В’ялені Томати від Targoni

Стиглі, червоні, м’ясисті, кожен зі своїм неповторним смаком, наповнені сонцем томати у запашній олії з добірними спеціями…  Кожен шматочок – неймовірна насолода, подарована нам щедрим літом і дбайливо збережена люблячими руками.

В’ялені томати ідеально доповнять м'ясні, рибні і овочеві страви; зроблять неповторною піцу, салат чи пасту;  нададуть оригінальності супам, соусам, випічці. А ще, вони є прекрасною самостійною закускою на святковий стіл.

Targoni – це авторська рецептура, помножена на томати, вирощені на кращій у світі землі. Про всі секрети приготування цієї надзвичайної смакоти ми говорили з Ольгою Осипенко, співзасновницею ТМ Targoni.

Олю, чи пам’ятаєте, де вперше скуштували в’ялені томати? Яким було Ваше враження?

Звичайно, пам’ятаю! До початку виробництва томатів я з чоловіком працювала у власній туристичній агенції, тому багато подорожувала. І, звичайно, куштувала різні місцеві страви. Одного разу ми з чоловіком були в Іспанії, і там в ресторані я скуштувала в’ялені томати... Спробувавши шматочок, я відчула гастрономічну насолоду, а який пряний аромат… справжня смакота! В одному шматочку був ніби цілий томат, але, смачніший ніж свіжий! Це був новий для мене смак, несхожий ні на що.

А коли Ви вирішили спробувати приготувати в’ялені томати власноруч?

Після подорожі, коли повернулася додому, таке бажання у мене виникло відразу, бо вони дуже сподобалися і мені, і моєму чоловікові. Потім, впродовж 2-х років я готувала їх для рідних та близьких.

Як правило, готувати нас вчать мами, бабусі, а тут – італійський смаколик, поради ніхто не дасть… Все вдалося відразу, чи були довгі кулінарні пошуки смакових рішень?

Так, було багато спроб та експериментів, починаючи від вибору сорту помідорів для сушіння, ступеня їх висушування, кількості приправ, спецій та закінчуючи олією, у якій будуть томати. Скільки людей, стільки різних смаків та вподобань: хтось любить солоне, хтось – солодке, комусь до вподоби кисленьке, а комусь – гостре. Усім догодити важко. Але, я намагалась зробити таке поєднання, щоб кожен зміг знайти щось особливе саме для себе, щоб смак міг «зачепити» кожного. Так і з’явилися різні види томатів, які ми зараз виробляємо.

Певний час ви готували в’ялені помідори для себе, пригощали рідних, друзів… У який момент вирішили, що пора йти далі, створювати свій бренд і збільшувати масштаби виробництва?

Мене до цього підштовхував мій чоловік Олександр. Час від часу він пропонував спробувати почати виробництво в’ялених  томатів на продаж, але я лише жартувала з цього приводу. І от, минулого року, ми з друзями у нашому місті Полтава почали організовувати гастрономічні «Пікніки від Кози». І знову Саша запропонував представити наші томати на одному з них. Ми дали скуштувати томати нашим друзям-організаторам, їм усім вони сподобались. І я подумала, а чому ні?!

Ми вирішили вкласти певну кількість коштів у виробництво томатів для пікніка, і, якщо будуть гарні відгуки вже не тільки від друзів, а і від гостей, а також, якщо повернуться вкладені кошти, то будемо розвивати цей напрям і далі. І, уявіть, ми продали усі до однієї баночки з томатами, а також повернули вкладені кошти! Те, що томати, зроблені мною, подобаються людям, мене дуже надихнуло!

Вони дійсно дуже смачні! До речі, як народилася назва Targoni?

Довго вигадувати не довелося – на все про все пішло хвилини дві! Назву запропонував чоловік: «А що тут думати, назвемо  Targoni»,  написав  її на клаптику паперу і наклеїв на баночку! Справа в тім, що  Таргоній – це моє дівоче прізвище: по татовій лінії у нас у родині були італійці. Всім відразу сподобалась ідея  назви, а особливо моєму татові, адже я єдина донька, і після одруження змінила прізвище. Так виникла справжня італійська назва для італійської страви!

Ви довго писали бізнес-плани, розраховували рентабельність, чи все було спонтанно? З чого почали організацію процесу виробництва і хто вам допомагав?

Коли ти готуєш для себе вдома – це одна кількість томатів, а коли вже розпочинаєш виробництво – це зовсім інші масштаби. Головний мій помічник – Саша, це моя половинка у житті, і у роботі. Процесом виробництва займаємося разом з чоловіком, але кожен має свої обов’язки: я готую, а Саша закуповує сировину, сушить та реалізовує готову продукцію.

У серпні,  коли вирішили продовжувати виробництво, виникло багато запитань.  І головне з них – де сушити і як сушити необхідну кількість томатів? Адже до цього я сушила томати, як і більшість, у звичайній духовці і вистачало помідорів, котрі нам давали батьки з власного городу. Тепер «об’єми» зросли, і тому ми вирішили купити спеціальні сушки для овочів. Багато часу займало саме нарізання помідорів, у цьому нам допомагала мама чоловіка. Наш маленький синочок, йому лише 3 рочки, також допомагав у процесі: мив, подавав, складав. Тому це дійсно сімейна справа.

По суті все було спонтанно і швидко, але,  звичайно, ми вирахували рентабельність і написали бізнес-план до наступного сезону помідорів.

Ви власноруч готуєте свою продукцію, а де це відбувається? Чи багато обладнання потрібно для цього?

Спочатку все виробництво було вдома, на кухні. Але, коли навкруги одні помідори, ящики, до того ж, почали зростати продажі, а з цим і  кількість сировини, яку кухня  вже не вміщала, то вирішили орендувати невелике, спеціалізоване приміщення. Багато обладнання не потрібно: мийка, сушка, плита….

Головне у виробництві в’ялених томатів – це сушіння. Тож, як я казала, ми придбали спеціальні конвекційні сушки для овочів. Вони сушать при температурі не вище 65 градусів, і при такій температурі томати зберігають всі свої корисні властивості. Після сушіння вони зберігаються в спеціальній тарі до моменту їх переробки.  

Кожну баночку з томатами я готую власноруч, тому це дійсно крафтове виробництво. Так я можу повністю контролювати сам процес і несу відповідальність за якість і смак томатів. Тим більше, що  я відповідаю своїм прізвищем.  

Це як працювати з тістом: якщо у поганому настрої – нічого доброго з того не вийде, а якщо у хорошому – вийде смакота, зроблена «з душею». Так і в мене, завжди починаю робити тільки у гарному настрої, щоб це було не тому, що «треба», а тому, що хочеться. Мені дуже подобається сам процес приготування, це справжня творча робота…

Виробництво сезонне – тільки влітку, коли є помідори?

Багато хто думає, що це лише сезонне виробництво, але насправді, це не так. Сезонна лише заготівля томатів. Хоча у нас в магазинах і взимку є свіжі помідори, але «справжніми» їх назвати дуже важко. Ми розпочали виробництво якраз перед сезоном томатів, і намагалися власними силами заготовити ту їх кількість, якої вистачить до наступного сезону. А зараз, маючи інгредієнти, поставляємо на столи наших клієнтів максимально свіжу продукцію.  

Які особливості виробництва: як довго сушаться помідори, скільки потрібно свіжих помідорів, щоб отримати 1 кг сушених?

Здається, що важкого у сушінні помідорів? Висушив, залив олією –  і все! Але…

На отримання дійсно корисного і якісного томату йде дуже багато часу. Це надзвичайно кропіткий процес, тривалістю 22-24 години: томати сушаться під пильним наглядом при температурі не вище 65 градусів… Цілу добу треба невпинно слідкувати, щоб вони не пересушились (бо у такому випадку томати стають дуже темного кольору і використовувати їх не можна). Всі вони дещо відрізняються по розміру, і тому якісь висушуються до потрібного стану швидше, а якісь – довше. Фактично, треба контролювати кожен шматочок.

Щоб отримати 1 кілограм сушених томатів, треба близько 10-11 кілограмів свіжих…У нас в родині вже є жарт: якщо хочете помістити відро помідорів у 3-х літрову банку – висушіть їх, і у вас ще залишиться місце у банці.

Які інгредієнти ви використовуєте для виготовлення в’ялених томатів?

Ми використовуємо лише ті томати, які мають спеціальні сертифікати якості. Помідори купуємо у наших фермерів. На початку виробництва ми спробували декілька сортів помідорів різних розмірів: від маленьких до великих, але дійшли висновку, що найкращі – середні.  

Також було багато експериментів зі складом приправ, адже повинен бути баланс у смаку: ніяка спеція або приправа не повинна перебивати смак саме томату. Пробувала використовувати лише один компонент, наприклад, базилік або розмарин, але хотілось більше відтінків у смаку. Нарешті, я знайшла ті суміші приправ, які повністю доповнюють та розкривають смак наших в’ялених томатів.

Одна з головних складових у виробництві – це олія, вона є природнім консервантом. Я прагну робити томати, які будуть не лише смачні, а й корисні. Тому не використовую ніякі штучні (хімічні) консерванти, все лише натуральне. Тож я спокійна, коли наші томати їдять навіть діти!

А чому використовуєте саме оливкову та кукурудзяну олію?

Сумнівів не було, один із видів наших томатів буде у 100% оливковій олії Extra Virgin. При виборі олії я була досить вибаглива, адже до цього, під час подорожі до Греції (батьківщини оливкових плантацій та олії), багато її куштувала. Смак таких томатів вийшов класичний, м’який, як кажуть деякі наші покупці, «глибокий».

Але хотілося чогось незвичайного, тягнуло на експерименти. Тому стала думати, чим можна замінити соняшникову олію, яку найчастіше використовують у Італії, Греції та Польщі при виробництві томатів. Вдома ми вже давно не використовуємо соняшникову олію, а користуємося кукурудзяною (вона більш корисна та, на мою думку, смачніша). Мені стало цікаво, який буде смак, якщо додати у томати саме її. Вирішила зробити мікс – з кукурудзяної олії та оливкової. В результаті вийшло смачно, пряно, а головне – пікантно, саме завдяки кукурудзяній олії – той смак та аромат, якого я прагнула.

У мене було декілька «дегустаторів», серед яких були спортсмени. Для них важливо вживати корисну, якісну та смачну їжу, тому ідея використання саме кукурудзяної олії їм сподобалася. Чоловіку теж більше подобається саме «мікс». Але багато і шанувальників «класичних» томатів, адже класика завжди у тренді.

До речі, олію потім можна використовувати у приготуванні різних страв. Адже вона вже зі спеціями та приправами, ароматна – ідеальна заправка для салатів. Варто спробувати приготувати картоплю «по-селянськи» у такій олії!

Мої смакові рецептори з такою пропозицією погоджуються. Як саме можна замовити в’ялені томати Targoni та де їх можна придбати?

Замовлення приймаємо через нашу сторінку у Facebook, доставка можлива будь-якою поштою по всій території України.

А також, нашу продукцію можна придбати у м. Полтава:

Магазин "Сирне королівство" вул. Соборності, 46

Магазини "Vivat Провінція" за адресами: вул. Котляревского, 25 та вул. Героїв Небесної Сотні, 13

Магазин Italy Products

Разом із доставкою сирів від Творча гастромайстерня "Коза Чка"

Вже найближчим часом будемо представлені у київських магазинах – більш детальна інформація буде на нашій сторінці у Facebook, приєднуйтесь. Також, у Києві ми приймаємо участь у гастрономічних виставках та фестивалях, тож будемо раді вам на наших дегустаціях!

Які плани на майбутнє, чим плануєте дивувати шанувальників?

Плани смачні. Наразі продовжую експериментувати зі смаками та інгредієнтами. Вже є декілька варіантів нового «міксу» олій (як завжди, буде корисно). Також, на прохання деяких покупців, вирішила виготовити певну кількість в’ялених томатів без часнику (найбільше це стосується годуючих мам та діток). І, ось, декілька днів тому з’явилася ідея поєднати в’ялені томати з тим, що усі ми любимо… Потримаю інтригу… Але вже у кінці березня на виставці Всі свої. Гастрономія ви зможете скуштувати нашу новинку та поділитися зі мною своїми враженнями!

Будемо чекати, дякую за цікаву розмову! Що побажаєте нашим читачам?

Живіть смачно! Не бійтеся експериментувати та відкривати для себе нові смаки. Розширюйте кордони, адже навкруги стільки смачного. Можливо, ви пізнаєте для себе новий світ страв, ароматів і зрозумієте, що саме цього вам не вистачало!

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK