,5 стакана
  • Горіхі волоські здрібнені - 1 стакан
  • Ванілін - щіпка

Спосіб приготування:

  1. Трохи підігрійте воду и влійте ее в борошно, перемішайте и додайте 1 яйце, сіль и соду. Ретельно все перемішайте и накрійте рушником. Заліште на півгодіні в теплому місці.
  2. Мак залійте окропом, нехай постоїть півгодіні, после чого ретельно процідіть.
  3. Змішайте цукор з маком и горіхамі.
  4. Замісіть тісто, розкачайте корж, змастіть маслом и посипте частиною суміші маку з горіхамі и цукром. Складіть тісто вдвічі, змастіть и посипте солодкою сумішшю ще раз. Повторіть процедуру ще 2 рази.
  5. Сформуйте круглий корж, за допомогою склянки зробіть отвір по центру. Візьміть одне яйці, відокремте білок від жовтка, нам потрібен только жовток. Збійте жовток з медом и змастіть сумішшю поверхню каліти.
  6. Поставте в духовку на 30 хвилин при температурі 180 ° С.

Давайте дружити в соцмережах!

Для чого отвір всередині калити

Туди всталялась червона стрічка або пояс незаміжньої дівчини і калита прив'язувалася до стелі так високо, як тільки це можливо. Молодь влаштовувала ігри. Наприклад, хлопцям і дівчатам зав'язували очі і вони підстрибували, намагаючись відкусити шматочок.

Фото: www.istockphoto.com 

Варто знати: історія апостола Андрія

Апостол Андрій славився своєю цнотливістю і прагненням до служіння Богу з самих молодих років. Спочатку він пішов за пророком Іоанном Хрестителем і став його найближчим учнем. Саме Іоанн став тією людиною, який привів Андрія до Ісуса і вказав йому на нього, сказавши, що перед ним Агнець Божий.

Ім'я Первозванного апостол Андрій отримав в знак того, що першим був покликаний і пішов за Ісусом Христом. Він був з ним протягом усього шляху і став свідком його воскресіння і вознесіння.

Читай также: Різдвяні рецепти України: бобальки

За своє життя і проповідницької шлях апостол зазнав багато гонінь, страждань і навіть катувань. Однак сила його світлої віри вела його і допомагала подолати всі перешкоди. За наказом консула Егеата, закоренілого язичника, він був розп'ятий і прийняв смерть на Х-подібному хресті, який отримав потім назву Андріївський хрест.

З ім'ям Андрія Первозванного пов'язують безліч випадків чудесного зцілення, пророцтва і воскресіння покійних.

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK