Як правильно зварити рис басматі

Фото: www.istockphoto.com 

Рис басматі - це довгі тонкі зерна, завдяки яким плов буде розсипчастим, а салат ароматним. І сам по собі рис басматі - смачний, адже «басматі» з хінді перекладається, як «повний аромату».

Його ще називають королем рису, так як він містить велику кількість корисних речовин. За даними Канадської Діабетичної Асоціації, басматі має середній глікемічний індекс (від 56 до 69), на відміну від звичайного білого рису з глікемічним індексом 89. Таким чином, рис-басматі підходить для харчування хворих на цукровий діабет і під час різних дієт.

Справжній басматі - рівномірний за кольором, складається з цільних, що не розкришених зерен подовженої форми. Іноді виробники змішують його в упаковці з чорним, або диким, рисом, але для освоєння особливостей приготування краще взяти чистий басматі.

Як зварити басматі правильно

1. Рис спочатку потрібно перебрати і промити. Для цього висипте на стіл або піднос невелику кількість рису і виберіть з нього все чужорідні частинки: грудочки глини, стеблинки і лушпиння від зерен. Всі ці домішки свідчать про натуральне походження рису.

2. Очищений рис пересипте в об'ємну миску і залийте чистою холодною водою. Руками перемішайте рисові зерна під водою - так вони швидше позбудуться пилу і надлишку крохмалю. Повторіть процедуру промивання кілька разів - поки вода не стане прозорою.

3. Замочіть рис в теплій воді, трохи вище кімнатної температури на 10-15 хвилин. Це дозволить зернам «розслабитися» і повніше розкрити свій смак і аромат.

4. Візьміть на 1 частину рису - 1,25 частини води (а не 1:2, як зазначено на упаковках). Додатково, на свій смак, можете розчинити у воді половину ч.л. солі. Бажано використовувати ту воду, в якій рис був замочений - так басматі збереже більше поживних речовин і смакових якостей.

5. Увімкніть конфорку на максимальну потужність і швидко доведіть воду в каструлі до кипіння. Відразу ж після закипання води накрийте каструлю кришкою і прикрутіть вогонь до мінімального рівня.

6. Через 20 хвилин зовсім вимкніть вогонь, але не робіть більше нічого. Рису всередині каструлі потрібно ще близько 15 хвилин, протягом яких він вбере в себе всю воду і насититься вологою.

7. Через 15 хвилин відкрийте кришку. Виделкою з довгими зубчиками злегка «прочешіть» поверхню рису. Це допоможе випустити з глибини гарячу пару і розділити ті зернята, які злиплися в процесі пропарювання.

8. Рис басматі зварений правильно, виглядає розсипчастим, виділяє тонкий аромат і прекрасно підходить для подачі до столу як гарнір.

Смачного!

Читай также: Как уменьшить калорийность белого риса

Нагадаємо, раніше ми розповідали національні страви різних країн з рису, а також які ще є різновиди рису

Давайте  дружити! Ось наш ФейсбукPinterestТелеграм. Добавляйтеся в друзі!

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK