Food-бесіди: які соуси до смаку українцям

Соуси - це те, що надає стравам неповторного смаку, забарвлює звичну їжу новими смаковими відтінками. Вони зволожують, додають кислинку, збагачують смак страв. І якщо вміти розбиратися в соусах, то можна навіть без віртуозних кулінарних навичок завжди подавати смачні страви, вишукані, з глибоким смаковим виміром. Адже саме соус відрізняє блюдо, приготоване шеф-кухарем, від роботи пересічного кухаря.

Допомогти зануритися в цікавий світ соусів і дізнатися про них найсуттєвіше, ми попросили Наталью Роменську, власницю першого в Україні спеціалізованого магазину соусів SoVuS. 

Наталя, а як взагалі з'явилися соуси? 

- Слово «соус» безперечно французьке і перекладається як «смак», але самі соуси з'явилися набагато раніше. Так, досконало відомо що ще в Римській імперії любили приправляти соусами страви. В перших соусах було стільки інгредієнтів, що інколи неможливо було до кінця зрозуміти, що саме до них входить. Давньоримський гурман Апіцій написав наприкінці одного зі своїх рецептів особливо смачного соусу: “Ніхто за столом не буде знати, що він їсть”

vseosvita.ua

Цікаво! А як правильно підібрати соуси до страв. Так, це об'ємне питання, але спробуємо розібратися.

- Ви правильно підмітили, що це дуже об'ємне питання. Головне, пам'ятати: до кожного основного інгредієнта страви підійде свій соус. Адже дуже мало соусів які б підходили до всього. Головна задача соусу - підкреслити смак страви чи її основного інгредієнта. Так, наприклад, соус з журавлини дуже гарно буде гармоніювати з качкою аба індичкою, а соус з вишнею дуже гарно підійде до стейків з м'яса.

Ми в нашому магазині завжди надаємо покупцеві консультацію щодо правильного вибору соуса, а також спеціально розробили цінники, на яких зображені ті основні інгредієнти чи страви, до яких підійде той чи інший соус. Так людям краще орієнтуватися в цьому питанні. 

Купуючи соус, на що треба звертати увагу?

Читай также: Приготовили пасту, какой соус подать: ТОП-5 рецептов

- Перш за все, це склад. Тільки це допоможе зрозуміти, наскільки він натуральний (тобто складається в основному з натуральних інгредієнтів), чи немає в складі алергенов для вас, чи буде вам смачний той чи інший інгредієнт соусу. Ну і, звісно, дати виготовлення та кінцевого споживання. Ще важливо звернути увагу на кількість днів зберігання у відкритому вигляді і пам'ятати: якщо кожного разу, коли ви їсте соус, діставати його чистою ложкою, він зберігається довше.

А які найпопулярніші соуси світу? Можемо виділити, скажімо, 5?

- О, їх набагато більше, тому скажу перші, що прийдуть у голову: тартар, теріякі, сацебелі, цезар, гуакамоле

Цікаво, в Україні які соуси найбільш популярні?

- Українці, завдяки тому що стали багато подорожувати, почали потроху розбиратися в різноманітті соусів. Якщо вірити сухо рейтингу продажів, то у нас найпопулярніший це Екстра гострий соус з перцем Кароліна ріпер. Також українці охоче купують Цезар, соус з журавлини, мексиканську сальсу, соуси BBQ.

Зараз піст, тому для пісного меню соуси це справжнє спасіння. Які смаки порадите?

- Пораджу з нашого асортименту, бо його знаю. Так, у нас багато соусів, які ідеально підійдуть до посту: це соуси на томатній, ягідній, або соєвій основі, також спеціально до посту ми завезли кокосове згущене молоко з тросниковим цукром та фруктозою.

ООН визнала 2021 рік роком фруктів та овочів. І якщо фрукти ми ще їмо, то з овочами у багатьох просто біда. Можливо, більше їх їсти допомогли б саме правильні соуси. Порадьте, які це можуть бути?

- Дуже багато існує соусів до картоплі, до печених овочів, багато соусів до салатів зі свіжих овочів. Наприклад, є соус на основі лемонграсса, який гарно підійде до запечених овочів, соус “Вінегрет”, назамінний до салатів зі свіжих овочів, а соус "По-Бельгійськи" підкреслить смак смаженої картоплі.

Читай также: ТОП-10 соусов мира с рецептами

Дякуємо за цікаві відповіді. І останнє запитання: якби вам треба було провести тиждень, використовуючи тільки 1 соус, який би ви обрали?

- Напевно, я б обрала італійський бальзамічний крем, бо це один з небагатьох соусів, який підійде до будь яких страв, навіть до морозива.