Історія бренду авторських алкогольних напоїв з міфічною назвою Zelena Mavka почалася з абсенту, виготовленого за особливим рецептом з цілющих трав та спецій на основі рецепту XVIII cтоліття.
Спочатку це було хобі, цікаві експерименти з рецептурами та інгредієнтами. А потім смарагдово-зелений п'янкий напій сподобався гостям на дружній вечірці. І надійшла пропозиція налагодити крафтове виробництво абсенту.
Нині асортимент бренду базується на трьох напоях. Власне абсенту (Absinthe), трав’яної настоянки з солодкуватим присмаком Beherovka і міцного дистиляту потрійної перегонки з м'яким цитриновим смаком Chara #1.
Про свій шлях започаткування власної справи розповідає Дмитро Соловей, засновник ТМ «Zelena Mavka».
- Виходить, що первинно ідеї власної справи з виробнитва абсенту не було?
- Ідея виникла абсолютно спонтанно 3 роки тому з хобі. Комерційну основу я не закладав взагалі. Я шукав рецепти з Інтернету, пробував різні основи для напою, додавав у рецептуру українські цілющі трави, змінював пропорції і шукав надійних постачальників якісної сировини. Цей період можна назвати – періодом «шишок».
Потім друзі, які займалися організацією закритих вечірок, попросили мене виготовити для однієї з них – абсент, щоб пропонувати своїм відвідувачам безкоштовну дегустацію. З того моменту в абсенту з’явилася своя вузька аудиторія поціновувачів і, звісно, можна казати, що з того моменту почалася комерційна історія бренду.
2017 рік – став роком, який істотно вплинув на розвиток. Тоді було обрано роздрібний напрямок як пріоритетний.
- А досвід та знання, як робити алкогольні напої, у вас були?
- Мабуть, виготовлення ексклюзивних напоїв, це навичок, який з'явився у мене від мого батька. Він для мене зразок майстерності і наполегливості. А досвід приходить з часом, і для того, щоб бути у чомусь професіоналом, потрібно жити справою, яку любиш, постійно вдосконалювати свою майстерність і не боятися помилок. Все інше - прийде само-собою.
- Як народилася міфічна назва?
- Назва з'явилася випадково, у той час, коли було обрано розвиток роздрібного напрямку в якості пріоритетного. Я попросив брата допомогти придумати назву, яка б мала асоціації з зеленою феєю - загальновизнаною другою назвою абсенту. Брат запропонував асоціацію з українською міфічною істотою - мавкою. Так от і виникла Zelena Mavka.
- Чим особливі ваші напої? З чого ви їх робите?
- Absinthe – це авторський абсент, який виготовлено з цілющих трав та спецій на основі рецепту XVIII cтоліття. Основна нота напою містить: полин, фенхель, бодян, кардамон, корицю, коріандр та чебрець. Загалом до складу напою входять 12 трав. Зелений колір – трава ісоп. Характерною особливістю абсенту є наявність у його складі речовини туйон, який екстрагується з полину та здатний викликати відчуття легкої ейфорії (покращення настрою). Міцність напою – 80 градусів.
Beherovka – настоянка, що виготовляється за автентичною до відомої усій Чехії рецептурою. Основну ноту напою утворюють масла: кориці, цедри апельсина, кардамону, бодяну, гвоздики та духмяного перцю. Міцність напою – 37 градусів.
Читай также: Чтоб не оплошать на вечеринке: гид по коктейлям
Chara #1 – авторський напій, який не має аналогів в світі. Відверто кажучи, я ще поки не знаю, до якого класу міцних напоїв її віднести, оскільки за способом виробництва це вже не настоянка і не бітер. Напій має 3 етапи перегонки і відносно велику міцність. Купаж масел цього напою залишить приємний цитриновий післясмак. Його основу утворюють: кардамон, цедра апельсина, кориця, чебрець. Враховуючи склад та міцність напою – 72 град, я раджу вживати його у складі коктейлів. Найбільш вдалі поєднання: глінтвейн та вермут.
- Якщо порівнювати авторський абсент з абсентом із супермаркету - у чому різниця?
- Напої різняться абсолютно всім: рецептурою, органолептичними властивостями, основою та способом виготовлення. До прикладу, абсент «з полички», виготовляється з ректифікованого спирту (якого у XVIII сторіччі не було), як правило, не містить або майже не містить туйон – а він є головною «візитною карткою» цього напою. Взагалі основу авторських напоїв складає дистилят потрійної перегонки, натуральні цілющі трави та спеції.
- Рецепт, мабуть, як і технології, тримаєте у секреті?
- Рецепт - це моя авторська розробка, але основа була винайдена ще у XVIII ст. Звісно, як і більшість виробників, я тримаю свій авторський рецепт у таємниці, але основні трави та спеції не є таємницею. Це: полин, бодян, фенхель, кориця, кардамон, коріандр, ісоп, цедра апельсина, гвоздика, духмяний перець, чебрець та інші трави.
- З чим краще споживати крафтовий абсент, бехеровку та чару?
- Абсент - краще у чистому вигляді, у якості аперитиву, поєднуючи 1:3 з льодяною водою, та у складі відомих усім коктейлів. Бехеровку - рекомендовано тільки у чистому вигляді. Чару - я тільки починаю вивчати, але можу сказати з впевненістю, що вона чудово смакує з мартіні та глінтвейном.
Читай также: 10 продуктов, которые спасут от похмелья
- Як плануєте далі розвивати бізнес і боротися за споживача?
- Власна справа - труд не з легких. Зараз створити умови і завоювати довіру клієнта не так вже і просто. Я просто дослухаюся і намагаюсь налаштовуватись на потреби моїх покупців. Все інше - умовності. Зараз я працюю над дизайном і тарою. Якщо чесно, то не маю на меті завоювати ринок. Прагну створити щось не заради потрапляння на полички супермаркету. Моя ціль - відродити культуру споживання якісних напоїв.