Їстівні букети із фруктів та овочів від Фенхель Бару

Приємно отримати букет з улюблених квітів, але шкода викидати в’ялі рослини у смітник… От якби вигадали їстівні букети! Думаєте, це фантастичні мрії з далекого майбутнього? А от і ні, все геніальне – просте! Про свої яскраві смачні букети нам розповіла Галина, співзасновник та член команди Фенхель Бар.

У кого народилася така нетривіальна ідея робити їстівні букети?

Цю ідею мені підкинула мама. Вона в мене творча особистість, і на свій вік досить соціально активна та цікавиться всіма новими тенденціями, активно «юзає» Facebook та Instagram. От одного дня вона скинула мені фото фруктового букета в direct. Я подивилась на все це круглими очима, і сказала, що круто було б таке спробувати зробити самій. Так давай спробуй!, - почула я у відповідь, і зробила це.

Саме після кількох букетів, зроблених в подарунок для своїх друзів та для їх захопленої реакції у відповідь, і виникла ідея зробити це доступним для всіх! Просто в якийсь момент я зрозуміла, що букет квітів часом коштує дорожче, ніж букет з овочів та фруктів, які можна з’їсти! А наші букети окрім вітамінного заряду завжди дарують посмішки і позитивні емоції, а ще, з ними постійно хочеться фотографуватися!

З чого почали втілення задуманого в життя?

Пам’ятаю свій перший букет: ми йшли в гості до друга на день народження. Він знатний кулінар, і завжди пригощає незвичними смаколиками, при цьому досить багато овочів і фруктів не любить і не вживає в їжу. І от я собі придумала, що круто б було зробити букет з того, що він однозначно «зацінить». Так склався такий собі «чоловічий букет» з солодкого перцю Капі, перців чилі, розмарину, часнику, імбиру, грибів. На той момент, коли я його робила, я не мала жодних знань з флористики, тим паче з овочевої флористики! Якщо коротко, всі ті компоненти трималися до купи на чесному слові! Більше того, потім я ще скрутила два букети так само без ніяких технічних знань…

Пізніше, знову ж таки мама, розкрила мені очі як все це до купи складається, підказала, і навіть показала відео з ютуба. Я подумала, і вирішила що мені конче необхідні флористичні знання, пішла і закінчила базовий флористичний курс. Але на практиці виявилось, що техніки, які використовуються з квітами, неможливо застосувати в роботі з овочами. Частіше в букетах з квітами використовується прийом скрутки по спіралі, а в овочевих букетах це взагалі неможливо. Одним словом, треба було, як то кажуть, «винаходити велосипед» і практичним шляхом знайти свій метод.

А потім мама приїхала до нас з чоловіком в гості і ми з нею зробили близько 20 букетів. Робили, фотографували, розкручували. Дивились, як овочі і фрукти себе поводять, якщо лишити їх на добу в букеті, що зав’яне швидко, яка зелень тримається довше і має фотогенічний вигляд, скільки зберігаються проткнуті фрукти – всі ці знання були здобуті експериментальним шляхом. Таке було наше велике тренування перед боєм і для старту необхідні були фото. Від ідеї, до моменту коли ми завели сторінки в соціальних мережах, минуло пів року.

Хто робить букети та вигадує оригінальні композиції?

Наша команда маленька, але дуже креативна. На сьогодні у нас три людини і велика група підтримки. Я та моя мама – овочеві флористи, а мій чоловік Вова – за п’ятьох (коли закупки, коли логістика, часом фотограф, інколи фінансист). А ще є Євген – незамінний наш дизайнер, та  багато рідних і друзів, які в той чи інший момент нам допомагають, за що я несказанно їм вдячна. Чудові фото для нас робить Yulia Kuranova.

Особисто я роблю букети в Києві, а моя мама робить букети в Сумах. Закупку зазвичай також робить той, хто буде крутити букетик. Наші букети дійсно оригінальні та індивідуальні, тому що рідко коли можемо повторити один в один такий самий. Спершу була ідея створити лінійку букетів, які можна було б замовити в будь який сезон, щоб люди замовляли букети по фото. У них мала бути фіксована ціна, і в Києві і в Сумах люди б отримували однаковий букет.

Але ми швидко зрозуміли, що мені важко повторити мамин букет, і навпаки, мамі – мій. По-перше, тому що, у нас з мамою трохи різне флористичне бачення та техніка. По-друге, це майже неможливо з технічного боку – спробуй знайти однакові фрукти та овочі, і стулити їх саме в такому порядку, щоб вийшло абсолютно однаково. В Києві значно більший вибір по овочам і фруктам, в Сумах гірший, і місць де можна закупитися менше. Плюс такі однакові букети мали б завищену ціну, тому що ціна на інгредієнти в різні сезони суттєво відрізняється.

Та й відверто кажучи, не цікаво робити копії. Тому дуже вдячні замовникам, що частіше вони нам довіряють і просять зробити букет на свій смак. Ми уточнюємо, для кого призначається букет, скільки років людині, яка подія, і відштовхуючись від цього складається індивідуальна неповторна композиція.

Розкажіть про складові їстівних букетів: які фрукти, овочі та ягоди ви використовуєте?

Наша філософія – це їстівні букети, тобто всі інгредієнти можна, і навіть потрібно їсти! Букети корисні та смачні! Тому, в букетах 90% інгредієнтів вже миті, а якщо це букети дитячі, то всі компоненти миті, бери і хрумай! А ще, максимально свіжі та стиглі!

Використовуємо сезонні фрукти та овочі, вся зелень в букетах теж їстівна. Із ягід на сьогодні працювали тільки з полуницею: ягода досить примхлива, і прикріпити її в букет задача ще та. Оскільки всі інгредієнти кріпляться за допомогою бамбукових паличок, супер стиглі овочі, фрукти та ягода з кісточкою за рахунок своєї структури просто не тримаються. А нам дуже важливо, щоб букет потрапив в руки до одержувача в свіжому вигляді і все було на своїх місцях!

Із складових часом по бажанню клієнта додаємо горіхи, сухофрукти, зрізані або живі квіти. Живі квіти вставляються з коренем в букет (корінь ізольований, не торкається інших компонентів), їх можна пересадити в землю і вони ще довго будуть милувати вам око. Зрізані квіти додаємо в букети досить рідко, лише на прохання замовників і попереджаємо, що квіти під час росту постійно обробляються різними хімікатами. Тому ми їх і не рекомендуємо, хоча такі букети досить ефектно виглядають.

Не працюємо з сиром, рибою, ковбасними виробами! Знаю, що такі букети роблять, але на мою думку це порушує санітарно-гігієнічні норми, такі букети швидко обвітрюються і псуються, особливо в жарку погоду!  

На всіх фотографіях інгредієнти в букетах настільки свіжі, наче тільки-но зірвані з грядки. Як обираєте та де їх купуєте?

Ми приймаємо замовлення мінімум за день, це якраз обумовлено специфікою нашої роботи! Всі інгредієнти закуповуються безпосередньо під кожен букет окремо, в день замовлення! Ми прагнемо, щоб компоненти в букеті були максимально свіжі і соковиті, у нас немає складу з холодильниками, де зберігається купа овочів і фруктів. Закупки робимо на овочевих ринках, фермерських ярмарках, екзотику частіше купуємо в магазинах. Овочі і фрукти намагаємось використовувати по сезону – це якраз і гарантує їх свіжість.

Наші букети – це індивідуальній підхід у всьому: від закупки інгредієнтів, до створення букету конкретно під замовника!

Якщо ви бачите людину, яка стоїть біля овочевого лотка і обмацує кожне яблуко, чи розглядає перчик, нюхає зелень, і шукає лимончики з однаковими хвостиками – цілком можливо, що це я! Відверто скажу, що я обираю тільки ті фрукти та овочі, які б з’їла сама, бо якщо вони лишаються і не потрапляють в букет, то потрапляють на наш сімейний стіл! Чоловік часто жартує, що спонсором нашого сніданку чи то вечері виступає Фенхель Бар, і це правда!

Скільки часу займає створення одного букету?

На створення одного маленького букету в середньому йде від півтори години. Це час включає підготовчі моменти, безпосередньо скрутку та упаковку букета. І, як ви розумієте, цей час не включає закупку! На створення букету великого розміру йде 2-3 години. Тому на сьогодні поки що ми працюємо в дві руки в кожному місті, у нас є обмеження по кількості букетів, які ми фізично можемо зібрати протягом доби. Тому й замовлення приймаємо заздалегідь.

Влітку багато свіжих овочів, фруктів та ягід, а як виглядають «зимові» букети?

Наші букети сезонні! До того, поки я не почала займатися овочевою флористикою, я і не уявляла, на скільки в кожному сезоні є свої фрукти та овочі, яких потім бац! і вже немає. От зараз початок літа, і всі думають, що багато фруктів. А по факту, зараз фруктове міжсезоння! Всі груші, яблука – це фрукти минулого врожаю, які вже більше ніж пів року зберігаються. Та сама історія і у цитрусових – літо це не сезон. Мандарини, грейпфрути, гранати – всього цього майже немає на прилавках, або навіть якщо і є, то не «букетного» вигляду і значно дорожче.

Тому, зараз аж ніяк не вийде зробити букет Глінтвейн. Але зараз є абрикоси, персики, скоро будуть сливки, потім соковитий виноград. Кожному фрукту відведена своя пора року! Та сама історія і з овочами: взимку і на початку весни важко зробити букет Борщ з тих овочів, які вже полежали в підвалах та складах. Ти їх помив, а вони взагалі не букетного вигляду. А зараз і тобі молода капустка маленьких розмірів, і молоді морква та буряк, купа зелені.

Взимку всі хотіли букети з розрізаним гранатом. Дійсно, він виглядає дуже ефектно, наче квітка. Але зараз гранати ще висять на гілках і таких букетів до осені поки що ми не робимо.

В зимових букетах багато цитрусових, яблук та груш, використовуємо імбир та палички кориці, із овочів гриби, буряк, часник та цибулю, також часто додаємо авокадо та манго. Взимку є капуста кольрабі та, наприклад, айва.

Є час, коли тільки фруктовий або тільки овочевий букет ну ніяк не зробити, тоді я пропоную мікс. Мікс-букети – це поєднання овочів та фруктів, доповнених пряними травами. Насправді, вони більш яскраві та фактурні.

Як можна замовити смачний і корисний букет від Фенхель?

У нас один профіль в Facebook та Instagram, який працює на два міста – Київ та Суми. На сторінках є фото букетів, які ми вже робили. Замовлення можна робити за номером телефону 0674277077 viber, direct в Instagram, або у Facebook-повідомленнях.

По суті, всі букети ми робимо індивідуально, рідко коли бувають повтори. Зазвичай, букети йдуть в трьох розмірах: S (близько 25 см в діаметрі), M (35-40см), L(50см і більше). Букетик може бути овочевий, фруктовий або мікс – з овочів і фруктів.

Є, наприклад, такі варіанти: замовник каже для кого букет, вік людини, та подію і бюджет на який він розраховує, а ми складаємо букет під бюджет із сезонних овочів або фруктів. Або ж замовник може обрати сам ті інгредієнти, які хоче бачити в букеті, і тоді ми прораховуємо ціну. Можна замовити букет-рецепт, наприклад Борщ, Грецький салат, Рагу, Фруктове смузі, Фондю, чи, припустимо, букет Гурме – із незвичних для нашої широти екзотичних інгредієнтів. Також можливо замовити схожий букет, із тих що ми вже робили, на них вже є встановлена ціна на кожний розмір.

Також, ми завжди відкриті до співпраці, готові до реалізації цікавих, нестандартних ідей. Працюємо над декором для весіль, прикрас для наречених, оздобленням столів, оформленням вітрин та урочистих заходів. Одним словом, у нас енергія б’є фонтаном!

На скільки завчасно треба робити замовлення, щоб ви встигли його виконати?

Мінімум за день, бажано за два. В ідеалі, можна замовити і за місяць і за два! В нас немає ніякої передплати чи авансу, просто коли ви заздалегідь робите замовлення, є гарантія того, що в цей день букет точно буде за вами! Тому що часом, навіть якщо ви зателефонували за два дні, а в нас на цю дату вже розписані замовлення, або є корпоративне замовлення, ми просто фізично не зможемо виконати ваш букет.

Замовлення «день в день» ми можемо виконувати дуже обмежено! Тільки коли в нас була не повна загруженість і при умові, що ми встигаємо закупити компоненти. І такі термінові замовлення дорожчі на 25-50%.

Дякую за цікаву розмову, бажаю подальшого розвитку справі! Ваші побажання нашим читачам?

Вітамінного настрою протягом всього календарного року та побільше вражаючих і дивуючих моментів! Не бійтесь дарувати незвичні букети, а разом з ними – посмішки і позитивні емоції! Не бійтесь спробувати щось нове, якийсь новий фрукт чи овоч, який не поширений в нашій кухні. Експериментуйте!

Будьте здорові та вітамінізуйтесь!

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK