Неможливо вигадати щось корисніше і смачніше, ніж фрукти та ягоди, але можливо приготувати з них смаколики, котрі збережуть і максимально сконцентрують їх природну користь та смак на цілий рік. Саме це і робить Зоя Бургонська, засновниця ТМ Фрустики, коли виготовляє пастилу. Про цей надзвичайний продукт вона і розповіла нам у сьогоднішньому інтерв'ю.
Зою, коли Ви вперше скуштували пастилу? Якими були Ваші враження?
Два роки тому я натрапила на цей продукт і подумала, що це дуже гарна ідея солодощів для всієї сім'ї.
А як виникла ідея почати робити її самостійно?
Електрична сушарка в мене була куплена давно, але раніше я сушила тільки фрукти та ягоди. Дітям дуже подобались ці солодощі. А про пастилу тоді не знала. І ось восени 2016 я знов дістала сушарку і почала сушити наш улюблений продукт — кавуни. Це неймовірно смачно, я його обожнюю. І мала таку «необережність» пригощати своїх друзів сушеними кавунами. Вони почали просити мене посушити й для них кавуни. Виявилось, що об'єм досить великий, докупила другу сушарку. А коли кавуни закінчились в продажі (маю на увазі сировину), подумала, щоб ще такого посушити. І згадала про пастилу. Пошукала рецепти в Інтернеті і виявилось, що це не дуже складно. Так і розпочався мій власний бізнес.
Тобто, технологія виготовлення пастили не дуже проблемна і заморочлива? Це можливо зробити в звичайних домашніх умовах чи потрібне якесь спеціальне обладнання?
Технологія нескладна, але потребує певного обладнання та «трохи» роботи. Наприклад, всі ягоди з дрібними кісточками, як то полуниця, малина тощо, ми обов'язково протираємо крізь сито, інакше доведеться їсти самі кісточки. З обладнання потрібна електрична сушарка та блендер.
Ого, це не «трохи»! Напевне, це досить тривалий у часі процес?
Так, всі продукти сушаться досить довго — від 12 до 30 годин. І це не враховуючи процес приготування фруктового пюре.
Де знаходиться виробництво фрустиків і чи багато людей на ньому задіяні?
Наразі пастила виробляється в Боярці. Це невеличкий сімейний бізнес, в якому задіяні 5-6 людей.
Розкажіть про склад пастили: невже у її складі лише фрукти чи овочі?
Так, пастила не потребує додаткових консервантів, хіба окрім цукру, або меду. В нас є дві лінійки смаків: Фітнес — для тих хто не споживає цукор (тут в складі виключно фрукти та спеції) та Гурман — в складі цих видів пастили є цукор, фруктове пюре та спеції.
Сушка пастили проходить при температурі 50-52 градуси, тому багато корисних речовин залишається в продукті неушкодженими. Коли ви їсте пастилу треба враховувати, що продукти усушуються в 5-10 разів і відповідно концентрація корисних речовин в пастилі збільшується пропорційно. Для прикладу, якщо ви з'їли велику цукерку яблучної пастили, це рівноцінно споживанню 0,5 кг яблук.
А який термін зберігання натуральних солодощів та які потрібні умови для їх правильного зберігання?
Стосовно терміну зберігання ми жартуємо — до моменту, поки хтось її не з’їсть — родичі, діти, друзі або харчова міль.
По суті, пастила — це інший вигляд бабусиної сушки. Пам'ятаєте, яблучка, грушки, вишню для узвару? В нашому варіанті ті самі продукти були подрібнені попередньо, а потім так само висушені. Є додаткове побажання — якщо ви любите м'якеньку пастилу, купуйте свіжу. Та, яка полежить у вас на поличці, може бути сухішою від щойно зробленої. Хоча деякі види пастили одразу після сушіння є трохи сухішими за інші.
Аби пастила менше пересихала, покладіть її в пластиковий контейнер. Не кладіть в холодильник, оскільки він “витягує” воду з продуктів.
Дуже цікаво, дякую за поради! Пастила – це досить новий продукт для українців, не всі про нього навіть чули. Як знайомите покупців із власною продукцією?
На всіх маркетах і фестивалях, де ми беремо участь, ми влаштовуємо дегустацію. Наїстись можна ще до того, як ви зробили вибір відносно покупки.
Як обираєте постачальників фруктів, овочів та ягід і слідкуєте за їх якістю?
Ми не женемось за ціною сировини, а намагаємось зав'язувати тривалі стосунки з нашими постачальниками. І ми постійно в пошуку якісних продуктів.
Вже зараз, наприклад, ми готуємось до нового сезону. В планах — знайти фермерів, які мінімально застосовують хімікати при вирощенні своєї продукції або взагалі відмовляються від неї. Вже зараз шукаємо бахчі, де кавуни достигатимуть власним шляхом, а не “швидко достигатимуть” на хімікатах. В моєму дитинстві кавуни в продажу з'являлись в кінці серпня, а зараз вже в середині липня на ринках велика кількість кавунів.
Як можна замовити Фрустики та де їх можна придбати?
На нашій сторінці у Facebook, а також в магазинах-партнерах і студіях:
- EcoBuffet - вегетарианское кафе — вегетаріанське кафе на м.Васильківська та м.Петрівка;
- Коворкінг з дітьми Zelenka;
- Студія дитячого садочку "Волшебная полянка";
- стильному кафе Vagabond Cafe & Vintage Corner на Подолі на розі вулиць Григорія Сковороди та Волоської;
- М`ясторія - магазини на Оболоні та на Анни Ахматової;
- Vegi Street - 3 магазини в Києві в Глобусі, на Трєщині (на фуд корте в ТЦ Район ) та в ТЦ Піраміда, а також в Харкові;
- Морква - фітнес-студія ;
- на Буковелі в мережі магазинів сувенірів.
За тиждень ми з’явимось в мережі Lokal у Львові.
А також на маркетах та фестивалях:
Всі.Свої, Кураж Базар, Уличная еда, UA Made fest, Мамаслет.
Постійно з'являються нові точки продажу.
Яких новинок варто чекати у майбутньому, які плани на розвиток?
Цього літа, безперечно, з'являтимуться нові смаки, і не тільки солодкі. Перші наші спроби — це грибна та гарбузова пастила. Далі буде...
Можливо, з'являться нові напрямки — сушитимемо не тільки фрукти, але й овочі в різних видах.
Хто вам допомагає у роботі?
Я дуже вдячна всім, хто допомагає, підтримує та надихає мене: своїй сім'ї, партнерам, а також фотографам, які зробили чудові фотографії для нас — Олені Олексієнко, Олені Матюшиній та Олександрі Нестеренко.
Зою, поділіться з читачами секретом своєї надзвичайної працездатності та оптимізму, адже окрім проекту «Фрустики» ви ще є мамою п’ятьох дітей?!
Секрет простий — те, чим я займаюсь — мені подобається, а, відповідно, надихає!