Коли Масляна у 2022 році

Фото: www.istockphoto.com  

Дата Масляної (Масниці) змінюється кожного року в залежності від дати святкування Великодня. У 2022 році Великдень припаде на неділю, 24 квітня. Великий піст пройде із понеділка, 7 березня, по суботу, 23 квітня.

А Масляна, відповідно, буде в 2022 році перед ним: із понеділка, 28 лютого, по неділю, 6 березня.

Масляна як свято виникло ще до прийняття християнства, тому увібрало в себе щось від язичницьких вірувань слов'ян і щось від християнства. 

Якщо ви бажаєте відзначити свято зустрічі весни відповідно до традицій, що дійшли до наших днів, необхідно згадати про ті звичаї та обряди, які співвідносяться з кожним з днів Масляного тижня.

Отже, у перший день, понеділок, треба починати випікати млинці, що символізують сонце, його силу та енергію. Колись давно робити це мали чоловіки, у той час як жінки в перший день «млинцевого тижня», ймовірно, могли дозволити собі відпочити.

Другий день Масляного тижня у народі нерідко називають «заграш», коли починалися веселі ігри та забави. У давні часи молоді хлопці роз'їжджали в цей день Масляниці на санях вулицями міст та сіл, у пошуках дівчат «на виданні». У сучасному варіанті цього дня можна влаштувати молодіжну вечірку, на якій, можливо, хтось справді знайде собі пару.

У середу прийнято було запрошувати до свого будинку гостей «на млинці», або ж самим вирушати у гості до друзів. Цього дня дозволено з'їсти стільки їжі, скільки хочеться і може бути, і тому його часто називають «ласуном».

Фото: www.istockphoto.com  

Четвер – день забав, ігор та конкурсів на свіжому повітрі – «широкий четвер». Чоловіки зазвичай змагаються, намагаючись визначити, хто з них сильніший, хлопчики та дівчата катаються на санчатах, а господині пригощають всіх бажаючих свіжоспеченими млинцями.

У п'ятницю чоловікам слід покликати в гості на «тещину вечір» мати своєї дружини, а в суботу вся сім'я мала зібратися у родичів чоловіка на «золовкині посиденьки».

Читай также: Тренды 2022: продукты и кулинарные привычки, набирающие популярность

Останній день Масляного тижня називають «Прощена неділя». За традицією на Прощену неділю слов'яни спалюють солом'яне опудало Масляниці – символ зими. Цього дня прийнято вибачатися у всіх близьких і рідних вам людей, за все навіть найнезначніші образи, щоб очистити свою душу і зустрічати пробудження природи оновленими і радісними.


Давайте  дружити! Ось наш Телеграм! ;)

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK