Різдвяні рецепти України: бобальки

Партнер проекту "Різдвяні рецепти України" - дріжджі "Духмяна Хата".

Напередодні зимових свят ми вирішили познайомити читачів з традиційними українськими рецептами, за якими готували вечерю на Різдво. Ця смачна і ароматна випічка може бути з легкістю відтворена і на сучасних кухнях.

Що таке бобальки? 

Раніше бобальки з'являлися на кухні українця 2 рази в році: на Маковий Спас і на Різдво. Причому ці маленькі кульки з тіста, посипані маком і просочені медом, були однією з обов'язкових страв тодішнього різдвяного столу.

Традиція випікання бобальок перед Різдвом є також в Словаччині (вважається, що саме там і з'явився цей рецепт) і в Польщі. Цікаво, що в Україні найбільш популярні бобальки в закарпатському регіоні. Причому, готують їх тут по-різному: є як солодкі, так і несолодкі, навіть з білими грибами або квашеною капустою.

Значення бобальок

Хліб і випічка завжди мала для українців велике значення. Ці страви вважалися ознаками достатку, об'єднання роду. Адже страви з борошна готувалися не дуже часто, куди охочіше використовувалися більш доступні овес або ячмінь, ніж пшеничне борошно. І вже якщо з'являлася випічка на столі, це свідчило про те, що сім'я відчуває себе добре з точки зору достатку.

Бобалькам приписувалися ще і властивості отганять хвороби, давати людині сили і зберігати мир в сім'ї. Ось чому, як правило, бобальки подавалися єдиним блюдом на манер куті. Вважалося, що кожен член сім'ї повинен був спробувати на Різдво бобальки, щоб таким чином отримати благословення на багатство і здоров'я на весь наступний рік.

Як приготувати бобальки

Інгредієнти:

Читай также: Как отмерять ингредиенты стаканом и ложкой (таблица)

  • Сіль - 2 ч.л.
  • Яйця курячі - 2 шт.
  • Мед рідкий - для поливання страви
  • Мак - для посипання
  • Олія - для змащення дека
  • Вода очищена - 4-5 ст.л.

Спосіб приготування:

Читай также: Сдобное дрожжевое тесто и главные правила по работе с ним


1. У кастрюлюку додайте вершкове масло кімнатної температури і молоко, поставте на мінімальний вогонь і, помішуючи, дайте маслу повністю розтопиться в молоці. Важливо, щоб температура не піднялася вище 38 градусів С (інакше дріжджі не зможуть активізуватися). Додайте дріжджі "Духмяна Хата".

2. Борошно просійте в окрему миску, додайте в неї сіль, цукор, розміщайте. Додайте яйця.

3. У миску з борошняною сумішшю поступово влийте олійно-молочно-дріжджову, перемішайте все лопаточкою.

4. Вимішайте тісто. Перекладіть його на стіл, притрушений борошном і вимішуйте, поки тісто вже не буде прилипати до рук. Слідкуйте, щоб не перестаратися з борошном.

5. Глибоку миску злегка змастіть рослинною олією і перекладіть в неї тісто. Накрийте чистим тканинним рушником і залиште в теплому місці на 30-40 хвилин. За цей час тісто збільшиться в 2 рази.

6. По закінченню часу обомніть тісто і знову поставте в тепле місце під рушник ще на 45 хвилин.

7. На кухонному столі, притрушеному борошном, ще раз вимісіть тісто. Сформуйте з тіста валики, наріжте їх на невеликі рівні кубики, а з них сформуйте кульки - бобальки.

8. Деко застеліть папером для випічки і викладіть тістові кульки на невеликій відстані один від одного.

9. Дайте їм настоятися протягом 10-15 хвилин. У цей час розігрійте духовку до температури 180 ° С. Після залиште бобальки випікатися на 12-15 хвилин.

10. Коли бобальки підрум'яняться, вийміть їх з духовки і дайте охолонути.

11. Розігрійте мед до рідкого стану на середньому вогні, безупинно помішуючи.

12. Злегка остиглі бобальки перекладіть в друшляк і трохи всприсніть водою, щоб трохи зволожити.

13. Перекладіть в глибоке блюдо і зверху полийте теплим медом.

14. Після посипте бобальки маком. За допомогою дерев'яної ложки обережно перемішайте бобальки в ємності, щоб мед і мак рівномірно розподілилися по всій поверхні випічці.

Подавайте бобальки в глибокому блюді на святковий стіл.

Смачного!

Фото і рецепт: https://www.liveinternet.ru/users/3360819/post472346791/

Бобальки і ворожіння

Крім сакрального значення бобалькам приписувалося ще й містичне. Дівчата, зібравшись разом, ворожили, використовуючи бобальки. Кожна клала свою бобальку на підлогу, в хату запускали кота. Чию бобальку він з'їдав, значить та протягом року вийде заміж.

Ось такі вони, бобальки - і частування, і розвага!

Бажаємо вам веселого Нового року та щасливого Різдва!

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK