Книш - це пиріг або невеликий пиріжок із запеченою по поверхні або всередині начинкою: сиром, шкварками, цибулею, варенням та іншими начинками. Як і інші страви з циклу Старовинні рецепти української кухні книш - смачна, але нині забута страва, з якою всеж-таки варто познайомитись.
Наводимо нижче рецепт великого книшу зі шкварками.
Інгредієнти
Для тіста:
- Борошно - 500 і ще скільки візме тісто
- Вода тепла - 250 грам
- Молоко - 200 грам
- Олія - 2 стол.л.
- Сіль - 2 ч.л.
- Цукор - 1 стол.л.
- Дріжджі - 11 грам (пакетик) + 1 ч.л.
Для начинки:
- Розтоплене вершкове масло
- Сало - 0.5 кг
Спосіб приготування:
- З води теплої, 2 с.л. борошна, 1 стол.л. цукру і дріжджів зробити, тобто оживити сухі дріжджі.
- А поки триватиме цей процес, можна просіяти борошно в миску, додати всі інгредієнти, а потім оживлені дріжджі і замісити некруте тісто. Поставити на расстойку.
- Підготуйте начинку. Налийте на сковороду трохи олії і покладіть сало, нарізане шматочками середнього розміру. смажте на великому вогні, не допускаючи перетворення в шкварки, тобто трохи прогрійте та витопіть зайвий жир. Викласти сало на паперовий рушник.
- Візьміть форму роз'ємну, виріжте коло з пергаменту, застеліть ним форму, змаститіть маслом низ та боки теж.
- Тісто розділіть на 2 частини, одна з яких становитиме 1/3, а друга - 2/3 всього тіста.
- Більшу частину розділіть на 5 кульок.
- З меншої частини розкатайте велике коло, але так, щоб посередині воно було товстіше. Перенесість його в форму так, аби краї звисали.
- Змастіть всю внутрішню частину розтопленим сливочним масла, виклададіть всередину маленькую кульку з тіста, змастіть її маслом.
- Далі - викладіть шматочки сала. Потім ще коло, змастіть маслом, потім знову сало і так - поки не закінчаться тісто та сало.
- Краями великого кола закрийте пиріг та залепіть його. Залишіть на розслойку в формі. Потім змастіть молоком і відправте в духовку при температурі 180 град., Готовніть перевірте шпажкою.
Смачного!
Всі рецепти циклу "Старовинні рецепти української кухні" ви знайдете ТУТ