Як хліб дав початок гостинному магазину продуктів

Історія невеличкого магазину крафтових продуктів почалася з духмяного хліба на заквасці. А точніше з бажання тендітної панянки навчитися власноруч пекти буханці з цільнозернового борошна. На той момент Оксана була лікарем-ветеринаром, і саме хліб кардинально змінив її життя і дав початок власному бізнесу.  

Її магазин натуральних продуктів від крафтових виробників успішно працює у Дніпрі два роки поспіль. На полицях - близько 300 найменувань продукції від 30 виробників. І кожного крафтера тут зустрічали з хлібиною! Про бізнес, який дарує радість, розповідає засновниця проекту "Магазин натуральних продуктів LANOK" Оксана Лебедєва

- Звідки з'явилася ідея власної продуктової крамниці?

- Ідея виникнення магазину народилася під час випікання хліба. У мене була подруга, яка познайомила мене з родиною, у якій було семеро дітей. Вони живуть в селі і самі все вирощують, готують, і хліб печуть. Ми відвідали їхній майстер-клас по хлібу, і залишилось враження, наче мене з ними доля звела. Випічка хліба припала мені до душі, я спробувала вдома зробити цей хліб. І він вийшов! Спочатку пекла виключно для своїх домашніх, близьких, рідних. А потім якось почали додаватись інші продукти. До хліба прийшло масло, молоко, олія, спеції, інші натуральні продукти. І так все потянулося одне за одним.

Тепер коли проводжу майстер-клас з виготовлення хліба, кажу, що він - це більше, ніж їжа. Хліб об'єднує людей, зближує, і робить світ добрішим.

Читай также: З чого пекти: 16 видів борошна від українських виробників

Всіх виробників, продукція яких нині є в магазині, я шукала і зустрічала з хлібом. На кожну ділову зустріч я беру хліб. Тримаючи хліб у руках, легше, як-то кажуть, "відчинити двері", домовитися про щось. Люди краще мене сприймають, стають добрішими. Кажуть, якщо ти один раз відчуєш аромат хліба, то обов'язково захочеш його скуштувати. Так і в моїй справі, все пішло на лад завдяки хлібові.

Я вірю, що у кожної людини є своя унікальність, На підсвідомому рівні відчуваю, що кожен виробник вкладає у свій продукт, чи зможу продати його у своєму магазині. У кожного виробника своя історія, їх можна розповідати довго, як людина прийшла до того, що робить зараз. Сири та олії люди робили спочатку для себе, а потім формат "як для себе" залишився у розширеному виробництві. Я на 100% впевнена у якості кожного продукту, тому сміливо пропоную їх іншим. Сама їм, мої діти їдять, тож рекомендації чесні і перевірені. Я легко і злюбов'ю продаю даний продукт.

- Як обрали назву для магазину? Чому Ланок?

- Слово Ланок поєднує в собі два значення. Лан - це земля. А -ок - це частина мого ім'я Оксана, що означає "гостинність". Наш ланок - гостинна земля і те, що вона нам дає. Це жіноча територія, акцент роблю на жінок, дівчат, мам, які з дітками приходять до нас. Рідна гостинна земля - це розшифровка магазину Ланок. У проекті я працюю з партнеркою Мариною. Вона мені дуже допомагає.

- Хто ще допомагає?

- І чоловік, і подруги, і всі клієнти. Бо одній розвивати магазин дуже важко. Чудово працює сарафанне радіо. І Ланок наразі вже більше, ніж просто магазин. Це справжній клуб за інтересами. Ми спілкуємося в групах у вайбері, ділимося рецептами. Не просто даємо продукт, а даруємо настрій! У мене багато знайомих: це і виробники, спеціалісти з випічки хліба, і дієтологи, і психологи. Все взаємопов'язане. Я даю можливіть людям показати свій талант та уміння, якщо вони гармонійно пов'язуються зі специфікою моєї роботи.

- Який асортимент у вас і що ви пропонуєте?

- У нас зараз дуже широкий асортимент сиродавлених олій, тобто холодного віджиму, без консервантів. Широкий спектр молочної продукції, акцент робимо на продукцію з козячого молока, вона, на мою думку, корисніша. Багато спецій, цільнозернового борошна, солодощі. Все натуральне, смачне і корисне. Дуже тішимося, коли матусі обирають для дітей натуральні солодощі: пастилу, сухофрукти, горіхи. Радію від того, що таких людей стає все більше і більше.

- Які крафтові виробники представлені в магазині?

- У магазині передусім роблю акцент на крафтових виробниках, які якісно, гарно і смачно роблять, але не можуть самі продати продукт. Розумію, що моя місія - допомогти цій людині у продажу. Унікальність мого проекту - в тому, що я дійсно можу допомогти людині, яка живе своїм виробництвом.

Читай также: Де варять український сир брюнуст так, як в Норвегії

Більшість - місцеві, з різних районів області. Хоча є й з інших міст. Молоко та сири нам привозять з козиної ферми Сирна полонина та від ТМ Fresh Line. Ці ферми я відвідала, і тому їхню продукцію просуваю, бо впевнена в якості. Моє правило - не брехати. Коли я продаю йогурт, то точно знаю з чого він, бо бачила як його роблять. І можу сказати, що там натуральний фермент, натуральна закваска і молоко.

Якщо виробник з першого разу запрошує на виробництво - значить йому нема чого приховувати. І дуже цікаво познайомитися ближче, відчути цю людину. От, до прикладу, Марина Шишацька, співвласниця бренду Сирна полонина, знає три іноземні мови, у неї вища освіта, а людина отримує задоволення від того, що просто варить сир. Любов виробника до власної справи, звісно, відчувається у продукті. Той, хто їсть цей сир, відчуває її позитивну енергію, і частинку моєї, бо я цей сир продала. Смак сиру залежить не тільки від якості молока, він іде від сировара.

- У вас на вітрині багато різноманітного чаю. Хто його виготовляє?

- Робимо акцент на трав'яні чаї. Натуральні чаї зі спецій, як от кардамон та інші базові спеції для чаю. Ще додаємо туди пелюстки троянди тощо. Тобто чай - це наша комбінація трав, які вирощені спеціально у нашій області. Ми не використовуємо закарпатські трави, зосереджуємось на своїх. Серед моїх знайомих крафтові чаї робить одна жіночка Світлана, вона живе за містом, сама вирощує, вручну збирає, сушить трави. Такий чай у будь-якому магазині не придбаєш. Приємно те, що люди беруть, потім приходять знову і кажуть, що "дійсно ми такого чаю більше ніде купити не можемо". Це і подарунок чудовий!

- Якість додатково перевіряєте?

- У нашому магазині більшість продуктів сертифіковані, мають етикетки із зазначенням складу продукту, дати виготовлення та терміну його придатності тощо.

- Які крафтові продукти користуються популярністю?

- Якусь певну лінійку важко виокремити. До нас ідуть не на продукт, а на атмосферу. У нас затишно, є куточок, де можна присісти, випити чаю, скуштувати свіжого хліба, і продегустувати продукт.

Читай также: Веганські продукти: ТОП-5 українських виробників

У магазині знайдеться продукт і для сиромана, і для м'ясоїда, і для вегетаріанця! Я пропоную натуральний продукт для всіх. А будь-то вегетаріанець чи м'ясоїд - задача дати людині справжній продукт: ковбаса, сири, солодощі, батончики тощо. Намагаємося охопити всі сегменти.

Перед тим, як покласти продукт на полиці у магазині, я обов'язково особисто знайомлюся з виробником, відвідую виробництво, куштую сам продукт. Щоб бути впевненою в якості та смаку. Наприклад, завжди відчуваю живий хліб чи ні, чи випечений господинею з душею і за всіма правилами. До речі, у вихідні я проводжу майстер-класи з виготовлення домашнього хліба на заквасці.

- Розкажіть про хліб, який ви печете.

- Це цільнозерновий хліб за заквасці. Смачний і корисний. Дуже легкий в приготуванні. В основі - житня закваска, цільнозернове борошно і спеції. Я даю базовий рецепт, з якого жінка може готувати свій улюблений хліб, додавати спеції та насіння на свій смак. У кожної господині після майстер-класу з'являється не мій, а свій хліб. І він дуже відрізняється від мого хліба. Простота і доступність рецепту дозволяє навчити пекти хліб абсолютно кожну дівчинку від 12 років і до, скажімо, бескінечності. Цікаво, що коли жінка навчилася пекти хліб, то це змінює життя всієї родини.

Читай также: Варити сир та пекти хліб надихає вдячність: історія однієї української ферми

У мене є багато історій про те, як в родині зв'явився свіжеспечений хліб, і життя змінилося на краще, стосунки між рідними стають тепліші, налагоджується зв'язок дітей з матір'ю, жінки з чоловіком. Чоловік безмежно вдячний дружині, яка пече хліб.

Хліб, виготовлений власноруч, дає живі емоції. Радієш щоразу як дитина, коли дивишся у віконце духовки, і бачиш, що хліб вийшов. Таким хлібом приємно пригощати. Хліб від Ланку - це привід прийти сюди, поговорити, поспілкуватися, розказати про себе. І надзвичайно цікаво, який він вийде. До процесу випікання хліба добре залучати дітей. А ще у нас є майстер-класи з виготовлення зефіру, солодощів.

- Не жалкуєте, що полишили ветеринарну справу?

- Ні, не жалкую. Якби мене запитали чи хочу я змінити своє життя. На сьогодні не хотіла б. Отримую надзвичайне задовлення від роботи. Це моя міся, це більше ніж просто магазин, це комфортний простір для жінок. Будемо розширюватися не тільки в плані продукції, а й проводити різноманітні заходи, залучати партнерів. Більшість рішень приймаю інтуїтивно, і вони вірні.

- Що у планах?

Читай также: Больше чем пирог: зачем киевская пекарня делает оригами

- На весну плануємо співпрацю з місцевими фермерами. Влітку будемо розширяти пропозиції та завозити свіжі фрукти та овочі. Ми постійно розширямося. Щодня у нас є зміни, нові зустрічі, пропозиції. Прийшов момент, коли не ми шукаємо, а нас шукають! Телефонують і пропонують який продукт, і вже я обираю, чи з'явиться він у магазині.

- Що побажаєте читачам?

- Кожен повинен вірити у свою унікальність. В мене більшість партнерів - жінки, ми можемо допомагати одна одній відкрити себе, відкрити свій талант і радіти з того. Жінка багатогранна. Можна бути небездоганною, але важливо займатися тим, що приносить задоволення. Бажаю, щоб кожна жінка знайшла себе, і робила те, що дає їй радість.

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK