Чи смакують наливки за бабусиним рецептом в 21 столітті

Незвичайний смак фірмової бабусиної настоянки надихнув подружжя Сергія та Ірину спробувати відтворити напій власноруч. І ось вже півтора року як виготовлення крафтових настоянок для власного споживання переросло в сімейне хобі зі своїми звичками, переросподілом обов’язків та принципів.

Натуральні смакові наливки з автентичною назвою подобаються споживачам, їх навіть купуть для колекцій. А враження клієнтів, їхні відгуки та пропозиції, підштовхують підприємців шукати нові смаки та вдосконалювати існуючі.

Про особливості виготовлення українських наливок та чарівний мольфарский бальзам говоримо з Сергієм, співзасновником бренду "Крамниця наливок".

- З чого розпочалася ваша справа з виробництва наливок?

- Все почалося з того моменту, коли бабця дружини Софія передала нам одну із своїх фірмових настоянок на домашньому самогоні. Називалась вона "З весни до осені". Настоянка нам дуже сподобалася. Тож першим ми повторили напій по рецепту бабці. До його складу входили всі ягоди та фрукти, які достигають з весни до самої осені. Звідси і сама назва.

Потім почали виготовляти свої настоянки на ягодах та фруктах, зібраних з власного саду та городу. У нас було 20 смаків, з якими ми перший раз вийшли на маркет. І тільки потім ми зупинились на 10 смаках, з яких є моносмаки, мікси, трав’яні та шоколадно – вершкові. Власними наливками дивували друзів на свята, поки самі ж друзі не порадили взяти участь у маркеті і показати наливки широкому загалу.

- Якісь особливі умови потрібні були для початку? Хто допомагає?

- Це крафтове виробництво лімітованими серіями. Ми використовуємо лише свіжі фрукти та ягоди без додавання консервантів. Тому вистачає невеликої кухні, та кімнати, де витримуються настоянки. Виготовленням настоянок ми займаємось разом з дружиною. На канікулах допомагає син, ну а дегустують друзі.

- Розкажіть про виробництво: які види наливок робите нині, скільки часу займає процес виготовлення?

- Зараз в наявності чисто чоловічі смаки – хрін, перець, турівка. Кисло-солодкі моносмаки – обліпиха, смородина, кизил. Солодкі або більш жіночі – вишня, мікс – лісові ягоди. А також трав’яний бітер та шоколадний крем-лікер. З початком ягідного сезону додамо ще декілька сезонних смаків.

Щодо смаків наливок, то вони діляться на кілька видів: стандартні; сезонні, наприклад, актуальні здебільшого взимку; а найбільше пишаємося оригінальними смаками.

Процес виробництва займає від двох тижнів до одного місяця, а найважчі періоди звичайно перед маркетом, так як ми виготовляємо тільки свіжий продукт.

- Як готуєте напій?

- Сировина настоюється в скляній тарі від двох тижнів до місяця, фільтрується, додається по смаку цукровий сироп (натуральний підсилювач смаку) або лимонна кислота (натуральний консервант), тоді майбутній напій відпочиває перед розливом у пляшки ще близько тижня. Трав’яний бітер відпочиває в дубовій бочці.

- Де берете сировину для виготовлення наливок?

- Слава Богу, ми живемо в країні, яка багата на родючі землі та працьовитих людей. Тому використовуємо тільки вітчизняні продукти, вирощені на городах та садових ділянках. Для використання взимку сировину заморожуємо.

- Хто розробляє рецепти і придумує нові смаки?

Читай также: А дело было не в шляпе: выпущен виски только для женщин

- Дружина займається пошуком, розробкою та вдосконаленням рецептури. Вона працює в бібліотеці, там і знаходить нові рецепти. Всі наявні смаки наливок – це її заслуга. І це у моєї дружини від природи. Моя думка – всі геніальні винаходи відбулись завдяки помилкам винахідників. Але це не стосується настоянок. Мені до сих пір не вдається її перевершити. Тож моя задача – розробка етикетки, фірмового стилю, маркетинг та зв’язки з громадскістю.

- Найкраща тара для наливок - це... пляшки якого об'єму?

- Використовуємо скляну тару об’ємом 500, 200 та 50 мл. Останню особливо вподобали колекціонери мініатюри.

- Як експерт з авторського напою, підкажіть, який вид наливок найкращий, найсмачніший, найкорисніший?

- Ми пишаємось Grasses Whisper, у нього багато прихильників і поціновувачів. Grasses Whisper – трав’яний бітер або як його називають “Мольфарський” бальзам, який покращує травлення, піднімає настрій, зміцнює імунітет, додає сил. Це наша гордість і лідер з продажу понад півтора року.

Ідея напою, настояного на цілющих травах, з'явилася у нас з Іриною під час мандрівки по Закарпаттю, де ми шукали і записували рецепти давніх настоянок, вивчали властивості лікарських трав і лісових ягід. Тоді вирішили відтворити забуту рецептуру трав’яної настоянки, яка мала б властивості антидепресанту, потужного енергетика та стимулювала імунітет. Ну і, звісно, була би при цьому смачною.

Десятки рецептурних та історичних книг, ще більше спроб і помилок — і ось він, довгоочікуваний рецепт “мольфарського” бальзаму, який отримав назву Grasses Whisper (“Шепіт трав”). У складі бітеру — понад 30 компонентів: трави, спеції, коріння, а також деякий секретний інгредієнт. Настоюється він у дубовій бочці, а потім зберігається у скляній ємкості темно-зеленого кольору, яка захищає напій від сонячного світла.

Читай также: Что взять с собой в гости

Технічно “мольфарський” бальзам — це гіркий бітер, який можна споживати по-різному. Як сильно охолодженим — у вигляді шотів, так і кімнатної температури, додаючи у каву або чай, а ще бітер Grasses Whisper можна використовувати у складі коктейлів. Напій розкриває себе не одразу: з першим ковтком відчувається гіркий смак полину та аромат анісу, а у фіналі — калган і нотки цитрусу. Додайте до цього аромату лаванди, східних спецій та лісових ягід, меліси, ромашки, звіробою, чебрецю — і отримаєте справжнє алкогольне диво, яке ідеально поєднується з чорним шоколадом, сиром та цитрусовими.

- З чим краще смакують наливки, як споживати такий особливий продукт?

- Наливки смакують краще з фруктами, солодощами, сиром або в чистому вигляді. Трав'яний бітер Grasses Whisper можна додавати до чаю, або кави, вживати з тоніком, сильно охолодженим у вигляді шотів, з льодом. Додавати до коктейлів або вживати у вигляді діжестивів.

- Чим особливі наливки? У чому різниця між наливками та настоянками?

- Серед величезної кількості напоїв, які можна приготувати в домашніх умовах, найбільш затребуваними вважаються лікери, настоянки та наливки. Перш ніж братися за приготування таких напоїв, необхідно вивчити їхні відмінності. На перший погляд здається, що наливка, настоянка і лікер нічим не відрізняються. Для того, щоб прояснити різницю між ними, слід звернутися до визначення кожного напою.

Наливка – солодкий, духмяний плодово-ягідний напій, для бродіння якого використовується тільки цукор. Іноді наливку доповнюють спиртом (справа виключно алкогольного смаку). Міцність – 18-20%, вміст цукру – 28-40%.

Настоянка – алкогольний напій, який готується шляхом настоювання спирту на різних плодах, кісточках, прянощах, запашних і цілющих травах, з додаванням цукру або без нього

Відмінною особливістю лікеру є ще й те, що до його рецептури можуть входити уже готові продукти, як то: настоянка або сироп, кава, шоколад, згущене молоко тощо.

- Чим ваші авторські напої відрізняються від тих, що є у супермаркетах?

- Авторські напої, виготовлені майстром з любов’ю, містять частину його душі, пам’ятають тепло рук, заряджені позитивом. Насправді, майстер особисто підбирає складові - алкогольну основу, ягоди, трави. Розробляє або вдосконалює рецептуру. Особисто дегустує, експериментує з секретним інгредієнтом. Кожен напій виходить індивідуальним, не схожим на інші. Саме це відрізняє авторські напої від тих, що пропонують на полицях супермаркету, та унеможливлює небажані наслідки від підробок.

- Сергію, поділіться враженнями, важко завойовувати український ринок? Якою бачите свою справу у майбутньому?

- Зараз назвати наше хобі власною справою дуже складно. Спочатку необхідно прийняти закон, який дасть можливість легалізувати нашу справу та вийти на український ринок. Без прийняття відповідних законів розвиватися – просто неможливо. Тож у кожного це лише хобі, але ніяк не рентабельна справа. Нині ми розширюємо лінійку трав’яних бітерів, а майбутнє залежить від прийняття відповідних законів.

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK