П'ятий день масляного тижня - тещині вечірки

Якщо в середу зяті пригощалися млинцями в будинку у тещ, то в п'ятницю чоловіки вже влаштовували у себе так звані "тещині вечори" з млинцями.

Теща зобов'язана була надіслати з вечора все необхідне для випікання млинців: таганок, сковороду, ополоник тощо. А тесть за традицією посилав мішок гречаної крупи і коров'яче масло. З ранку за тестем і тещею посилали дітей або молодь. 

Неповага зятя до цієї події вважалося соромом і образою, і могла стати навіть приводом до вічної ворожнечі між ним і тещею. Причому, вечір, влаштований зятем, повинен був бути не гірше за той, що теща влаштовувала у себе в середу, на Ласунку.  

Безпосередню участь у цій події брав дружка нареченого. Він виконував ті ж функції, що і на весіллі, за що в кінці вечора обов'язково отримував подарунок. Тещині вечори зазвичай супроводжувалося нескінченним веселощами, піснями, коломийками, танцями та іншими розвагами.

Батьки дружини щороку з нетерпінням чекали цього свята. Адже вважалося, що зять запрошує тещу не просто заради частування, а для того щоб вона повчило його «уму-розуму» і обдарувала молодих порадами, необхідними в подальшому сімейному житті.

Тому теща дуже пишалася почесним запрошенням і заздалегідь сповіщала про нього все село. Дуже часто вона була на вечірці не одна, а в оточенні своєї рідні і подруг. І зять, безумовно, повинен бути до цього готовий - чого ж не зробиш заради улюбленої тещі.

Рецепти, поради, цікава інформація щодо Масляної зібрана ТУТ

Веселого вам святкування!

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK