Партнер проекту "Різдвяні рецепти України" - дріжджі "Духмяна Хата".
Напередодні зимових свят ми вирішили познайомити читачів з традиційними українськими рецептами, за якими готували вечерю на Різдво. Ця смачна і ароматна випічка може бути з легкістю відтворена і на сучасних кухнях.
Що таке бобальки?
Раніше бобальки з'являлися на кухні українця 2 рази в році: на Маковий Спас і на Різдво. Причому ці маленькі кульки з тіста, посипані маком і просочені медом, були однією з обов'язкових страв тодішнього різдвяного столу.
Традиція випікання бобальок перед Різдвом є також в Словаччині (вважається, що саме там і з'явився цей рецепт) і в Польщі. Цікаво, що в Україні найбільш популярні бобальки в закарпатському регіоні. Причому, готують їх тут по-різному: є як солодкі, так і несолодкі, навіть з білими грибами або квашеною капустою.
Значення бобальок
Хліб і випічка завжди мала для українців велике значення. Ці страви вважалися ознаками достатку, об'єднання роду. Адже страви з борошна готувалися не дуже часто, куди охочіше використовувалися більш доступні овес або ячмінь, ніж пшеничне борошно. І вже якщо з'являлася випічка на столі, це свідчило про те, що сім'я відчуває себе добре з точки зору достатку.
Бобалькам приписувалися ще і властивості отганять хвороби, давати людині сили і зберігати мир в сім'ї. Ось чому, як правило, бобальки подавалися єдиним блюдом на манер куті. Вважалося, що кожен член сім'ї повинен був спробувати на Різдво бобальки, щоб таким чином отримати благословення на багатство і здоров'я на весь наступний рік.
Як приготувати бобальки
Інгредієнти:
Читай также: Как отмерять ингредиенты стаканом и ложкой (таблица)
- Молоко 3,2% жирності - 480 мл.
- Масло вершкове - 120 г.
- Борошно пшеничне - 900 г.
- Цукор - 100 г
- Дріжджі "Духмяна Хата" - 40 м
- Сіль - 2 ч.л.
- Яйця курячі - 2 шт.
- Мед рідкий - для поливання страви
- Мак - для посипання
- Олія - для змащення дека
- Вода очищена - 4-5 ст.л.
Спосіб приготування:
Читай также: Сдобное дрожжевое тесто и главные правила по работе с ним
1. У кастрюлюку додайте вершкове масло кімнатної температури і молоко, поставте на мінімальний вогонь і, помішуючи, дайте маслу повністю розтопиться в молоці. Важливо, щоб температура не піднялася вище 38 градусів С (інакше дріжджі не зможуть активізуватися). Додайте дріжджі "Духмяна Хата".
2. Борошно просійте в окрему миску, додайте в неї сіль, цукор, розміщайте. Додайте яйця.
3. У миску з борошняною сумішшю поступово влийте олійно-молочно-дріжджову, перемішайте все лопаточкою.
4. Вимішайте тісто. Перекладіть його на стіл, притрушений борошном і вимішуйте, поки тісто вже не буде прилипати до рук. Слідкуйте, щоб не перестаратися з борошном.
5. Глибоку миску злегка змастіть рослинною олією і перекладіть в неї тісто. Накрийте чистим тканинним рушником і залиште в теплому місці на 30-40 хвилин. За цей час тісто збільшиться в 2 рази.
6. По закінченню часу обомніть тісто і знову поставте в тепле місце під рушник ще на 45 хвилин.
7. На кухонному столі, притрушеному борошном, ще раз вимісіть тісто. Сформуйте з тіста валики, наріжте їх на невеликі рівні кубики, а з них сформуйте кульки - бобальки.
8. Деко застеліть папером для випічки і викладіть тістові кульки на невеликій відстані один від одного.
9. Дайте їм настоятися протягом 10-15 хвилин. У цей час розігрійте духовку до температури 180 ° С. Після залиште бобальки випікатися на 12-15 хвилин.
10. Коли бобальки підрум'яняться, вийміть їх з духовки і дайте охолонути.
11. Розігрійте мед до рідкого стану на середньому вогні, безупинно помішуючи.
12. Злегка остиглі бобальки перекладіть в друшляк і трохи всприсніть водою, щоб трохи зволожити.
13. Перекладіть в глибоке блюдо і зверху полийте теплим медом.
14. Після посипте бобальки маком. За допомогою дерев'яної ложки обережно перемішайте бобальки в ємності, щоб мед і мак рівномірно розподілилися по всій поверхні випічці.
Подавайте бобальки в глибокому блюді на святковий стіл.
Смачного!
Фото і рецепт: https://www.liveinternet.ru/users/3360819/post472346791/
Бобальки і ворожіння
Крім сакрального значення бобалькам приписувалося ще й містичне. Дівчата, зібравшись разом, ворожили, використовуючи бобальки. Кожна клала свою бобальку на підлогу, в хату запускали кота. Чию бобальку він з'їдав, значить та протягом року вийде заміж.
Ось такі вони, бобальки - і частування, і розвага!
Бажаємо вам веселого Нового року та щасливого Різдва!