Станіславська Сироварня - якісний продукт для найвибагливішого покупця

Історики говорять, що перший сир був приготований аж 7000 років тому і у різних народів є свої історії та перекази щодо цієї події. Деякі легенди наголошують на його неземному походженні, розповідаючи, що людей навчили робити сир боги, але більшість оповідає про Його Величність Випадок. Кочуючи з місця на місце чи подорожуючи люди мали необхідність зберігати молоко, для цього ідеально підійшли мішки з козячих та овечих шлунків, ферменти з яких і сприяли утворенню нового, надзвичайно смачного та корисного продукту – сиру.

Зараз у всьому світі налагоджене промислове виробництво сиру і його можна придбати в будь-якому магазині. Але є і інший сир, «живий», котрий виготовляється сироварами вручну і має не тільки кращий смак та якість, але й несе в собі величезну користь. Сьогодні про сир говоримо з Наталією Пальчак, засновницею ТМ Станіславська Сироварня.

Наталю, сироваріння – це справжнє мистецтво. Як Ви знайшли себе в ньому?

Це справді мистецтво, і я закохалася в нього з головою! Насправді, у кожної людини є у житті період, коли маєш знайти себе, своє покликання у цьому світі. Сироваріння стало для мене і способом самореалізації, і творчою реалізацією, і здійсненням мрії – мати свою улюблену справу. Адже коли щось любиш, то на задній план відходить і фізична втома, і переживання – ти просто насолоджуєшся процесом тут і зараз. Весь процес мене заспокоює і настільки «втягує», що я втрачаю відчуття часу.

В певний момент Ви не побоялись кардинально змінити своє життя і побут, поринувши з головою у зовсім невідому і складну справу – сироваріння. Скільки часу та зусиль знадобилося на освоєння фактично нової для Вас професії?

Спочатку це була просто мрія і я самотужки відшукала всю існуючу інформацію про сироваріння в Інтернеті: вітчизняні та іноземні сайти і форуми, відео на Youtube, перечитала багато книг по сироварінню, їздила за кордон переймати досвід. Інформацію довелося збирати буквально по крупицях. Великим поштовхом для подальшого розвитку стало навчання у Ірини Дем’янюк, яка перша в Україні відкрила школу для сироварів, а я попала у її перший набір.

І все ж, навчання – це дуже добре, але найкращий вчитель – досвід. Чим більше працюєш з молоком, тим краще воно тебе «розуміє», і тим досконалішим буде кінцевий продукт. Адже молоко – це живий організм, і воно по-різному себе поводить з різними людьми, і навіть різної пори року та при різній погоді.

А взагалі, немає меж досконалості у сироварінні, адже навчатися та відточувати уміння і рецептуру можна і потрібно постійно. І це мені подобається, це дійсно творча і дуже цікава  справа.

З якого молока Ви варите сири та як обираєте постачальників?  

Без сумніву, якість сиру залежить від якості молока. Я варю сири з коров’ячого, козячого та овечого молока з кількох фермерських господарств сімейного типу. Окрім всіх необхідних сертифікатів якості я волію особисто познайомитися з господарями, побувати на фермі, бачу умови утримання тварин, ставлення до них, чим вони харчуються. Це дає мені можливість отримати найкраще молоко для виготовлення сирів.  

А де Ви варите сири?

У мене є приміщення з необхідним обладнанням та устаткуванням в м. Івано-Франківськ. Звичайно, весь час хочеться щось докупити, вдосконалити, що я і роблю. Тому поки що всі виручені кошти йдуть саме на це.

Розкажіть про свій асортимент сиру, які сири можна придбати під ТМ Станіславська Сироварня?

У грудні я проходила навчання, яке надихнуло мене на роботу з новими видами сиру, тому вже зараз пропоную такі новинки:

«Панна» – козиний, напівтвердий, місячної витримки;

«Пряна Панна» – козиний, напівтвердий, місячної витримки, з додаванням коріандру та пажитника (він дає горіховий присмак);

Зелений сир «Мольфар» – напівтвердий, молодий коров’ячий сир місячної витримки. В міру пряний, дещо пікантний, з базиліком, помідоркою і часником;

«Чорний черемош» – молодий коров’ячий сир. Пікантний, з часником, в обсипці з чорного перцю;

Сир «Ватра» – молодий коров’ячий сир з додаванням гвоздики, естрогону, чорного перцю та петрушки, в обсипці з копченої паприки;

Овечий сир «Довбуш» і «Довбуш з перцем».

Ну і, звичайно, «класика», з якої починають всі сировари: фета, качотта коровяча, качотта козина, качокавалло та інші.

Як можна замовити та де можна придбати сири від Станіславської Сироварні?

Замовляйте по телефону 0958300788, слідкуйте за нами на сторінці у Facebook, а у Львові завітайте у магазин «Дідо» на ринку Шувар.

На вашій сторіночці у фейсбуці я бачила надзвичайно красиве оформлення «сирних» фуршетів і навіть торт з сиру…

Так, ми намагаємося популяризувати культуру споживання сиру та сироваріння як явище. З радістю беремося за створення сирних столів, оформлення фуршетів для будь-яких заходів. Приклади оформлення можна переглянути на сторіночці у Facebook.

Дякую за цікаву та пізнавальну розмову. Наталю, яким бачите своє сироваріння у мріях і що побажаєте нашим читачам?

Приємно бачити розвиток галузі сироваріння в Україні і рости в своїх уміннях. Хочеться створити авторський сир, а ще, мати свою сирну крамничку. Нас не вчили, що мрії мають збуватися, та це так. Бажаю всім знайти для себе улюблену справу і знайти себе.

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK