Восьмий сезон поспіль тримається на екранах кулінарне шоу "МайстерШеф". Життя всіх його учасників однозначно змінюється після шоу. Але найбільш круті зміни чекають на переможців, котрі отримують в нагороду 500 тисяч гривень та можливість навчатися в одній з кращих кулінарних академій - Le Cordon Bleu в Парижі.
Завдяки програмі в Україні з'явилися 7 майстер-шефів - кухарів високого рівня. Де вони зараз і чи продовжують куховарити?
Редакція Food&Mood зазирнула в особисті акаунти переможців шоу в соцмережах, переглянула YouTube-канали, профільні сайти та прочитала десятки інтерв'ю в інтернет ЗМІ. І дещо нам вдалося дізнатися.
Особливості кулінарного шоу - коротко нагадаємо
Українська версія британського кулінарного формату вперше вийшла в ефір у 2011 році і відразу ж підкорила мільйони жителів нашої країни.
Родзинкою проекту є те, що головне для претендента на участь у шоу - бажання навчитися готувати як спровжній шеф-кухар. А вік та професійний досвід не має значення. І бухалтер, і столяр, і танцівниця, і візажист можуть продемонструвати суддям свої кулінарні здібності.
Після участі в проекті більшість учасників продовжують розвиватися на кулінарному терені і навіть стають відомими і затребуваними кулінарами. Яскравий тому приклад - переможниця другого сезону кулінарного талант-шоу, Єлизавета Глинська, яка ще два роки тому працювала візажистом в косметичній компанії, але була не впевнена, чи її це покликання.
Ще під час зйомок шоу Ліза вирішила, що майбутнє пов'яже тільки з кулінарією. Після закінчення проекту дівчина скористалася можливістю навчання в одній з кращих кулінарних академій - Le Cordon Bleu в Парижі. Сьогодні Ліза кулінарний експерт проекту "Все буде добре", викладач в Кулінарній Академії Ектора Хіменес-Браво.
Життя після шоу: короткі історії 7 переможців "МайстерШеф"
Світлана Шептуха: від бухгалтера до шефа рибного ресторану
Перший сезон шоу 1 стартував у 2011 році і перетворив Світлану Шептуху на майстер-шефа.
Дівчина приїхала на кастинг з Донецька. На момент участі в зйомках їй було 25 років. Світала працювала бухгалтером на шахті ім А.Ф. Засядька. Готує з дитинства, дуже любить борщ. У список її улюблених інгредієнтів потрапили: спеції, соєвий соус, часник, помідори, птиця. А ще дівчина обожнює страви різних кухонь: японської, тайської, індійської, іспанської, італійської, слов'янської, скандинавської.
Читай также: Как превратить домашнее блюдо в ресторанное: советы от шеф-поваров
Мріяла стати кухарем, а обрала професію, яка мала приносити їй гроші - економіку. У прагненні таки реалізвати мрію її підтримав чоловік. І Світлана скористалася шансом.
Тиха, непримітна, на перший погляд, бухгалтер не тільки щоразу дивувала членів журі своєю майстерністю і творчим підходом, а й швидко вчилася новим кулінарним прийомам.
Отримавши звання Майстер-шефа, пройшла тримісячне навчання в кулінарній школі у Парижі. Потім в Україні отримала другу вищу освіту за спеціальністю інженера-технолога ресторанного бізнесу. І тепер впевнено може відкривати власну кулінарну справу.
Саме під час навчання в "Ле Кордон Блю" Світлана скуштувала і закохалася у морепродукти. Мідії, молюски, риба - зайняли важливе місце в її раціоні. Мабуть тому, з 2014 року Світлана Шептуха працює шефом у київському рибному ресторані Don Mare Ocean Plaza.
Єлизавета Глинська: від викладача музики до кондитера та кулінарного експерта
Єлизавета стала переможницею другого сезону МайстерШеф, який був в ефірі в 2012 році.
Читай также: Король десертов: как готовить в технике фудпейринг
До кастингу на кулінарне шоу Ліза жила в Алупці, була одружена, працювала за фахом - викладала дітям вокал. З музикою поєднувала роботу візажиста. Несподівано трагедія кардинально перевернула все її усталене життя. Після смерті своєї новонародженої дитини Ліза впала в сильну депресію: кинула роботу, розлучилася з чоловіком, і навіть поголила голову.
Щоб забути про смерть немовляти, Ліза переїжджає жити до Києва. Влаштовується працювати адміністратором в ресторан. Часто спостерігала, як готують кухарі, і намагалася відтворити їхні страви вдома. Згодом кухня так сильно її захопила, що життя знову почало набувати сенсу. А участь в МайстерШеф для Лізи стала шансом повірити в себе, почати нове життя і знову бути щасливою. Виграш планувала витратити на навчання і відкриття кав'ярні.
Після перемоги в шоу дівчина визначилась з кулінарним напрямом і обрала кондитерське мистецтво. Після перемоги дівчина отримувала кілька пропозицій від ресторанів стати шефом, але усім відмовила. Бо у планах було відкриття власної кондитерської у кращих французських традиціях. Виграш Ліза витратила на продовження навчання кулінарній справі. І вважає, що це її найкраща інвестиція.
Дівчина пройшла навчання в парижській академії Le Cordon Bleu, повернулася додому і стала проводити майстер-класи в різних міста України. Заснувала кондитерську школу "GL", де викладає курс з виготовлення тістечок, тортів та інших ласощів.
У 2014 році вона стає експертом кулінарної рубрики програми Все буде добре! на СТБ та тележурналу "Все буде добре".
У 2016 році Ліза стає лауреатом Чемпіонату світу з кондитерського мистецтва Mondial des arts sucres в Парижі. Написала та видала свою книгу з кондитерського мистецтва "От простого к сложному с Елизаветой Глинской". А ще у Лізи є свій ютуб канал із 10 тисячами підпісників та іменний сайт, на якому вона ділиться новинами та рецептами.
Зараз Єлизавета Глинська багато подорожує, дає уроки кулінарії і продовжує співпрацю з каналом СТБ.
Ольга Мартиновська: від флориста до одного з кращих кухарів Франції
У третьому сезоні, який глядачі дивилися в 2013 році, перемогла 23-річна Ольга Мартиновська з Миколаєва. До проекту дівчина працювала флористом, менеджером у банку в Україні і у певний період була офіціантом на урочистих подіях у Франції.
На кастинг Ольга приїхала прямо з Франції. Під час навчання у Миколаївському аграрному університеті на економічній спеціальності, вона отримала запрошення на стажування у Франції. 3 роки жила там і набиралася досвіду роботи на виноградниках та знайомилася з виробництвом вин. За цей час добре вивчила мову і вступила до французького інституту на філологічний факультет. Дівчина планомірно шла до своєї мрії - навчання в кулінарній школі Франції. Не вистачало одного - фінансів.
"Участь в МайстерШеф для мене - це щасливий випадок, а ще - можливість повірити в себе і випробувати на професіоналізм", - сказала тоді дівчина. Виграш збиралася витратити на відкриття власної справи. А мріяла про: "Невеликий французький ресторанчик, біля якого я буду вирощувати равликів, а після - готувати їх. А ще обов'язково організую батькам поїздку в Париж!"
Після перемоги в шоу, Ольга скористалася можливістю навчання в Le Cordon Bleu, а потім залишилась в Україні. Стала фуд-продюсером 5 сезону Майстер-шефу. В 2015 році вийшла заміж, в 2016 народила доньку Віру і була суддею на шоу "МайстерШеф діти".
Та подружнє життя не склалося, Ольга розлучилася з чоловіком і поїхала знову до Франції. Нині разом з донькою мешкає в Парижі. Відкрила крамничку кондитерських виробів "Ольга". У грудні 2017 Ольга брала участь у конкурсі майстрів Франції. Про неї написали статтю у книзі "Кращі кухарі Франції MOF”, на що сама героїня не розраховувала, і була дуже вражена. "Я єдина україночка в серії таких книг))) пишаймося нами!" - написала Ольга в своєму інстаграмі. Всі 42 тисячі її підписників привітали кондитера з відзнакою.
Євген Злобін: від збирача меблів до столичного кулінара
Переможцем четвертого сезону проекту МайстерШеф у 2014 році став маріуполець Євген Злобін. На проект його привело бажання поліпшити своє життя і підвищити матеріальний рівень сім'ї. До проекту Євген отримав освіту кухаря, встиг попрацювати і барменом, і збирачем меблів, а від професії кулінара, незважаючи на покликання, відмовився, так як вважав, що багато в цій справі не заробиш.
Хоча куховарство приносить хлопцю задоволення, по-справжньому він полюбив кулінарію після народження сина. І своєю коронною стравою вважає яловичий стейк.
Виграш планував використати на погашення кредитів та на придбання квартири для сина.
Після перемоги теж скористався нагодою та пройшов навчання у французькій кулінарній школі Le Cordon Bleu. Подружнє життя не склалося, але від нестачі жіночої уваги Євген не страждає. Найбільше йому дошкуляє популярність, через участь у проекті. Її кулінар з Маріуполя явно не прагне. Наразі Злобін живе у Києві, продовжує проводити кулінарні майстер-класи для дітей та дорослих в різних містах України. Веде свій ютуб канал, у якого 1,6 тис підписників, але корисного для кухарів-аматорів там немає нічого.
Євген Клопотенко: від кухаря ресторану до реформатора харчування
Переможець п'ятого сезону МайстерШеф, який показували у 2015 році, киянин Євген Клопотенко цілеспрямовано йшов до мрії.
На момент участі у шоу Євгену було 28 років. Разом з товаришем він розвивав власну справу - гастромайстерню "Конфітюр", варили варення та конфітюри.
На проект він прийшов, щоб отримати нові знання, підвищити свій кухарський досвід та "достукатися до більшсті українців і зробити їх життя якісніше". Хлопець зізнався, що його мета: "показати людям, що можна харчуватися смачно, здорово і якісно".
Читай также: Интересные исторические факты о профессии повара
Любов до кулінарії Євген прищепив собі сам. Хоча з 5 до 20 років він готував максимум омлети. У 20 років почав їсти і розуміти, що хороша їжа відрізняється від поганої почуттями.
"Чим вона смачніше, тим приємніше жити, - каже Євген. - Коли я це зрозумів, почав розвиватися в цьому напрямку. Потім пішов працювати в ресторан офіціантом, а коли вперше потрапив на кухню - моє життя перевернулося".
Працюючи в ресторанному бізнесі, Євген побачив, як працюють кухарі, і зрозумів, що це - важка праця. Його мета - відкрити свій ресторан і перевести бізнес на інший рівень. Без кухарських знань це було нереально, і найкращою школою в цьому плані учасник вважав саме "МайстерШеф".
Нині існує авторський проект "Євген Клопотенко", в якому дуже багато напрямків: реформування шкільного харчування, навчання студентів кулінарного коледжу, написання книжки про українську кухню (рецепти). Також Євген є ведучим кулінарної програми Енеїда, в якій тісно перекликається кулінарія з українською літературою. Євген разом з гостями - культурними діячами готує страви, які зустрічались у творах Котляревського, Лесі Українки тощо. Євген також підготував кулінарний онлайн курс "Міркувати як кухар", завдяки якому кожен може навчитись готувати. Шеф-кухаря можна часто побачити в ранкових ефірах на каналі 1+1. Євген ще той кулінарний ньюзмейкер!
Асмік Гаспарян: як фінансист та майстер манікюру перетворюється на королеву спецій та м'яса
У шостому сезоні МайстерШеф перемогу отримала чарівна українська вірменка Асмік Гаспарян. На момент участі у шоу Асмік було 32 роки. За освітою вона - фінансист, але до кастингу в шоу працювала майстром манікюра. І завжди любила куховарити. Одружена, виховує сина.
Має власний бізнес, який розпочала задовго до історії з "МайстерШеф". Займається вирощуванням, обробкою і реалізацією авторських спецій у власному маленькому магазинчику. Асмік обожнює змішувати різні кольори, текстури і смаки спецій, щоб надавати стравам унікальність. Любов до кулінарії у неї в крові, як і у всіх кавказьких жінок, тому Асмік була впевнена, що зможе серйозно поборотися за перемогу в "МайстерШеф". Її копчене пюре зі слив, кере ягняти з соусом ткемалі та безглютеновий десерт, виконаний у молекулярній техніці, вразили суддів.
Після отмання звання майстер-шефа, пройшла навчання в легендарній французькій школі Le Cordon Bleu і закінчила його з відзнакою. Отримала пропозицію попрацювати на кухні одного європейського ресторану, і відмовилася, бо хотіла залишитися в Україні. Згодан була на посаду підмайстра у київському ресторані, бо ще хотіла набратися кулінарного досвіду.
Мріяла відкрити свій ресторан і розширити бізнес з виробництва спецій.
У 2017 році Асмік провела більше 150 кулінарних майстер-класів по всій Україні та отримала статус успішного бренд-шефа. Разом зі своє командою створила перший український ПончБургер. Нині працює шеф-кухарем в київському ресторані-барбекю Мясторія. А Україною подорожують коробки з прянощами Asmik.
Вадим Бжезинський: від забудовника фасадів до співзасновника першого денер-барау "Cat&Dog"
Почесне звання Майстер-шефа і переможця проекту отримав 29-річний юнак з Кам'янського (колишній Дніпродзержинськ) - Вадим Бжезинський. На шоу він виступав під ім'ям Пава.
Читай также: Що стало з переможцями проекту "Пекельна кухня"
Хлопець із простої сім'ї, якого, як він каже, виховала вулиця, дуже любить "брутальний" стейк з овочами гриль. Під час зйомок він багато говорив про "пацанчиків" і справжніх друзів. Навіть мріяв відкрити кафе для "реальних пацанів" - зі стейками і протеїнами.
З дитинства хотів стати кухарем, але у нього не було можливості вчитися. Тож "МайстерШеф" - став його шансом. У вільний час Вадим Бжезинський дивився кулінарні блоги і готував нові страви для своєї дівчини.
Вадим каже, що завдяки проекту у нього з'явилося багато шанувальників, йому багато пишуть. Життя змінилося, і повертатися до меблів він однозначно не буде. Попереду - кулінарія! Мріяв відкрити свій стейк-хаус.
Свій приз - 500 тисяч гривень витрачати одразу не планував."Нехай лежать, - сказав Пава.- Мені однозначно потрібні будуть гроші у Франції". По закінченню зйомок провів кулінарні майстер-класи у різних містах України. І відмовився від кількох пропозицій роботи у ресторанах.
Влітку 2018 пройшов навчання в одній з кращих кулінарних шкіл світу LeCordonBleu в Парижі. Встиг побувати в Барселоні і Неаполі. Зробив своїй дівчині романтичну пропозицію одружитися в студії програми "Все буде добре". Виявилося, Вадим дуже сентиментальний - сльози у нього можуть викликати зворушливі історії з життя і сумні спогади.
Разом з Михайлом Грушецьким та друзями заснував проект "Стріт шеф" (вулична їжа). З ним активно подорожують Україною.
Зараз Пава веде один з проектів під назвою "Cat&Dog", точніше є співзасновником. Це перший Денер-бар в Харкові і відкриється він в середині жовтня. Вадим каже, що команда в "Cat&Dog" просто бомба: всі хлопці молодці, кожен зайнятий своєю справою. А плани такі: за два роки відкрити 50 Денер-барів і вийти на Європу. "Ми вже довели, що такий продукт буде народу цікавий. Куди ми не приїжджаємо, у нас скрізь черги - всі щасливі і задоволені". А восени відновить проведення майстер-класів.
Гарна їжа таки підіймає настрій і змінює життя!
Фото з офіційної сторінки проекту та його учасників.