Скільки годин сну потрібно людині залежно від віку?

Фото: www.istockphoto.com

Скільки годин має спати доросла людина, якщо вона хоче відчути себе бадьорим протягом дня? Як боротися з безсонням і що робити, якщо вам важко заснути?

Правильна кількість годин сну – запорука гарного самопочуття протягом дня

Під час сну в організмі людини відбувається багато дуже важливих процесів, надзвичайно важливих для здоров’я, в т.ч оновлення клітин (можна сказати, що саме так мозок «очищається»). 

Доктор Шон Драммонд - психолог з Каліфорнійського університету в Сан-Дієго - вважає, що кожному потрібен тривалий міцний сон, але з віком стає все важче виспатися повноцінно, не прокидаючись. Якість сну не така гарна, як у дитинстві.

Доктор Драммонд спостерігав за 62 людьми для вивчення сну у літніх людей. До цієї експериментальної групи увійшли люди 27 та 68 років. Усі вони провели дві ночі під наглядом дослідників і протягом цього часу спостерігали за їхнім сном. Перевірялося, серед іншого насичення мозку киснем під час сну.

Час сну залежить від віку, літнім людям потрібно менше сну, ніж молодшим. Мінімальна тривалість сну, що забезпечує належну регенерацію організму дорослої людини, становить близько 6-8 годин.

Протягом дня групи молодших та старших учасників дослідження проходили тестування на навчання та запам’ятовування. Виявилося, що швидкість, з якою учасники дослідження запам’ятовували та засвоювали  нові слова, залежала від сну. Для літніх людей було доведено, що чим довше і спокійніше вони спали вночі, тим краще працював їхній мозок вдень. Для молоді тривалий сон вже не був таким важливим. Але важливо було, щоб сон — навіть цей короткий — не переривався.

На основі своїх досліджень доктор Драммонд довів, що літнім людям потрібна точно така ж кількість сну, як і молодим людям. Проблема, однак, полягає в тому, що їм важко спати всю ніч. Вони часто прокидаються і не можуть знову заснути, що, на жаль, позначається на їхньому стані після пробудження. Згідно з численними дослідженнями сну, всім нам потрібно спати від 7 до 9 годин на добу. Кожній 20 людині потрібно більше 9 годин сну, а кожен 50 почувається добре після 6 годин сну.

Чим загрожує недосипання?

Недосипання може спричинити багато негативних наслідків для здоров’я. Симптомами його дефіциту можуть бути: проблеми з пам’яттю, апатія, уповільнення реакції на зовнішні подразники та проблеми з концентрацією. Навіть галюцинації можуть виникнути в результаті тривалої відсутності регенерації. Порушення сну також можуть викликати зниження імунітету, що робить організм більш сприйнятливим до захворювань та інфекцій. Безсоння може призвести до серйозних порушень обміну речовин, ожиріння і проблем з кров’яним тиском.

Фото: www.istockphoto.com

Також варто намагатися засинати в звичайний час і харчуватися здоровою їжею, оскільки дієта також має надзвичайно великий вплив на здоровий сон. Дуже важливо, щоб час сну було правильно підібрано до віку людини. Як відомо, найбільше сну потребують новонароджені та немовлята, для яких його кількість пов’язана з відповідним фізичним, інтелектуальним та емоційним розвитком.

Довгий сон і здоров'я

Читай также: Вчені поділилися новими шокуючими фактами про сон людини

Нічний відпочинок має колосальне значення не тільки для нашого самопочуття, а й для нашого фізичного здоров’я та гарного самопочуття. Дослідники з Чиказького університету після п’яти років досліджень додали атеросклероз до довгого списку проблем зі здоров’ям, пов’язаних із нестачею сну. У дослідженні взяли участь 495 осіб віком від 35 до 47 років. 

Кожен пацієнт, який брав участь у дослідженні, отримав спеціальний браслет, завдяки якому можна було безпосередньо фіксувати кожен рух тіла під час сну. Це дало дуже точну характеристику індивідуального ритму сну людини. Щоб з’ясувати, як сон впливає на стан наших коронарних артерій, учасникам зробили дві КТ – перше на початку тестів, а друге – через п’ять років. Таким чином оцінювали початковий і кінцевий стан кальцифікації кровоносних судин. Результати показують, що висипання дуже важливо. 

  • у 27% людей, які сплять менше 5 годин вночі,
  • у 11% тих, хто спить від 5 до 7 годин,
  • у 6% респондентів, які спали більше 7 годин на добу.

Те, як сон впливає на кровоносні судини, вимагає ще більше розуміння. Проте вчені вважають, що це пов’язано з природним циркадним ритмом організму – під час сну знижується артеріальний тиск, а кортизол (гормон стресу) знижується, а це означає, що вени та артерії напружуються набагато менше. Тому, коли ми спимо довше, вони встигають «відпочити», а тому в довгостроковій перспективі вони просто здоровіші, гнучкіші та спритніші.

Фото: www.istockphoto.com

Скільки нам потрібно спати?

Національний фонд сну також розробив діаграму, яка показує, скільки сну потрібно людині з урахуванням її віку.

  • новонародженим від 0 до 3 місяців потрібно 14-17 годин сну,
  • діти від 4 до 11 місяців - 12-15 годин сну,
  • діти від 1 до 2 років - 11-14 годин сну,
  • діти від 3 до 5 років - 10-13 годин сну,
  • діти та підлітки від 6 до 13 років - 9-11 годин сну,
  • підлітки віком від 14 до 17 - 8-10 годин сну,
  • молодь від 18 до 25 років - 7-9 годин сну,
  • дорослі від 26 до 64 років - 7-9 годин сну,
  • старші +65 - 7-8 годин сну.

Як впоратися з проблемами зі сном?

Читай также: Будьте бодры: ТОП-5 продуктов, от которых клонит в сон

Не варто недооцінювати проблеми зі сном. Було виявлено, що люди, які страждають на безсоння, мають ослаблену імунну систему і рідше отримують підвищення. Однак перш ніж тягнутися до снодійного, варто спробувати менш інвазивні методи боротьби з безсонням. Включення електронних пристроїв і читання новин не поверне нас спати.

Головне, навчіться асоціювати спальню тільки зі сном. Усі інші види діяльності необхідно перенести в інші приміщення.